Innostuminen, yhteistyö ja avoimuus muita kohtaan olivat määräävät kriteerit Turun seudun positiivisimpien henkilöiden valinnassa. Vuoden positiivisimmaksi turkulaiseksi on valittu baarimestari ja ravintola-alan kouluttaja Tanja Raunio ja Naantalin positiivisimman tittelin sai viestintä- ja kehittämispäällikkö Tiina Rinne-Kylänpää.

Vuoden Positiivisimman titteleitä on jaettu jo vuodesta 1993. Valinnan tarkoituksena on yhteiskunnan haasteiden ja epävarmuuden keskellä herättää suomalaiset näkemään mahdollisuuksia ja valaa uskoa tulevaisuuteen. Tarkoituksena on edistää positiivista muutosta korostamalla positiivisuutta ja palkitsemalla onnistumisia. Vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi 2017 on valittu laulaja Saara Aalto. Vuoden positiivisimman turkulaisen palkinnon ovat aiemmin saaneet mm. Michael Monroe (2013), Esko Valtaoja (2014), Jouni Lehikoinen (2015) sekä Anja Hyysalo (2016).

Vuoden positiivisin turkulainen on Tanja Raunio. Turun seudun raadin mukaan tärkeänä valintaperusteena oli Raunion innostunut ja avoin asenne omaan ammattiinsa, ympäröivään maailmaan ja toisiin ihmisiin. Positiivareiden kriteerien mukaan positiiviset henkilöt auttavat muita onnistumaan, ovat innostuneita, palveluhenkisiä sekä pitkäjänteisiä. Tanja Rauniossa nämä ominaisuudet toteutuvat enemmän kuin hyvin.

Ravintola Old Bankin baarimestarina työskentelevä Raunio kehittää jatkuvasti itseään ja ammattitaitoaan, mutta jakaa osaamistaan alan kouluttajana myös muille. Koulutukseltaan Raunio on restonomi ja ammatillinen opettaja.

Ujosta tuli kaupungin lähettiläs

Tanja Raunio toimii myös Visit Turun nimeämänä ruoka- ja juomakulttuurilähettiläänä, food ambassadorina. Tässä roolissa hän opastaa muun muassa alueella vierailevia kansainvälisiä lehdistö- ja bloggaajavieraita nykyaikaisen cocktailkulttuurin sekä suomalaisten raaka-aineiden maailmaan. Lisäksi hän kirjoittaa ruoka- ja juomakulttuuria käsittelevää blogia.

Vuoden 2017 positiivisinta turkulaista luonnehditaan avoimeksi ja joustavaksi persoonaksi, jonka vaatimaton tyyli, räväkkä huumori ja helposti lähestyttävä olemus saavat ihmiset puolelleen. Yhteistyö hänen kanssaan on vaivatonta. Vieraansa ja asiakkaansa hän kohtaa tasavertaisina, saman kohtelun saavat niin toimittajavieraat, kiinalainen julkkiskokki kuin satunnainen matkailija baaritiskillä.

Turussa koko elämänsä asunut Raunio rakastaa kotiseutuaan, ja hän kertoo mielellään muualta tuleville asiakkailleen Turun matkailunähtävyyksistä, historiasta ja tapahtumista.
- Tanja on erinomainen esimerkki siitä, miten jokainen turkulainen voi olla oman kotikaupunkinsa edustavat kasvot ja paras lähettiläs, sanoo Turun seudun raadin jäsen, matkailujohtaja Anne-Marget Hellén.

Raunio nauraa olleensa lapsena sekä ujo että ruoan suhteen nirso, mutta sanoo elämän muovanneen hänestä sosiaalisen ja puheliaan foodien, eli hyvästä ruoasta nautiskelijan.
- Ennen kouluikää olin todella ujo ja söin lähes vain riisimuroja, mutta nyt minulla on onni ja kunnia edustaa Turun mahtavaa ruoka- ja juomakulttuuria ja toimia upeiden ihmisten kanssa.

