Tapahtumakaupunki Turku on monenlaisten liikunta- ja urheilutapahtumien näyttämönä koko vuoden 2018 ajan. Turun sporttitapahtumissa pääsee kokemaan urheilun huumaa katsomosta käsin sekä haastamaan itsensä osallistujana erilaisissa ja eritasoisissa kilpailuissa keväästä pitkälle syksyyn asti.

Lajeja riittää voimistelusta juoksuun ja uinnista historiallisiin turnajaislajeihin. Valikoimaa löytyy kaiken ikäisille ja tasoisille liikkujille harrastajista aina ammattilaisurheilijoihin asti.

- Itsenäisyyden juhlavuoden jälkeen voisi kuvitella, että tämä vuosi olisi tapahtumien osalta hiljainen, mutta sen sijaan meillä on paljon vuosittain toistuvia tapahtumia ja myös uusia avauksia eri teemoilla. Tänä vuonna Turku isännöi erityisen mielenkiintoisia sporttitapahtumia. Ne tarjoavat elämyksiä ja urheilun tunnelmaa kaikenikäisille ja tuovat kaupunkiin mukavasti väkeä, sanoo yhteysjohtaja Antti Kirkkola Turun kaupungilta.

Viestijuoksua ja iloa: Stafettkarnevalen 18.–19.5.

Ruotsinkielisten koululaisten kevään kohokohta Stafettkarnevalen on järjestetty jo vuodesta 1961, mutta se saadaan Turkuun nyt ensimmäistä kertaa. Euroopan suurimpaan vuosittain järjestettävään koululiikuntatapahtumaan osallistuu jopa 10 000 lasta ja nuorta. Kahden kilpailupäivän aikana käydään tiukat viestikisat, joita kirittävät koulujen omat kannustusjoukot. Koulujen kesken käydään oma värikäs kisansa parhaasta kannustusjoukkojen puvustuksesta. Luvassa on siis väriä, iloista kilpailua ja hurjaa kannustusta. Yleisöllä on vapaa pääsy seuraamaan tapahtumaa Paavo Nurmen Stadionilla.

Maailman huiput Turussa: Paavo Nurmi Games 5.6.

Paavo Nurmi Festival -kokonaisuuteen aloittavat keväällä kouluissa vieraileva Paavo Nurmi koulukiertue ja ilmaistapahtuma Paavon Sporttipäivä 3.6., jotka tarjoavat liikunnan iloa ja toimintapisteitä lapsille. Kisatunnelman stadionille virittävät 4.6. junior- ja master -sarjojen kisat. Tänä vuonna lasten kilpailuun voi osallistua myös ilman aiempaa kokemusta! Festival-tapahtumat päättää elokuussa Paavo Nurmi Marathon 18.8. Uuteen ajankohtaan siirtynyt juoksutapahtuma liikuttaa lapsia ja aikuisia, kuntoilijoita ja huippujuoksijoita.

Paavo Nurmi Games kokoaa stadionille yleisurheilun kärkinimet eri puolilta maailmaa 5.6. Turkulaisten penkkiurheilijoiden kesän kohokohdaksi noussut PNG nousi vuonna 2017 IAAF World Challenge -sarjan osakilpailuksi ja se televisioidaan Turusta maailmanlaajuisesti. Viime kesän kisat näkyivät 125 maassa ja saivat arviolta yli miljardi katsojaa.

 

Voimistelua ja tanssia kaikenikäisille: Voimistelun Suomi Gymnaestrada 2018 7.–10.6.

Kesän 2018 liikuttavimmat festarit vietetään kun Voimistelun Suomi Gymnaestrada saapuu kaupunkiin. Luvassa on liikuttavaa menoa ympäri Turkua neljän päivän ajan. Kupittaan palloiluhallilla ja urheiluhallilla kisataan Voimistelupäivät, Marli Areenan valtaa tanssin ja voimistelun Lumo ja sunnuntaina 10.6. Veritas Stadionin viheriöllä nähdään tuhansia voimistelijoita Tunne liike -päätösjuhlan merkeissä.

Lisäksi Kupittaan Urheilupuistoon levittäytyy kaikille turkulaisille avoin Toimintapuisto, jossa tarjolla on maksuttomia lajikokeiluja. Gymnaestradan ohjelmassa on myös näyttäviä voimistelunäytöksiä, joihin lipunmyynti on jo käynnissä.

 

 

Haarniskoituja ritareita ja turnajaishevosia: Turun linnan EM-turnajaiset 9.–15.7.

