Turun Matkailuoppaat toimii tiiviissä yhteistyössä Visit Turun kanssa, tarjoten opaspalveluita jopa 14 kielellä. Nyt yhdistys juhlii 60-vuotista taivaltaan.

Turku on edelläkävijä matkailupalveluiden kehittäjänä. Ensimmäisenä kaupunkina Suomessa Turku sai vuonna 1938 kunnallisen matkailulautakunnan ja ensimmäisen matkailuasiamiehen. Silloin järjestettiin myös ensimmäisiä opaskursseja. Kun 15. olympiakisat järjestettiin Suomessa, haluttiin parantaa matkailupalveluja myös Turussa, missä pelattiin osa olympiajalkapallo-otteluista. Kisojen jälkeen heräsi ajatus säännöllisen opaskoulutuksen järjestämiseksi perustettavan opaskerhon puitteissa. Turun Opaskerho – Åbo Guideklubb’in perustava kokous pidettiin 26. maaliskuuta 1957. Perustamistilaisuudessa kerhoon liittyi 30 asianharrastajaa.

Turun Matkailuoppaat tunnetaan koko maassa ja jopa muissa Pohjoismaissakin edelläkävijänä. Turusta saatiin suunnat matkailuoppaan peruskoulutukselle, kun se 1960-luvun lopulla yhtenäistettiin koko maassa. Viimeisin opaskurssi valmistui tänä vuonna.

Nykyisessä Turun Matkailuoppaat – Åbo Turistguider ry:ssä on 120 jäsentä ja se on yksi Suomen suurimpia opasyhdistyksiä. Yhdistys tarjoaa opaspalveluja 14 eri kielellä (suomi, ruotsi, englanti, saksa, ranska, italia, espanja, tanska, venäjä, viro, ukraina, japani, albania ja esperanto).

Oppaat kohtaavat vuosittain tuhansia turisteja, kaupungin virallisia vieraita sekä turkulaisia ja toimivat aktiivisesti kaupungin matkailun edistäjinä. Turun matkailuoppaita kutsutaan kaupungin käyntikorteiksi, sillä monesti he ovat täällä vierailevan matkailijan ainoa kontakti paikalliseen väestöön. Vapaaehtoispohjalta toimivat yhdistyksen jäsenet tuottavat uusia kierrosideoita Visit Turulle. Kierrosten sisällön suunnittelu ja käytännön toteutus hoidetaan yhdessä. Yhdistys järjestää jäsenilleen säännöllistä jatkokoulutusta, jotta he ovat ajan tasalla kaupungin tarjonnasta ja toiminnasta.

Turun Matkailuoppaat – Åbo Turistguider ry juhlii isännöimällä Suomen Opasliiton Lounais-Suomen syyskokousta ja koulutuspäivää lauantaina 23.9.2017. Turkuun kokoontuu yli 70 matkailuopasta ympäri Varsinais-Suomea kokoustamaan ja kouluttautumaan. Vieraille tarjotaan muun muassa opastettuja kierroksia sekä reformaation juhlavuoteen liittyvä luento.

Visit Turku onnittelee vireää 60-vuotiasta opasyhdistystä ja kiittää hyvästä yhteistyöstä!