Culture Walk 2

Puolalabacken
Åbo
Puolalabacken (i vissa sammanhang även kallad Konstmuseibacken) är särskilt känd för sina traditioner i anslutning till Valborg. Culture Walks andra etapp leder besökaren till den här vackra backen, där det förutom Åbo konstmuseum och valborgsevenemang även finns gott om vacker arkitektur. Koppla av en stund och njut av den idylliska omgivningen i parkerna!

1. Valborg på Konstmuseibacken

Studenter i Åbo och andra valborgsfirare samlas varje valborgsmässoafton den 30 april på Auragatan framför konstmuseet. Där avslutas valborgskortegen som startar från Universitetsbacken. Framför konstmuseet håller Åbo universitets studentkårs ordförande ett tal och under tiden visar åhörarna sin uppskattning genom att svinga studentmössan i luften. Avslutningsvis ger ordföranden alla tillåtelse att sätta på sig studentmössorna. Mösspåtagningen på Konstmuseibacken är för många en central och viktig del i valborgsfirandet, och det är också den stund då man korkar upp bubblet. Efter mösspåtagningen är backen full av människor i studentoveraller och vita mössor.

  • Gör så här: Fira minivalborg genom att klä dig i färgglada byxor, öppna en flaska skumpa och svinga studentmössan i luften.

2. Från ruckel till stenslott

Puolalabacken genomgick en stor förändring i början av 1900-talet. Det fanns massor med träbyggnader i området, som hade klarat sig i branden i Åbo och varav många byggdes redan i slutet av 1700-talet. Det blåste dock nya vindar och förutom Åbo konstmuseum började man bygga stora höghus i sten i jugendstil på Puolalabacken. På den tiden tyckte man inte att det var fel att riva de gamla trähusen, utan det betraktades framförallt som ett sätt att göra Åbo mer europeiskt. På backen växte det fram ett trendigt nytt bostadsområde, där de gamla trähusen röjdes ur vägen med undantag av Stor-Puolala, som är kvar än idag.

De nya våningshusen förde med sig 1900-talets nyheter. I ett höghus med namnet Albatross byggdes en av de första hissarna i Åbo. Barnen i grannskapet blev förtjusta i nyheten, och det var deras många hissfärder som gjorde att man senare fick sätta ett lås på hissen. På den tiden låste man ännu inte ytterdörrarna i trappuppgångarna i bostadshusen.

  • Gör så här: Promenera runt i parken och fundera över i vilket hus du helst skulle vilja bo.

3. Från kulle till kulle

Från framsidan av konstmuseet har man en vacker utsikt över Åbo. Gatuavsnittet från Auragatan över Aurabron till Kaskisgatan är en livlig passage för åboborna. Det går många bussar förbi Salutorget och nedför Kaskisgatan över Aurabron färdas många människor som ska till centrum. Det är en vacker vy upplivad av trafikanterna, som ser bra ut oberoende av årstid och tid på dygnet. Under den ljusare årstiden kan man lägga märke till folkvimlet och de vackra byggnaderna, medan man under den mörka säsongen kan se stadens ljus. Det är också en vacker vy från andra hållet, från Kaskisgatan mellan de två kullarna Samppalinnabacken och Vårdberget, där man kan se konstmuseets vackra byggnad i den livliga trafiken.

  • Gör så här: Ta en selfie med vyn över kullarna i bakgrunden.