Tehdasfestivaali Manifesti on vakiinnuttanut asemansa kotimaan pienfestivaalien joukossa. Tänä vuonna tapahtuma ponnistaa uudenlaisen yhteistyön pohjalta.

Tänä vuonna ohjelmiston johtoajatuksena on erilaiset yleisöt, uudet yhdistelmät ja vanhat hyviksi havaitut toimintamallit ja ohjelmistosta vastaa taiteellinen työryhmä. Työryhmään kutsuttiin Läntinen tanssin aluekeskuksesta Sanna Meska, Aurinkobaletista Urmas Poolamets ja Pro Manillasäätiöstä Kari Salovaara. Pitkäjänteisesti ja päämäärätietoisesti festivaalia suunnitellut ja toteuttanut Katja Lehmussaari on tehnyt vahvan pohjatyön sille, että Manifestin ohjelma on voitu koostaa uudella tavalla historian jatkumoksi. 

Festivaaliohjelmiston kaksi ensimmäistä teosta sijoittuu aikuisten absurdiin todellisuuteen,  Jouni Järvenpään Skarabeen tapahtumaympäristönä on 1740 säilyketölkistä rakennettu maailma ja TEHDAS teatterin Buddhamindfuck vie katsojat etsimään henkistä kotiaan. Tekniikkaan suuntautuneita ja siitä kiinnostuneita hemmotellaan Gruppen Fyran PITKÄT PIUHAT -esityksellä, mikä on näyttämöllinen solidaarisuuden osoitus kaikille tekniikan vastuuhenkilöille. Tanssiteatteri Minimin Elämä kertoo iäkkään ihmisen perinnöstä, hänen elämäntarinastaan, jonka arvon nuoruutta palvova yhteiskuntamme on unohtanut. Koko-teatterin Tanssiva agitaattori on ajankohtaisia kysymyksiä pyörittelevä esitys kahden anarkistin ja pakkovaltaan sopeutumattoman sivistyneen yksilön toiminnasta. GIRL GIRL GIRL on kaikkien tyttöyden teemasta kiinnostuneiden ehdoton valinta. Lapsille on tarjolla koreografi Anu Rajala-Erkutin teos Hei, kelaa!

Manifesti yhdistää elävän kuvan ja tanssin elokuvan päivänä lauantaina 8.9. Loikka!-tanssielokuvanäytöksellä, jossa nähdään kolme kotimaisen nykytanssin laajaa kirjoa havainnollistavaa  lyhytelokuvaa. Pelottomat taidesurffaajat ja moniuloitteisesta taiteen kokemisesta kiinnostuneet paahtavat Manifestin päättävälle monitaiteelliselle Superfluous-klubille. Kaiken lisäksi perinteisessä kuvataidenäyttelyssä Vanhalla Viinatehtaalla esittäytyy joukko Manillan omia taiteilijoita. Kuvataide elähdyttää kaikkina tapahtumapäivinä klo 12–18. 

Tehdasfestivaali Manifesti on vuodesta 1994 lähtien järjestetty poikkitaiteellinen tapahtuma Manillan kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa tehdaskiinteistössä Aurajoen rannalla Turussa. 

Tapahtuman tuottaa Pro Manillasäätiö, jonka tehtävänä on kulttuurin tukeminen sekä Manillan tehdaskiinteistön vaaliminen ja kehittäminen. Tapahtumaa tukevat vuonna 2018 Opetus- ja kulttuuriministeriö, Turun teatterisäätiö ja Turun kaupunki. Festivaali järjestetään yhteistyössä Aurinkobaletin, Läntinen tanssin aluekeskuksen, Manillassa toimivien kuvataiteilijoiden ja kuvataidekeskuksen sekä TEHDAS teatterin kanssa.

Lisätietoja