Paavo Nurmi Festival är en enda stor idrottsfest i Åbo. Vänner av idrott får se den tuffaste friidrottstävlingen i Finland och landets finaste maratonrutt.

Paavo Nurmi-festivalkalender 2017

 • 10/6
  Mehukatti Paavo Nurmi-sportdag
 • 12/6
  Paavo Nurmi Junior & Master Games
 • 13/6
  Paavo Nurmi Games
 • 1/7
  Paavo Nurmi Marathon

Tilläggsinformation

Paavo Nurmi är tillsammans med Usain Bolt och Carl Lewis den enda friidrottaren i världen som har tagit nio olympiska guldmedaljer. Åbo värnar om arvet efter Nurmi genom att varje sommar ordna Finlands största friidrottsevenemang, Paavo Nurmi Festival. Festivalens höjdpunkt är friidrottstävlingen Paavo Nurmi Games.

År 2017 blir Paavo Nurmi Games en del av den internationella IAAF World Challengeligan, i och med det blir Åbo automatiskt en del av den globala friidrotten. Under säsongen tävlar elitidrottare runtom i hela världen i 14 tävlingar, i städer som Peking, Berlin, Madrid, Melbourne – och nu även Åbo.

Hundratals tävlingsdeltagare och en publik som fyller hela läktaren kommer till Åbo för Paavo Nurmi Games. I tävlingarna under 2017 deltar bl.a. finalister och medaljörer från de olympiska spelen i Rio 2016. Trots den internationella synligheten fokuserar den finländska publiken på att se när de finländska stjärnorna utmanar världseliten.

En del av Paavo Nurmi Festival är Paavo Nurmi Junior & Master Games, dit många lovande unga friidrottare kommer – till och med dubbelt så många som deltagarna i huvudevenemanget. Samtidigt med juniorerna tävlar också idrottare i 35-100 Master-serierna. Juniorer och Mastrar tävlar på samma tävlingsplatser som elitidrottarna, så evenemanget omges garanterat en känsla av en stor idrottsfest.

På Paavo Nurmi stadion ordnas gratisevenemanget Mehukatti Paavo Nurmi-sportdagen. Då får hela familjen prova på olika grenar i lekfull anda.

Paavo Nurmi Marathon

Paavo Nurmi-festivalen syns i hela staden, och evenemanget får ett värdigt slut när 4000 löpare från hela världen springer i legendens fotspår. Maratonloppet som fyller 25 år är ett av Finlands största maratonevenemang, och intar stadskärnan i Åbo och den natursköna ön Runsala den 1 juli.

Paavo Nurmi Marathon har som mål att stiga till bronsnivå för maraton inom det internationella friidrottsförbundet IAAF. Det innebär allt fler internationella deltagare och allt tuffare nivå bland dem som springer i täten. På startlinjen ställer sig utöver världseliten tusentals deltagare som vill utmana sig själva på distanserna tio km, halvmaraton och maraton.