Turussa päästään todistamaan merkittävää kulttuuritekoa, kun yli 120 vuotta yleisöltä kadoksissa ollut ooppera Die Kalewainen in Pochjola saa maailman kantaesityksensä Logomossa Kalevalan päivänä 28.2.2017.

Die Kalewainen in Pochjola
28.2.–11.3.2017

Die Kalewainen in Pochjola on ensimmäinen Kalevala-aiheinen ooppera maailmassa ja ylivoimaisesti suurisuuntaisin Suomessa 1800-luvulla sävelletty sävelteos. Oopperan on säveltänyt Turun Soitannollisen Seuran kapellimestari, saksalainen Karl Müller-Berghaus.

Nelinäytöksinen ooppera piti kantaesittää Hampurin oopperassa 1890-luvulla. Kaupungissa puhkesi kuitenkin koleraepidemia ja oopperatalon toiminta keskeytettiin. Kalewainen jäi esittämättä ja Müller-Berghausin edesmentyä teos jäi yli vuosisadaksi unholaan. Tyylillisesti ooppera jatkaa Wagnerin ja saksalaisen romanttisen sankarioopperan perinnettä.

Kyseessä on riisutuimmillaan klassinen kilpakosintojen ja kostoretkien tarina, mutta sen aistikas, erittäin visuaalinen ja modernikin tulkinta.

- Liisa Ketomäki, musiikkijuhlien toiminnanjohtaja

Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoon teos on tuotu jättimäisen yhteistyöverkoston voimin, johon Turun Filharmonisen Orkesterin ja Turun Musiikkijuhlien lisäksi ovat osallistuneet monet media- ja taidealan organisaatiot ja ammattilaiset.

Oopperan kapellimestarina hurmaa Leif Segerstam, myyttiset, vahvojen miesten roolit tulkitsevat tenori Christian Juslin (Achti Lemminkäinen) ja baritoni Tommi Hakala (Ilmarinen). Dramaattisessa naispääroolissa Louchina loistaa sopraano Johanna Rusanen-Kartano.

Kuuden saksankielisen, suomeksi ja ruotsiksi tekstitetyn esityksen lisäksi oopperasta on tulossa streaming-tallenne niiden iloksi, jotka eivät paikan päälle pääse.

Asiasanat: