Vuoden nuori taiteilija J. A. Juvani tuo ONE MAN SHOW -näyttelyynsä Aboa Vetus & Ars Novaan uusia teoksia, joista suurin osa on valmistunut vuoden 2018 aikana. Näyttely on osa trilogiaa, jonka ensimmäinen osa WITH ALL MY LOVE nähtiin kesällä Tampereen taidemuseossa.

ONE MAN SHOW -näyttely

  • 14.9.–2.12.2018
  • Aboa Vetus & Ars Nova

Taiteilijatapaamiset

  • Lauantaina 6.10. klo 12.15
  • Sunnuntaina 2.12. klo 14

Miten elämästä selviää, jos ei kasva pojasta mieheksi niin, että sopisi valkoisen heteromiehen muottiin? J. A. Juvanin näyttely ONE MAN SHOW tarkastelee miehen mallia 2000-luvulla. Taiteilija pyrkii näyttelyn teoksissa kyseenalaistamaan, rikkomaan ja muuttamaan näkemystä maskuliinisuudesta. Hänen työkalujaan ovat drag- ja queer-estetiikka, huumori ja feminismi. Näyttelyn teoksissa muun muassa toistuu teollisuudesta ja rakennustyömailta tuttu huomiovaatteiden neonkeltainen väri, jonka taiteilija on valjastanut itselleen sopivampaan käyttöön. 

Näyttely sisältää valokuvateoksia, videoita, ääniteoksia ja installaatioita. J. A. Juvani on teoksissaan usein itse mallina ja hänen poseerauksensa ovat kuin pieniä, huolellisesti valmisteltuja performansseja. Teokset peilaavat taiteilijan omia kokemuksia siitä, kun annettuun sukupuolirooliin ei sopeudukaan.

J. A. Juvani ei epäröi ylittää totuttuja rajoja käsitellessään erilaisia tabuja. Hän laittaa teoksissaan itsensä ja kehonsa likoon paljaana ja anteeksi pyytelemättä. Juvanin taide on poliittista suorasukaisesti, kurittomasti ja häpeilemättömästi. Hänen epäsovinnainen kuvastonsa käsittelee sukupuolta ja seksuaalisuutta sääntöjä rikkoen ja humoristisesti. Teosten provosoiva leikkisyys naurattaa, mutta komedian takaa löytyy kannanottoja vakaviin aiheisiin. 

Yksi näyttelyn avainsanoista on toksinen maskuliinisuus. Sillä tarkoitetaan rajoittavaa näkemystä mieheydestä, jota määrittävät uhma, kovuus ja väkivalta. Toksinen, eli ”myrkyllinen” maskuliinisuus kasvattaa pojista miehiä, joiden miehekkyyttä murentavat herkkyys ja tunteiden näyttäminen. Se pitää yllä mielikuvaa siitä, millainen ”tosimiehen” tulisi olla ja vahvistaa sukupuolirooleja pakottaen miehet ahtaaseen ja yksipuoliseen rooliin. 

– Komedia on rakkain instrumenttini. Kun nauru loppuu, sinun on mietittävä, mitä todella yritän sanoa. Luotan siihen, että vitsini käyvät vanhoiksi. Toivon että kokemuksesi ei helpota oloasi, eikä se jätä sinua rauhaan, sanoo J. A. Juvani.

J. A. Juvani (s. 1988 Ylitornio) on suorittanut kuvataiteilijan AMK-tutkinnon Tampereen ammattikorkeakoulussa (2013) ja kuvataiteen maisterin tutkinnon Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa (2015). Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on järjestyksessä 34. palkittu vuoden nuori taiteilija. Palkintoon kuuluu stipendi, näyttelyt Tampereen taidemuseossa ja Aboa Vetus & Ars Novassa ja näyttelyjulkaisu. Palkinnon myöntää vuosittain Tampereen taidemuseo.

Kuva: Jari Nieminen