Aurajoki on Turun sydän ja sielu, jonka suistoon Suomen vanhin kaupunki alkoi kasvaa jo 1200-luvulla. 800 vuotta urbaania historiaa ei ole vähentänyt joen merkitystä Turun kaupunkikuvassa – päinvastoin.

Aurajoki on vaikuttanut Turun historiaan merkittävästi.

 

Tutustu Turun kaupunkikuvaan kävelemällä 3,5 kilometrin reitti Tuomiokirkolta Turun linnalle. Tunnin–parin kävelyretki antaa mainion kokonaiskuvan Turun historiasta ja nykypäivästä.

Aloita Turun tuomiokirkolta. Kun seisot kirkon portailla katse joen suuntaan, on matkan päätepiste Turun linna vasemmalla. Ylitä Uudenmaankatu, ja tulet Vanhalle Suurtorille. Sen laidalla seisovan Brinkkalan talon parvekkeelta joka jouluaatto suoritettava joulurauhanjulistus on monelle turkulaiselle ja suomalaiselle tärkeä traditio. Brinkkalan parvekkeen suunnassa mäellä seisoo Vartiovuoren tähtitorni. Viereinen Luostarinmäen käsityöläismuseo tarjoaa upeat puitteet mm. käsityöläisten perinteisten työtapojen esittelylle kesäaikaan.

Astellessasi suurtorilta joelle oikealle jää Turun vanhin ravintola Pinella. Edessäsi puolestaan aukeaa näkymä Vähätorille, jota reunustavat mainiot ravintolat sekä Turun vanhaa ja uutta hienosti yhdistävä pääkirjastokortteli. Uuden puolensa osalta vuonna 2007 valmistuneessa pääkirjastossa on päivittäin tarjolla ilmaiseksi kaikkea, mitä moderniin kirjastoon kuuluu. Siellä järjestetään myös kulttuuritapahtumia näyttelyistä elokuvailtoihin. Vähätorin ja Auransillan välimaastoon sijoittuu monta hyvää ravintolaa, esimerkiksi Gustavo, Tiirikkala, Mami ja Smör sekä viinibaarit E. Ekblom ja Tintå. Vähätorin rannassa toimii myös Låna, josta voit vuokrata sähkökäyttöisen piknikveneen jokikruisailulle.

Jatka Pinellan kulmalta Itäistä Rantakatua vasemmalle, niin tulet Aboa Vetus & Ars Nova -museolle. Sen historiaa, nykytaidetta ja tapahtumia yhdistävästä tarjonnasta saat kuvan tutustumalla esittelyyn ulkomuurissa. Jos olet liikkeellä kesäaikaan, näet tässä kohtaa joessa isoja, värikkäitä haahkoja. Taiteilija Reima Nurmikon ympäristöteokset ovat elävöittäneet jokimaisemaa Turun kulttuuripääkaupunkivuodesta 2011 asti.

I have chosen Turku after living in Stockholm, London and New York. Doesn’t that say something about this city?

- Michael Monroe, rocker

Kun jatkat matkaa, ohitat kevyen liikenteen Kirjastosillan, jonka moderni valoarkkitehtuuri korostaa komeasti ympäröivää historiallista kansallismaisemaa. Kirjastosillan toisessa päässä on Andrei Kovalchukin veistos Tapaaminen Turussa 1812. Edempänä Itäisellä Rantakadulla Auransillan pielessä juoksee Paavo Nurmen patsas, Helsingissä sijaitsevan veistoksen kaksoiskappale.

Tässä kohden olet ihan lähellä myös dekkarisankari Jussi Vareksen tunnetuksi tekemää Uutta Apteekkia Kaskenmäessä. Kaskenmäen päällä puolestaan toimii Kaskis. Keittiömestari Erik Mansikan ravintola ponkaisi yleisön suosikiksi heti avauduttuaan keväällä 2014. Varaa pöytä ajoissa!