Raunio arvioi, että turha ujous on karsiutunut työn mukana sekä hänen toimiessaan Suomen Baarimestarien ja Kannattajien Kerhon Turun osaston puheenjohtajana ja aktiivina. Järjestötoimintaa hän suosittelee kaikille ujoudesta kärsiville.

Positiivisuus on hänen mukaansa valinta.
- On helpompaa, kun ei etsi joka asiasta negatiivista näkökulmaa. Lasini ei siis koskaan ole aivan tyhjä, vaan siellä on vielä tilkka jäljellä. Ympärillä on kauneutta ja iloa, kun avaa niille silmänsä, hän sanoo. 

Kaikesta kiinnostunut monitoiminainen

Vuoden positiivisin naantalilainen Tiina Rinne-Kylänpää saa palkintonsa lisämaininnalla ”Naantalin kaupungintalon aurinkoinen”. Lisäksi mainitaan Rinne-Kylänpään saariston kehittäjänä tekemä pitkäjänteinen työ, jonka hän on hoitanut positiivisella ja yhteistyöorientoituneella otteella monenlaisissa rooleissa, virkamiehenä ja erilaisissa hankkeissa. Positiivinen ote elämään näkyy raadin mukaan yhtä hyvin työ- kuin siviilielämässäkin.

Työurallaan Tiina Rinne-Kylänpää on toiminut Naantalin saaristoasiamiehenä, edistäen yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa saaristokunnan elinkeinon kehittämistä ja merellisyyden hyödyntämistä muun muassa matkailussa.

Turussa syntynyt Rinne-Kylänpää kertoo halunneensa jo lapsena meren rannalle asumaan. Meri on tullut läheiseksi paitsi nykyisessä kodissa Naantalissa ja aiemmin Velkualla, myös Open Water Diver -sukellusharrastuksen kautta. Lisäksi Rinne-Kylänpää on kotitarvekalastaja ja veneilijä, jonka työmatkatkin ovat välillä taittuneet soutaen.

Monialainen suhtautuminen mereen on esimerkki Rinne-Kylänpään suhtautumisesta elämään. Omien sanojensa mukaan hän on kiinnostunut kaikesta. Myös koulutustausta kertoo laaja-alaisesta kiinnostuksesta: puutarhaharjoittelijasta tulikin elektroniikka-asentaja ja sen jälkeen valtiotieteiden maisteri Turun yliopistosta.

Avoin suhtautuminen ja uteliaisuus ovat kuljettaneet häntä monenlaisiin tehtäviin opiskeluajoilta tähän päivään. Vuoteen 2009 asti Velkuan kunnanjohtajanakin työskennellyt Rinne-Kylänpää toimii nykyisin Naantalin viestintä- ja kehittämispäällikkönä. Myös luottamustoimia on kertynyt matkan varrella lukuisia.

Sosiaalinen Rinne-Kylänpää innostuu helposti uudesta eikä jää paikoilleen makaamaan. Harrastuksista eniten aikaa vie nykyisin golf, mutta sydäntä lähellä ovat myös lukeminen, lähiruoka, Rotary-toiminta, kaupunkipuutarhaviljely, kirpputorit, matkustelu ja ulkoilu.

Tiina Rinne-Kylänpää kertoo nauttivansa pienistä hetkistä ja keräävänsä niistä positiivisuutta.
- Pienet ilot ovat usein parhaimpia ja pienet arkipäivän tilanteet kaikkein hassuimpia. Työssäni nautin konkreettisesta tekemisestä. Työn imu ja flow palkitsevat ja saavat hyvälle mielelle.

Positiivisuutta koettelevissa elämän käänteissä hän kertoo uskovansa hyvän voittoon.
- Yleensä kaikella on jokin tarkoitus ja useimmista ei-toivotuista asioistakin seuraa lopulta jotain hyvää, hän summaa.