Muinaistulien yötä vietetään jo perinteeksi muodostuneena ajankohtana elokuun viimeisenä lauantaina. Tänä vuonna siis 25.8. Jotkut tuntevat tapahtuman nimellä venetsialaiset, mutta yhtä kaikki, juhlan kruunaavat illan hämärtyessä syttyvät upeat kokot.

Muinaistulien yö

Muinaistulien yötä vietetään elokuun viimeisenä lauantaina. Entisaikaan tulia käytettiin viestimiseen, mutta nykyään niitä sytytetään Itämeren rannikolla symboloimaan Itämeren maiden yhtenäisyyttä ja samalla muistutetaan mereen liittyvästä historiasta ja kulttuuriperinnöstä. Muinaistulia poltetaan myös niiden muistoksi, jotka eivät koskaan palanneet mereltä.

Missä pääsee muinaistulien yön tunnelmaan ja ihailemaan kokkoja, jos ei ole omalla veneellä liikenteessä? Pitkin Turun aluetta ja saaristoa järjestetään illan aikana tapahtumia, mutta tässä koottuna muutama vinkki.

Vepsän saari

Vepsässä muinaistulien yötä juhlistetaan kokon lisäksi ilotulitusnäytöksellä. Ilotulitus alkaa noin klo 23 ja se on nähtävissä niin saarelta kuin mereltä käsin.

Huom! Muinaistulien yönä ajetaan ylimääräiset vesibussivuorot vakiovuorojen lisäksi seuraavasti:

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon Kylpylällä kokkoa pääsee ihailemaan klo 21.30 alkaen. Illan ohjelmassa on myös musiikkia ja makkaranpaistoa. Tanssirytmeistä vastaavat Jyrki Nurminen & Ari Nylund.

Vanhalinna

17. kerran järjestettävä Linnavuoren yö -tapahtuma tarjoaa Vanhalinnassa tekemistä koko perheelle.

Kaarina

Kaarinassa muinaistulien iltaa vietetään Littoisten uimarannalla ja tanssilavalla, jossa musiikista vastaavat Susanna Heikki ja Voimaorkesteri. Kokko ja ilotulitus rannassa huipentavat juhlinnan klo 22.

Naantali

Naantalissa illanviettoa värittävät Naantalin Naamiaiset. Kokoontuminen naamiaisasuisille juhlijoille Kirkkopuiston soittopaviljongissa klo 18, josta juhlakansa voi siirtyä tunnelmoimaan rannan ravintoloihin omin päin ja yhdessä.

Naantalin Vierasvenesatama järjestää Flyboard-led -näytöksen klo 22.30.

Röölä

Röölässä muinaistulien yö on kuin toinen juhannus. Muinaistulet sytytetään Röölän rannan isolle laiturille noin klo 20–21. Iltaa tahdittaa Ravintola Röölänrannassa esiintyvä orkesteri Aikalisä.

Teersalo

Teersalon Wanhan Salakuljettajan valtaavat Muinarit. Illan musiikista vastaavat Viikate, Francine ja Vesterinen Yhtyeineen. Tapahtumaan on maksullinen bussikuljetus Turusta. Bussi kiertää myös Raision ja Naantalin kautta.

Rosalan Viikinkikeskus

Viikinkikylä kutsuu viettämään muinaistulien yötä avointen ovien merkeissä. Avoimet ovet Rosalassa klo 18–24. Viikinkylän muinaistuli syttyy kylän lahdella klo 21.30.

Nauvo

Nauvon koko perheelle suunnatussa Muinaistulien yö -tapahtumassa ohjelmassa on mm. hiekkalinnakilpailu, ruokamyyntiä, musiikkiesityksiä, erilaisia aktiviteetteja ja muinaistulen sytytys. Juhlaa vietetään Nauvon Framnäsissa klo 17–21.45

Mossala

Mossala Island Resortissa muinaistulien yötä juhlistetaan herkullisen ruoan ja mukavan musiikin merkeissä klo 17–23. Pimeyden laskeutuessa sytytetään myös muinaistulet tunnelmaa luomaan.

Jurmon saari

Jurmon saaressa muinaistulien yötä juhlitaan klo 21.30–23.30 ja muinaistuli sytytetään illan aikana vierasvenesatamassa.

Huom! Kokkojen sytytys säävarauksella. Visit Turku ei vastaa mahdollisista muutoksista.