Vuoden turkulaisin tapahtuma Turun päivä järjestetään jälleen sunnuntaina 16.9. Ilmaiset museot, kaupungintalon avoimet ovet, erilaiset tapahtumat ja päivän päättävä ilotulitus houkuttelevat liikkeelle niin turkulaisia kuin Turun ystäviäkin.

Turun päivään otetaan varaslähtö jo aattona ja juhlatunnelmaa voi nostattaa esimerkiksi Turun filharmonisen orkesterin Sinfonia Palloiluhallille -konsertissa. Maksuton konsertti saa sekä urheilufanit että musiikinystävät tekemään aaltoja, kun luvassa on urheilutapahtumista tuttuja teemoja Händelista Abbaan.

Metsämäen raviradalla jännitystä tarjoilevat PM-ravit. Pohjoismaiden Mestaruus kylmäverisille ratkaistaan lauantaina ja sunnuntaina katsojille tarjotaan Turun Päivän kunniaksi ilmaisravit. Molempina päivinä ohjelmassa on ravien lisäksi mukavaa puuhaa lapsille.

Sunnuntaina kaikkiin kaupungin museoihin sekä Aboa Vetukseen, Sibelius-museoon ja Ett Hem -museoon on vapaa pääsy. Lisäksi Turun taidemuseo ja Forum Marinum tarjoavat alennuksia lipunhinnoistaan.

Kaupungintalolla on ensiesittelyssä ratapiha-alueen elämyskeskuksen arkkitehtikilpailun ehdotukset. Lisäksi toimintaansa esittelevät moninaiset Turun kaupungin hankkeet. Myös 100-vuotisjuhlavuottaan viettävä Viro on paikalla edustettuna.

Kaluston esittelyä keskuspaloasemalla

Mikaelinpuistossa pääsee seuraamaan ohjaajien ja koirien yhteispeliä Agility-kilpailussa. Tapahtuma antaa esimakua Turussa vuonna 2019 järjestettävistä lajin MM-kilpailuista. Kävelykadulla ratkotaan kepparimestaruus ja samalla voi tutustua eri järjestöjen ja valtuustopuolueiden toimintaan. Kauppakeskus Hansa viettää puolestaan 30-vuotispäiviään Synttärimanian merkeissä. Kauppatorin laidalla päivystävään infokonttiin voi piipahtaa kyselemään tietoa torin uudistuksesta ja osallistua arvontaan. Vanhalla suurtorilla Mahdollisuuksien tori tarjoilee globaalia tunnelmaa, musiikkia ja tanssiesityksistä sekä lapsille suunnattua ohjelmaa. Keskuspaloasemalla palomiehet ja ensihoitajat esittelevät kalustoa.

Jätevedenpuhdistamon 50-vuotisjuhlia vietetään Turun päivänä yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Vesilaitosmuseolla Halisissa on avoimet ovet ja Hansakadun puhdistamolla pääsee luolakierrokselle Jokke Jokijunalla.

Ilotulitus alkaa klo 21.

Juhlan kunniaksi Kirjastosilta on sunnuntaina valaistu Turun kaupungin käyttämällä turkoosilla värillä. Turun päivän juhlallisuudet huipentuvat perinteeksi muodostuneeseen ilotulitukseen Samppalinnanmäeltä klo 21.

Turun päivää on vietetty vuodesta 1961 asti. Tapahtumaa järjesti aluksi Turkuseura ja perinnettä on jatkettu Turun kaupungin toimesta. Turkuseura on yhä vahvasti mukana Turun päivässä ja järjestää muun muassa Turun Flikan ja Pojan valintaäänestyksen.

Turun kaupungin lisäksi päivän ohjelman järjestelyistä vastaavat paikalliset yhdistykset, yritykset ja seurat.

Tapahtumapäivän ohjelma:

Asiasanat: