Museoissa ollaan perinteisen käsityksen mukaan hissun kissun, paitsi silloin kun leikille on varattu oma tilansa. Merikeskus Forum Marinumiin on avattu lasten merimuseo, jossa voi hauskasti leikkien kautta oppia ja oivaltaa merenkulkua. Aallokon kohistessa laiva saattaa välillä keinua, ja museota kutsutaankin nimellä Tyrskynmyrskyn!

Keskipisteenä on uljas laiva, joka varmasti virittää jokaisen pikkuseilorin seikkailumielelle. Laadukkaasti suunniteltu ja huolella tehty puurakenteinen alus on n. 7 metriä pitkä ja sen reelinki on n. 2 metrin korkeudessa. Laivan kannelle pääsee kiipeämään, ja sitä ohjataan korkeuksiin kohoavan pilvitaivaan alla. Horisonttiin tähystettäessä voi nähdä aidot tähtikuviot, joiden avulla navigoidaan kohti huimia merimatkoja! Aikuistenkin saattaa olla hyvä välillä kerrata, miltä Orionin tähtikuvio näyttääkään.

– Lapsiperheet ovat kasvava kävijäryhmä museoissa, ja lapset ansaitsevat heille suunniteltuja sisältöjä.

Maija Karhu, museolehtori

Puheputken välityksellä förstin komennot kiirivät laivan alemmille kansille, ja laivaseikkailun tuntua tuovat aito sisustus kuten merikartat ja signaaliliput. Kapteenin salonki on somistettu plyysisohvalla ja -verhoilla, lisäksi laivan arvokkainta tilaa lämmittää tunnelmallinen kamiina. Kestävät, turvalliset ja tyylikkäät puurakenteet viestivät aitoudesta ja sivistyksen tavoittelusta, ja niihin on haettu innoitusta museomiljöön lisäksi mm. teatterilavasteista. Kokonaisuus on alusta loppuun Forum Marinumin suunnittelema, ja pienimmätkin yksityiskohdat ovat itse käsintehtyjä mahdollisimman eettisiä materiaalivalintoja käyttäen.

– Lapsiperheet ovat kasvava kävijäryhmä museoissa, ja lapset ansaitsevat heille suunniteltuja sisältöjä. Käsitykset museoista tylsinä paikkoina ovat menneiden aikojen juttuja! Merimuseossa avautuu monenlaisia näkökulmia lapsia kiinnostaviin teemoihin. Leikkien ohessa pohdintoja syntynee mm. meren suuruudesta ja ihmisen pienuudesta, arvelee kokonaisuuden suunnittelusta ja toteutuksesta vastannut Forum Marinumin museolehtori Maija Karhu.

Laivan ruuma on tilava ja esteetön, ja sinne mahtuu suurempikin lapsiryhmä rentoutumaan merellisten satuhetkien tai vaan omaehtoisen leikin vietäviksi. Laivan vieressä on suuri majakka, jonka loiste tyynnyttää kiireisten vanhempienkin mielen. Luvassa on myös lasten tekemiä vaihtuvia näyttelyosuuksia, joten kävijät pääsevät itse vaikuttamaan sisältöihin ja tila muokkaantuu lasten ehdoilla.

Myös muumit viihtyvät tunnetusti veden äärellä, joten Muumilaakson tunnetuimmat hahmot saapuvat Forum Marinumiin lauantaina 23.3. klo 11–15 leikittämään lapsia uuden museon kunniaksi.

Lasten merimuseoon tutustutaan omien vanhempien valvonnassa, ja se on ilmainen alle 7-vuotiaille.

Tutustu uuteen merimuseoon Forum Marinumin sivuilla: