Åbo Svenska Teaterhus vihittiin käyttöön 180 vuotta sitten, vuonna 1839. Svenska inhemska teatern (SIT) perustettiin vuonna 1894 kotimaisen, suomenruotsalaisen taiteellisen toiminnan takaamiseksi teatteritalossa. SIT panosti uudella tavalla suomenruotsalaiseen näyttämökieleen ja palkkasi suomenruotsalaisia näyttelijöitä, tämä tapahtui 125 vuotta sitten. Siihen asti näyttämökieli oli ollut riikinruotsia ja suomenruotsia käytettiin esimerkiksi vain juoppoja, maalaistolloja tai vammaisia näytellessä. Vuonna 1919 SIT-nimi muutettiin Åbo svenska teater -nimeksi eli 100 vuotta sitten.

Merkkivuosien kunniaksi järjestetään pari tapahtumaa. Syntymäpäivänä 21.1.2019 Päänäyttämöllä pidetään yhteislaulutilaisuus, jossa Thomas Lundin ja Calle Pettersson laulattavat yleisöä. Teatteri julkaisee vuodelle 2019 seinäkalenterin, jonka kuvat ja tekstit kertovat tarinaa 180 vuotiaasta teatteritalosta. 13.3.2019 veripalvelun kanssa järjestetään jo kolmatta kertaa verenluovutustilaisuus Päänäyttämöllä, tavoitteena on saada 180 luovuttajaa käymään tapahtumassa.

Keväällä ohjelmistoon tulee komedia Främlingen (suom. Muukalainen). Sitä esitetään sekä Päänäyttämöllä että kiertueella.Ensi-iltansa se saa myös kiertuepaikkakunnalla, Karjaalla 17.1. 2019. Ujo Charlie ei uskalla puhua tuntemattomien kanssa ja esittää sen takia olevansa ulkomaalainen. Tämän vuoksi ihmiset eivät huomioi häntä. Charlien korviin kantautuu salaisuuksia, jotka eivät kuulu ulkopuolisille. Hän sotkeutuu hallitsemattomaan tapahtumaketjuun. Muukalainen on päivitetty, ajankohtainen, versio 1980-luvun menestyskomediasta Kom igen, Charlie! Esitys tekstitetään sekä suomeksi että ruotsiksi Päänäyttämöllä. Näytelmän ohjaa Arn-Henrik Blomqvist, lavastuksen ja puvut suunnittelee Mimmi Resman ja rooleissa ovat Samuel Karlsson, Amanda Nyman, Monica Nyman, Ingemar Raukola, Anders Slotte, Jerry Wahlforss sekä Bror Österlund.

Klassikko Jane Eyre – Kotiopettajattaren romaani jatkaa Päänäyttämöllä 9.2.2019 asti. Näytelmä toteutetaan leikkisällä, hauskalla ja erilaisella tavalla, jossa Jane on sekä hauras että sähäkkä. Esityksessä on tyttövoimaa.

Monikielistä, viehättävää ja värikylläistä Lumikuningatar-tanssisatua esitetään vielä kolme kertaa uuden vuoden puolella.

VEM? (suom. KUKA?) on pieni näytelmä suurista tunteista. Se jatkaa kiertuettaan päiväkodeissa sekä esikouluissa ja siitä on myös kaksi esitystä Studionäyttämöllä. Stina Wirsénin Vem-eläimet ovat suloisia ja värikkäitä,  mutta se mikä näkyy päälle ei aina ole sama mitä sisimmässä on.

Keväällä myös paljon vierailuja

Tiljanilla Flame Jazz järjestää neljä iltakonserttia.  Julia Korkman ja  Claes Andersson laulavat yhdessä omassa konsertissaan nimeltään Kvar i mig – Yhä minussa. Enorma ettan (suom. Valtava yksiö) on kiehtova fyysinen teatteriesitys pariskunnasta, joka eroaa. YLE Vegan ohjelmasta Eftersnack live (suom. Jälkivääntö live) tehdään maaliskuussa suora lähetys yleisön edessä. De 7 dödssynderna – 7 kuolemansyntiä-illassa Sauli Luttinen trioineen tulkitsee Cornelis Vreeswijkin musiikkia ja tekstejä sekä ruotsiksi että suomeksi.

Studionäyttämöllä nähdään The Chess Player, tarina natsien vangitsemasta Tri B:stä, joka varastetun shakkikirjan ja eräänlaisen itse aiheutetun skitsofrenian avulla pelastaa itsensä. Rabbinens katt (suom. Rabbin kissa) on musiikintäytteinen nukketeatteriesitys, jossa kissat puhuvat ja aasit laulavat.

Päänäyttämöllä Turku Jazz Festival järjestää 50-vuotisjuhlakonsertin, jolloin lavalle nousee jazzin todelliset legendat,  Eero Koivistoisen kvartetti -69 ja Billy Cobham´s Crosswinds Project. Fantasiaooppera Tomtebobarnen (suom. Tonttulan lapset) on koko perhelle suunnattu esitys täynnä seikkailuja, jännitystä, huumoria, romantiikkaa ja tanssia. Från Les Misérables till Star Wars -konsertissa  Akademiska Orkestern soittaa maailman parhaita elokuvamusiikkikappaleita. Susanna Leinonen Company esittää tuoreen teoksensa Nasty. Se on pysäyttävän ajankohtainen teos kehoon kohdistuvista odotuksista, hyökkäyksistä ja rajoituksista. Perinteikäs Humorlandskampen (suom. Huumorimaaottelu) esittelee ruotsinkielisen stand upin parhaimmistoa.

Kevään ohjelmiston kaikki liput tulevat myyntiin tiistaina 27.11.

Lisätietoja:

Kuva: Pette Rissanen