Visit Pori (Turistinformation)

Itäpuisto 7
28100 Björneborg
+358 2 621 7900

Tilläggsinformation

Attraktioner, evenemang, program – Björneborg har allt! Kom och få minnen för livet!

I Björneborg finns det massor att se och göra för hela familjen. Här hittar du kultur, stadsvimmel, fridfull natur och massvis med program att välja från, hela året! Inte minst om somrarna har Björneborg flera fantastiska evenemang, bland annat Pori Jazz och SuomiAreena. Också resten av året finns det en bred och varierad kalender med många trevliga evenemang att pricka in, allt från konstutställningar och museibesök till teater och konserter.

Vacker natur året om

Genom centrala Björneborg flyter floden Kokemäenjoki, på svenska även kallad Kokemäki å. Södra strandgatan andas forna tiders glans. Här finns längor med stenhus uppförda på 1800-talet. Idag bildar Södra Strandgatan, Norra Strandgatan och den grönskande parken Kirjurinluoto ett unikt område som har mycket att erbjuda.
 
Kirjurinluoto är en halvö som helt och hållet upptas av en lummig park. Området har varit avsatt för rekreation sedan ett sekel tillbaka. I parken finns det oändligt mycket att se och göra för besökare i alla åldrar. Här finns bl.a. en sommarteater som ger föreställningar för hela familjen samt flera olika lekparker, bland annat Pelle Hermanni-parken som har ett sjörövarskepp, Angry Birds-lekområdet och en trafikpark för barn. Det finns också flera olika friluftsslingor och en frisbeegolfbana. I parken kan man även hälsa på kråkan Viksu Mustavaris och hennes många riktiga djurkompisar, bl.a. alpackor, påfåglar, olika höns och killingar. Badstranden med sandbotten är det perfekta stället för ett svalkande dopp, och picknickfilten kan bredas ut på någon av de sköna gräsmattorna.
 
Havsbandet utanför Björneborg är ett vackert område med enastående sandstränder vid öppet hav. Här finns även gott om sevärdheter, aktiviteter, rekreation och evenemang hela året.
 
Pärlan i Björneborgs krona är sandstranden Yyteri. Den sex kilometer långa sandstranden med len, fin sand är ett verkligt sommarparadis för familjer. Förutom sol och bad har Yyteri självklart ett digert utbud med aktiviteter för alla åldrar, och den mångskiftande terrängen i området garanterar fina möjligheter till utflykter, året om.
 
Av Björneborgs stadsdelar har Räfsö (fi. Reposaari) den starkaste maritima prägeln. Stadsdelen ligger på en ö i Kokemäenjokis flodmynning vid Bottenviken. Den ca tre kilometer långa och en halv kilometer breda ön ligger med ena sidan strax intill fastlandet medan andra sidan blickar ut över havet. Här blir man genast tagen av den speciella atmosfären. Kombinationen av lummiga träd, mäktiga havsvyer, träfasader och många andra trevliga detaljer ger Räfsö en pittoresk och välkomnande känsla.

Foto: Esa Kyyrö

Tilläggsinformation