Ylitä joki. Kävellessäsi Auransiltaa näet kaukana edessä jylhän harmaakivirakennuksen mäellä. Siellä toimii Turun taidemuseo. Matka jatkuu Läntistä Rantakatua vasempaan. Läntiselle Rantakadulle, Auransillan ja Teatterisillan välille, on alkanut kehittyä lupaava katuruokakonttien rivistö. Vastarannalla puolestaan on ankkurissa laiva toisensa perään. Nämä jokilaivat ovat turkulaisen ravintolakulttuurin erikoisuus. Ravintolalaivoja on joella toistakymmentä, ja kauniina kesäiltana ne ovat täynnä iltaa viettäviä ihmisiä.

    Apteekkimuseo sijaitsee kaupungintalon naapurustossa.

 

Etene Läntistä Rantakatua. Kohta vastaan tulee Apteekkimuseo, joka toimii vuonna 1700 valmistuneessa Qwenselin talossa. Kun olet kevyelle liikenteelle varatun Teatterisillan kohdalla, näet sillan toisessa päässä syksyyn 2017 asti remontissa olevan Turun kaupunginteatterin. Sen takana sijaitsevat Biologisen museon upea jugendrakennus, Urheilupuisto sekä Paavo Nurmi -stadion. Kaupunginteatterin ja valtion virastotalon jälkeen itärannalla on Wäinö Aaltosen museo. Museon takana mäellä seisoo vanha tuulimylly, jonka juurella toimii Samppalinnan kesäteatteri. Tässä joen ylittää Myllysilta, jonka edeltäjä ponnahti kuuluisuuteen notkahtamalla vaarallisesti vuonna 2010. Myllysillan pielissä on kuvataidetta: Kari-Petteri Kakon Tähtiin tähyävät muodostuu neljästä ihmishahmoisesta pronssipatsaasta. Martinsillan jälkeen Aurajoen ilme muuttuu. Edessä ei enää ole siltoja, joten tänne mahtuvat uimaan isommatkin alukset.Vaakahuoneen edustalta Saaristolaivasatamasta vievät merelle mm. Höyrylaiva s/s Ukkopekka ja m/s Rudolfina.

Kun jatkat eteenpäin, näet joella yhden sympaattisimmista turkulaisista erikoisuuksista. Kaupunkilossi Föri on liikennöinyt väliä Turku–Åbo–Turku jo pitkästi toista sataa vuotta. Hyppää kyytiin, se on ilmaista! Kun käännät Förin kohdalla selkäsi joelle, näet puistoisen rinteen nousevan kohti korkean mäen huippua. Siinä on Kakolanmäki, jonka huipulla seisovassa kivilinnassa Suomen pahamaineisimmat rikolliset suorittivat vankeusrangaistuksiaan aina vuoteen 2007 asti. Nyt Kakola on siirtymässä asuinkäyttöön, ja alueella voi liikkua vapaasti. Katsasta kaupunkimaisemat mäen laelta, ja nauti kahvista sekä vankilan historiaa valottavasta näyttelystä Café Kakolassa. Förin vieressä länsirannalla on Turun vierasvenesatama. Sen toisessa päässä joesta nousee valtava pyrstö; Achim Kühnin taide- teos Harmonia.

Seuraava pysähdyspaikka on Varvintori. Entinen köysitehdas on kunnostettu Turun konservatorion ja Taideakatemian käyttöön. Micha Ullmanin North on osa Turun veistoskaupunkihanketta, samoin valaistu numerosarja Turku Energian savupiipussa. Mario Merzin teoksen nimi on Fibonacci Sequence 1–55.

Jatkaessasi matkaa huomaat lähestyväsi satamaa. Kohta näkyy jo Turun linna, reitin monumentaalinen päätepiste. Nykyään siellä voi itse linnan lisäksi ihailla pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä. Linnaa ennen ohitat kuitenkin vielä purjelaiva Suomen Joutsenen, Sigynin ja joukon muita merikeskus Forum Marinumin museolaivoja. Täällä on ankkurissa myös hostellilaiva s/s Bore. Sillä on hieno menneisyys 1960-luvun ruotsinlaivana, mistä muistuttavat sisustuksen messinki ja mahonki.

Asiasanat: