Culture Walk 5

Samppalinnabacken och Vårdberget
Åbo
Åbo är byggt på sju kullar precis som Rom. Både från Vårdberget och Samppalinnabacken har man en fantastisk utsikt över staden. Under den sista etappen i Culture Walk tar vi oss upp på dessa kullar och njuter av utsikten.

1. Paavo Nurmi-statyn

Paavo Nurmi, den främsta finska olympiska idrottaren genom tiderna, är hela Finlands, men i synnerhet Åbos, stolthet. Nurmi skulle kunna betecknas som den mest kända åbobon genom tiderna. I den globala statistiken har Nurmi en tredjeplats som den mest framgångsrika olympiska idrottaren och den mest framgångsrika friidrottaren. I Åbo arrangeras varje år idrottsevenemangen Paavo Nurmi Marathon och Paavo Nurmi Games. Dessutom har friidrottsarenan i Åbo idrottspark fått namnet Paavo Nurmis stadion.

Statyn som föreställer Nurmi är ett av den finska skulptören Wäinö Aaltonens mest kända verk. Den ursprungliga statyn, som är placerad vid konstmuseet Ateneum, är från 1925, och en kopia avtäcktes i Åbo år 1955. Statyn har haft en roll både som ambassadör för Finlandsbilden och den finska idrotten och som symbol för den självständiga nationen.

  • Gör så här: Posera med Paavo och härma Paavos pose – Paavo började alla rörelser från höfterna!

2. Vårdbergsbacken

Vårdbergsparken är ett av landets äldsta och värdefullaste stadsparker både ur utsiktsmässigt och kulturhistoriskt perspektiv. Den utvecklades till en park under 1800-talet. Byggandet av parken blev klart i slutet av 1890-talet. På backens högsta punkt, Observatorieberget, har man en fantastisk utsikt över Åbo stad och Aura å.

Parken har i nästan hundra år haft en viktig roll i studenternas valborgsfirande i Åbo. På sommaren är parken en populär plats både för picknick och utespel, och Åbos traditionella sommarteater håller också till på Vårdbergsbacken.

Vårdbergsbacken har varit en av de första öarna i Åboregionen som syns från havet, och namnet härrör också ur dess roll som forna tiders vaktplats. Vid de gångvägar som leder från Vårdgränden och Djäknegränden mot observatoriet finns det skyltar som berättar om havets nivå på den förhistoriska tiden.

  • Gör så här: Promenera till toppen och beundra den fantastiska utsikten över Åbo.

3. Samppalinnabacken

Samppalinnaparken är känd för sina utsiktsplatser, sin restaurang och sin utomhusbassäng. Området har emellertid en lång tradition, vilket syns särskilt på namnet: framför det finns Svartbrödernas trappa som leder till Samppalinnaparken, som har fått sitt namn från dominikanermunkarnas klädsel (”svartbröder”). Dominikanerna kom till Åbo på 1200-talet, och S:t Olofs dominikankloster grundades i området kring trappan år 1249. Klostret var verksamt i Åbo i nästan 300 år, och idag påminner både Olofsparken och Svartbrödernas trappa om det.

Trappan förenar oasen i parkområdet Samppalinna med Åbos traditionella pubkultur på Kaskisbacken. Från utsiktsplatsen högst upp på trappan kan man beundra Åbo.

  • Gör så här: Ta en kopp på en av de traditionella pubarna på Kaskenbacken.