Turun linnan puistossa taistellaan kesällä ensimmäistä kertaa historiallisen ratsastuksen Euroopanmestaruuksista. Kolmatta kertaa järjestettävistä Turun linnan turnajaisista muodostuu osallistujamäärältään suurin Euroopassa keskiajan jälkeen järjestetty turnajainen, johon odotetaan yli 20 kilpailijaa kymmenestä maasta.

Kansainväliset ritarit hevosineen kilpailevat viikon aikana näyttävissä Skill at Arms ja Jousting lajeissa. Turnajaisviikko linnan historiallisissa puitteissa huipentuu lauantain ja sunnuntain semifinaaleihin ja finaaliin.

Turun linnan puistoon rakentuu keskiaikainen leiri jossa osallistujat tukijoukkoineen majoittuvat kilpailujen ajaksi. Oheisohjelmaa tarjoavat tapahtuman henkeen valitut myyjät ja käsityöläiset sekä teemoitetut linnakierrokset. Myös Turun linnan sisätiloissa on luvassa keskiaikaiseen sodankäyntiin liittyvää ohjelmaa. Museon sisälle on erillinen pääsymaksu, mutta pihoilla tapahtuvaan ohjelmaan ja turnajaiskylään on yleisöllä maksuton pääsy.

Triathlon keskellä kaupunkia: Challenge Turku 11.–12.8.

Neljättä kertaa järjestettävä CHALLENGE TURKU -tapahtumaviikonloppu alkaa junior- ja sprint-kilpailuilla 11.8., ja sunnuntaina 12.8. on vuorossa puolimatkan kilpailu. Challenge Turku kuuluu kansainväliseen Challenge Family -tapahtumaperheeseen, jonka kilpailuja järjestetään ainutlaatuisissa kohteissa ympäri maailmaa. Turussa luvassa on elinikäinen kokemus kaikenikäisille ja -kuntoisille kisaajille.

Kilpaileminen on koko perheen tapahtuma ja Challenge Turku on tunnettu nopeista reiteistään ja erinomaisista järjestelyistään. Kisakeskus on kävelyetäisyydellä keskustasta, mikä mahdollistaa joustavan liikkumisen ja kaupunkiin tutustumisen niin urheilijoille kuin mukana saapuville tukijoukoillekin. Kisakeskus ja suorituspaikat sijaitsevat lähellä toisiaan. Sijainnin vuoksi tapahtumaa on helppo seurata ja yleisön kannustus reitin varrella on osa Turun tunnelmaa!

Lisätietoja

Stafettkarnevalen: www.stafettkarnevalen.fi
Paavo Nurmi Games: www.paavonurmigames.fi
Voimistelun Suomi Gymnaestrada: www.gymnaestrada.fi
Turun linnan EM-turnajaiset: www.tournament.fi
CHALLENGE Turku: www.challengeturku.com

Turun seudun tapahtumakalenteri: www.turkukalenteri.fi

Sporttitapahtumia 2018

28.4.              TS-Kortteliajot
28.4.              Aurajoen Yöjuoksu
29.4.              Simo Klimscheffskijn muistoajo
5.–6.5.           Suomen Pöytäjääkiekkoliiton turnaus & World Tour
12.5.              Color Obstacle Run Väriestejuoksu
18.–19.5.       Stafettkarnevalen
18.–20.5.       JBT - Junior Basket Tournament
26.5.              Kuntovitonen
3.6.                Mehukatti Paavon Sporttipäivä
4.6.                Paavo Nurmi Junior / Master Games
5.6.                Paavo Nurmi Games / IAAF World Challenge 2018
7.–10.6.         Voimistelun Suomi Gymnaestrada 2018
14.6.              Runfest
16.6.              Aurajoen Vauhtiajot
28.6.–1.7.      Keskiaikaiset hevosturnajaiset
28.6.–1.7.      Aura Cup
9.–15.7.         Turun linnan EM-turnajaiset                   
26.–28.7.       Classic Boats Regatta
10.–12.8.       ChallengeTurku
16.–18.8.       Nordic Islands Adventure Race
18.8.              Paavo Nurmi Marathon
18.–19.8.       Turku Touring Pyöräily
1.9.                Fight Back Run                   
15.–16.9.       Pohjoismaiset mestaruusravit
22.9.              Ruissalojuoksut
28.–29.9.       SM-Ralli
18.–20.10.     Grail Quest

Kesän 2018 tapahtumalistaus: