Hösten 2017 sätter Åbo Svenska Teater upp Josef Julius Wecksells pjäs Daniel Hjort. ​Pjäsen är Åbo Svenska Teaters jubileumspjäs till ära för att Finland firar 100 år som självständigt land.​

Erik Söderblom bearbetar Wecksells text och pjäsen kommer att heta HJORT - civaren som blev terrorist i den version som spelas på Åbo Svenska Teaters Studioscen. Söderblom regisserar också pjäsen samt planerar både scenografi och dräkter.

Hjort är en tonåring i identitetskris. Hans uppväxt är präglad av motsättningen mellan stat och religion. Det som hände på 1500-talet i Åbo i Finland, sker nu i t ex mellanöstern. Vi känner igen samma mekanismer som leder till terrorism i världen nu. Hjort får veta att han inte är den han trott sig vara. Hjorts mamma sätter igång en hämndaktion mot Åbo slott med sitt barn som verktyg. Hjort blir en terrorist.

Teaterns egen ensemble spelar i rollerna.

Josef Julius Wecksells Daniel Hjort har kallats Finlands Hamlet. Wecksell var ett geni och skrev dikter redan i tidig ungdom under sin skoltid. Pjäsen Daniel Hjort skrev han år 1862 i 20-årsåldern och var då på väg i psykos, vilken han aldrig återhämtade sig ur, utan tillbringade resten av sitt liv på Lappvikens sjukhus.

Daniel Hjort har spelats flera gånger förr på Åbo Svenska Teater i slutet av 1800-talet samt under 1900-talet och senast år 1973 i regi av Jouko Turkka. 

Föreställningen textas på finska. För att se den finska textningen behöver man ladda ner appen Thea till sin egen smarttelefon.

Tilläggsinformation