Turun kesä tarjoaa jälleen monipuolisesti lomatekemistä. Tapahtumien joukossa Aurajokirannassa näkyvät ja kuuluvat suuret purjelaivat miehistöineen sekä Europeaden kansantanssijat ympäri Eurooppaa. Opastettujen kierrosten joukossa erottuu turkulaiseen laivanrakennukseen tutustuttava kierros Meyer Turun telakalle.

Laivanrakentajien Turku

Turku on laivanrakentajien kaupunki, jonka telakalla on huhkinut niin presidenttimme Mauno Koivisto, kuin perheiden työmiehet ja -naiset useammassa sukupolvessa. Laivanrakennus on tänä päivänä paljon muutakin kuin hitsauskipinöitä ja työhaalarien kahinaa. Se on high techia, innovaatioita, huipputason insinööriosaamista ja edelläkävijyyttä. Turkulaiseen telakkateollisuuteen ja maailman suurimpien risteilyalusten rakennuspaikkaan pääsee tutustumaan Visit Turun järjestämillä Meyer Turku -telakkakierroksilla. Kierros esittelee Turun laivanrakennuksen menneisyyttä ja nykypäivää ensin merikeskus Forum Marinumilla ja sen jälkeen kiertoajelulla Meyer Turun telakalla.

Kierros telakalla sekoittaa mittasuhteet: Telakalla kuhisevia työmiehiä on yli 6000 ja ison laivan saa itselleen miljardilla eurolla. Jättimäinen sininen nosturi (kuvassa) Vanha Rouva nostaa 600 tonnia ja on niin korkea, että sen voisi ajaa Olympiastadionin yli. Kaikki on niin suurta, että se on nähtävä itse.

Kierroksia järjestetään takuulähtöinä torstaisin kello 15 ajalla 15.6.–17.8. Kierroksen kesto on noin 2,5 h ja hinta 30 eur / hlö. Ikäraja kierroksille on 15 vuotta.

Huom! Varaukset on tehtävä ennakkoon Visit Turun verkkokaupasta: www.visitturku.fi/telakkakierrokset

Liehuvia purjeita ja hulmuavia helmoja

Merellisten kesätapahtumien kruunu on jo viidettä kertaa Turkuun saapuva The Tall Ships Races -tapahtuma, joka tuo suuret purjealukset kaupunkiin 20.–23.7. Mukaan on ilmoittautunut 96 alusta, joista 20 on suuria, A-luokan aluksia. Merellinen tunnelma yltää kaupungin keskustaan asti, kun laivat kiinnittyvät Aurajoen rannoille. www.tallshipsturku.fi

Viikkoa myöhemmin Turussa järjestetään pienempien purjeveneiden Classic Boats Regatta samaan aikaan jo klassikoksi muodostuneen DBTL-festivaalin ja Euroopan suurimman kansanperinnetapahtuma Europeaden kanssa. Europeade (27.–30.7.) värittää kaupungin kansallispukuisilla tanssijoilla, laulajilla ja soittajilla, jotka esiintyvät maksuttomilla lavoilla pitkin jokirantaa. www.europeade2017.fi

Tom of Finlandin jäljillä

Turun seudulta Kaarinasta maailmalle lähteneen taiteilija Touko Laaksosen perintö näkyy Turussa. Suursuosion saavuttaneen Tom of Finland -elokuvan tekoa ja taustoja valottava näyttely Behind the Scenes: Tom of Finland Movie päästää katsojat kulissien taakse ja tarjoaa ikkunan elokuvanteon maailmaan. Logomossa on nähtävillä elokuvan rekvisiittaa, puvustusta, lavastusta, making of -valokuvia ja tekijöiden videohaastatteluja. Näyttely soveltuu koko perheelle ja tila on esteetön. Näyttely on avoinna 5.6.–13.8. ma–su klo 11–19.

Visit Turun kautta on varattavissa opastettu Touko & Tom Turussa -kierros, jonka aikana kuullaan tarinoita Toukon lapsuudesta ja sen aikaisesta Turusta. Kierroksella nähdään hänen elämäänsä kiinteästi liittyneitä paikkoja ja samalla pohditaan sitä, mikä merkitys Toukolla ja hänen edustamillaan arvoilla on tämän päivän Turussa. Kierros päättyy Behind the Scenes: Tom of Finland Movie -näyttelyyn. Tilattavissa Visit Turusta 13.8. asti. Opastuskielet suomi, ruotsi tai englanti. www.visitturku.fi/tomoffinland