Culture Walk 3

Gamla Stortorget
Åbo
Gamla Stortorget är Åbos gamla centrum. Under den tredje etappen av Culture Walk får du bekanta dig med vackra Kloster-Mellangatan med dess magasin, utlysningen av julfreden vid det kända huset Brinkala samt det vackra torg- och parkområdet, där det anordnas olika evenemang året runt.

1. Kloster-Mellangatan

Den lite dolda Kloster-Mellangatan har tidigare varit huvudstråket i staden innan de många tragiska bränderna i Åbo och fått sitt namn just för att det är en alternativ väg för förbipasserande antingen till dominikanklostret eller i närheten av Gamla Stortorget och domkyrkan. På medeltiden användes gatan av religiösa, som nunnor och munkar, men har på 2010-talet tagits över av mobiltelefonfolket och filmskapare. Och det är inte konstigt, för gatan utstrålar skönhet i europeisk stil – titta exempelvis på #luostarinvälikatu på Instagram.

  • Gör så här: Gör en tidsresa genom medeltiden längs den rödaktiga gatan eller insup den europeiska andan genom att lyssna på klassisk musik på plats eller äta en baguette.

2. Brinkalahuset

Brinkalahuset är speciellt känt för finländarna för utlysningen av julfreden, men det har också varit Finlands första polisinrättning från 1816 fram till 1986. Även om poliserna har flyttat från området kan man fortfarande se spår från polisinrättningens tid: det är stänger som skydd framför fönstren och galler för att stänga inne mördare, och på väggarna sitter det bleknade skrivelser om polisinrättningen både på finska, svenska och ryska. I själva verket har även Rysslands kejsare och Finlands storfurste Alexander I räknat får bakom väggarna i Brinkalahuset under sitt besök i Åbo år 1812 precis efter att Finland övergick till Ryssland.

På Brinkala innergård, som tidigare främst användes som parkering, har kulturaktiviteterna blomstrat sedan 1980-talet. Här kan numera oliktänkande, på samma maner som representanterna för den urbana alternativa kulturen, njuta av bland annat filmvisningar, vegansk mat, musik, konst eller det som småbutikerna har att erbjuda.

  • Gör så här: Om du inte hinner lyssna på utlysningen av julfreden under julen kan du träffa på Åbos humanister på Brinkala innergård.

3. Åbos gamla centrum

Gamla Stortorget kan för jäktade utsocknes bara se ut som en vacker sommarpark, men den döljer många historiska lager från medeltiden fram till idag. Det är Åbos gamla centrum, administrativa centrum och marknadsplats, där det under dess guldålder vimlade av olika stånd, försäljare och forna tiders shoppingfantaster. Gamla Stortorget har också främst varit borgarklassens livsmiljö. Å andra sidan kunde det vid sidan om plockandet med mynt och ”utbyte” mellan sociala kontakter även präglas av andra teman, som masshalshuggning och fängelsecellerna i Brinkalahuset.

Idag kan äventyrare beundra husen i empirestil på Gamla Stortorget liksom Åbos äldsta byggnad, Domkyrkan. Om man har blivit trött i benen av att trippa på kullerstenarna kan man precis som lokalborna ta en paus på en parkbänk. Det bjuds även på olika kulturevenemang, som anordnas särskilt under sommaren, som exempelvis medeltidsmarknaden. Marknaden väcker historien till liv med medeltida dräkter och försäljning av passande varor på temat.

  • Gör så här: Ät dig proppmätt på Pinella och fortsätt sedan till Gamla Stortorgets park och sätt dig på en parkbänk för att smälta maten.