Metsämäessä ajettiin 27. elokuuta leikkimielinen kilpailu TPS–TUTO tulevien PM-ravien kunniaksi. Hevosina olivat Derbyvoittaja Ribaude ja Flashing Light. Ajajina toimivat Naganon olympiapronssimitalisti Kimmo Rintanen sekä TUTO:n toimistusjohtaja Roope Paltta, apuohjastajinaan tandemkärryillä Miia Salminen ja Heidi Taipale.

PM-ravit Turussa 15.–16.9.2018

Pohjoismaiden Mestaruusravit järjestetään nyt 12. kerran. Kaksipäiväinen tapahtuma on täynnä huippu-urheilua ja monipuolista ohjelmaa. Pohjoismaiden Mestaruus kylmäverisille ratkaistaan lauantaina 15.9., ja sunnuntaina 16.9. katsojille tarjotaan Turun päivän kunniaksi ilmaisravit.

Lisätietoja

1100 metrin volttilähdössä keulat otti Rintasen Flashing Light, mutta Paltan Ribaude kävi ahnaasti rinnalle ja maaliin tultiin lähes tasapäin. Lopulta voittajaksi julistettiin Flashing Light turvanmitalla ja näin Kimmo Rintanen sai palkinnoksi Heppen. Molemmat kuskit olivat innoissaan startin jälkeen.

– Hieno oli kokemus! Kyllä hevosen voima ihastuttaa. Kiviä hieman lenteli muttei se haitannut tahtia. Vaikken ole käynyt raveissa, niin hevoset ovat olleet lähellä sydäntä siskon ratsastusharrastuksen kautta. Nyt pitää tutkia kalenteria, milloin pääsisi Metsämäkeen katsomaan oikeita raveja. Tämä voisi olla mukava paikka TUTO:n yhteistyökumppaneillekin, jutteli 41-vuotias Roope Paltta.

– Kivaltahan tuo tuntui. Tämä oli sellainen uusi tuttavuus. Miia kertoi, että loppua tulimme noin 30-vauhtia. Kiveä ja hiekkaa lensi, ja siinä tuli mieleen, millaista kuskeilla sitten on, kun vettä sataa ja kuraa lentää. Silti pitäisi mennä täyttä, pohdiskeli 45-vuotias Kimmo Rintanen kauniissa kesäsäässä.

Kimmo Rintanen (HC TPS) ja Roope Paltta (TUTO Hockey)

Apukuskit kiittelivät ensikertalaisten ohjastustaitoja.

– Hyvä oli Kimmon tatsi. Hän osasi hallita Flashing Lightia sormen päillä juuri niin kuin opetin, kertoi Miia Salminen.

– Alkuvaikeuksia oli, koska Ribaude alkoi pakittaa tallialueella. Kun pääsimme radalle, niin Roope osottautui oikein hyväksi aloittelijaksi hevosen kärryillä, totesi Heidi Taipale, joka on työskennellyt viitisen vuotta Harri Koivusen tallilla.

Kisan jälkeen kyseltiin miesten taustoja.

Kimmo Rintanen:

– Aikoinaan seurasin paljon raveja ja oli meillä tepsiläisillä vakiopöytäkin Metsämäen ravintolassa. Lähdin myös hevoskimppoihin mukaan. Ensimmäinen oli Boglake's Edna, jonka ostimme Mika Lehtisen kanssa Sari Tammiselta ja Ilkka Korvelta. Avausstarttiin Turkuun tuli paikalle Urheiluruudun kuvausryhmäkin ja tamma voitti ylivoimaisesti. Kun lähdin Sveitsiin pelaamaan, niin seurasin edelleen Suomen raveja netin välityksellä. Kerran kävin Sveitsissäkin raveissa. Siellä oli ihan hienot puitteet. Lämminveriset juoksivat nurmikolla, mutta vauhdit eivät tainneet olla Suomen luokkaa. Pelaajauran loputtua olin ensin Sveitsissä apuvalmentajana ja nykyään Tepsissä. En ole käynyt enää raveissa, vaikka niitä kotona seuraankin. Aina tuntuu olevan kiire, mutta enköhän jossain vaiheessa vielä ehdi Metsämäkeenkin. Olen myös luopunut hevosomistajuuksista. Tosin Titicaca Brickin varsan Rafa Pareran kasvattajaporukkaan kuulun. Asun Piikkiön Raadelmassa omakotitalossa. Perheeseen kuuluvat vaimo sekä 15-vuotias poika ja 11-vuotias tyttö. TPS:n Eurooppapelit loppuivat, mutta nyt saa sitten panostaa täysillä juuri alkavaan Liigaan. Vaikka meiltä lähti kymmenisen pelaajaa pois, niin odotan nuorien ottavan kauden mittaan askeleita eteenpäin. Mielestäni Tepsillä on mahdollisuudet kuuden joukkoon, ja sitten kun pudotuspelit alkavat, niin se on uusi maailma. Tulevaisuuden haaveena saattaisi olla valmentajaura Sveitsissä.

– Jos viikonlopun ravivieraille voisi antaa jonkun vinkin, niin kannattaa tutustua Turun hienoon jokirantaan. Siellä on loistavia ruokapaikkoja. PM-kisan lähtölistaan tutustuin ja varmaan Costello on koko kansan suosikki. Itse olen kuitenkin Välähdyksen miehiä, joten laitetaan menestyspaineet Ville Korjukselle, päättää Rintanen hymyillen.

Roope Paltalla alkoivat uudet tuulet tänä vuonna.

– Pelasin A-junnuihin asti TPS:ssä, mutta sitten mopot ja tytöt veivät mukanaan. 2014 ryhdyin Tepsin juniorijääkiekon toiminnanjohtajaksi. Vaikka olen varmaan leimattu TPS:n mieheksi, niin helmikuussa aloitin TUTO:n toimitusjohtajana. Alku on ollut kiinnostavaa, vaikka taloushan on prioriteetti numero yksi. Olen valmis uusiin yhteistyökuvioihin esimerkiksi Metsämäen kanssa. Mitä hullumpi idea, niin sitä parempi! naureskelee Paltta.

Teksti: Juha Perheenniemi
Kuvat: Maija Ryyppö