Kesän saapuessa merellinen Turku näyttää parhaat puolensa. Tapahtumat tuovat meren ja saariston tunnelman keskustaan asti. Aurajokirannan lisäksi merellisten tapahtuman paikkana toimii historiallinen Ruissalon telakan alue, joka kokee uutta tulemistaan. Telakka-alue on kehittymässä turkulaisten toiseksi olohuoneeksi, jonne voi tulla viihtymään maalta ja mereltä.

Kesän veneilykauden avaa Pax Navis -tapahtuma, joka kutsuu veneilijät ja Saaristomeren ystävät merirauhan julistukseen Ruissalon telakalle torstaina 24.5. kello 17–20. Lisäksi tapahtuma tarjoaa musiikkia ja muuta ohjelmaa sekä tietoa vesillä liikkumisesta ja Saaristomerestä. Saaristomeren Suojelurahaston koordinoima maksuton tapahtuma on avoin kaikille, ja saapua voi maitse tai vesiteitse. Tavoitteena on synnyttää jokavuotinen vesillä ja saaristossa liikkuvia yhdistävä perinne.

Jokisataman avajaiset (alla) tuo karnevaalitunnelmaa Aurajoen rantaan 24.–27.5. Pitkän tapahtuma-viikonlopun ohjelma koostuu suurilta osin maksuttomasta tarjonnasta, jota riittää vaikkapa opastetuista kierroksista tanssiin ja musiikkiesityksiin ja kirpputoriin. Lauantai 26.5. on Sukelluksen päivä, jolloin järjestetään luentoja sukelluksesta ja perinneveneistä, historiallisia sukellusnäytöksiä ja Turun linnan keskiaikakierroksia. Sunnuntai 27.5. vietetään lasten puuhapäivää, johon touhua tarjoavat 20 puuhapistettä. Lastentapahtuman tähtinä esiintyvät Mimi ja Kuku.

 

Klassiset mahonkiveneet (pääkuvassa) kokoontuvat Aurajoen Wauhtiajoihin lauantaina 16.6. Mukana on upeita, 1920–1960 –lukulaisia, sekä muutamia vanhaan henkeen rakennettuja uudempia veneitä, jotka ajavat Aurajoessa runway-tyyppisessä näytösajossa. Yleisölle parhaat paikat vauhdikkaan ajon ja harvinaisten veneiden katseluun ovat Kirjastosillan ja Teatterisillan välisellä alueella, sekä näytösajojen välisenä aikana Pinellan edustalla. Myöhemmin päivällä veneet pistäytyvät näytillä myös Ruissalon telakalla.

Airisto Classic Regatta tuo 25.–29.7. Ruissalon telakan vierasvenesatamaan suuria purjeveneitä, jotka kisaavat Airiston saaristolaisradoilla kolmen päivän ajan. Regatta on osa Baltic Classic Masters –purjehduskisoja ja sen ohjelma on avoin myös yleisölle. Vauhdikkaita veneitä pääsee ihailemaan Airiston ratojen lisäksi kaikkien kisapäivien iltoina Ruissalon telakan laiturissa. (Kuva: Studio Kukka)

Merellisten kesätapahtumien keskipisteessä oleva Ruissalon telakka – Åbo Båtvarv on historiaa huokuva veistämöalue, joka nykyisin tarjoaa palveluita niin maalta kuin mereltä saapuville. Alueelle pääsee Turun keskustasta helposti polkupyörällä, omalla autolla tai Fölin vesibussilla. Ulkoilun ja meri-ilman ohella kesällä on mahdollista nauttia pizzerian antimista tai vierailla sisustusliikkeessä ja sepän pajassa.

Satamasta löytyy klassikkoveneitä ja nähtävillä on myös historiallinen museolaiva Sigyn, jonka kunnostustyötä pääsee lähivuosina seuraaman paikan päällä. Kunnostushankkeen aikana telakalla uusitaan laivan kaaret ja kylkilankut sekä valmistetaan takilan osat. Takilan ylösrikaus on suunniteltu tapahtuvaksi laivan vakituisessa laiturissa Aurajoessa vuonna 2020. Ikonisen laivan kunnostus vaatii mittavaa varainhankintatyötä ja hankkeeseen toivotaankin tukea turkulaisilta ja merikulttuurin ystäviltä.

Upouusi, kesäkuussa avautuva, merinäköalalla varustettu Lindblom-sali tuo Turun kokous-, kongressi- ja juhlatilojen tarjontaan laadukkaan ja tunnelmallisen lisäyksen. Lindblom taipuu jopa 800 hengen tapahtuman pitopaikaksi. Uuden salin lisäksi telakan toisena tapahtumatilana toimii patinoitunut veistämösali Westin.

Kesän myötä avautuu myös Turun Vierasvenesatama, jonka palvelee veneilijöitä syyskuuhun asti. Sataman omat palvelut täydentyvät erinomaisesti lähialueen muilla palveluilla, luoden merellisen kesätunnelman aivan Turun ydinkeskustan tuntumaan.

Pax Navis: www.paxnavis.fi
Jokisataman avajaiset:  www.turku.fi/jokisatama
Aurajoen Wauhtiajot: www.wauhtiajot.com
Airisto Classic Regatta: www.airistosegelsallskap.fi
Forum Marinum & Sigyn: www.forum-marinum.fi
Ruissalon telakka - Åbo Båtvarv: ruissalontelakka.fi
Turun vierasvenesatama: www.turunvierasvenesatama.fi

Lisää tapahtumia Turussa: www.turkukalenteri.fi

Listaus kesätapahtumista: