8 uniikkia juttua Naantalista – tunnetko nämä?

Presidenttiparin luo et valitettavasti pääse kahville, mutta onneksi supersöpö Naantali tarjoaa paljon muutakin uniikkia koettavaa. Tässä tärpit osiin pilkottuina!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Mitä erilaista nähtävää Naantalista löytyy, jos kaipaa muutakin kuin muumeja? Erikoisuuksia löytyy kyllä, kun vain tietää mistä etsiä. Aloita vanhankaupungin kujilta kohti Naantalin edustalla avautuvaa saaristoa ja sen salaisia paikkoja. Jätä reissulistalle tilaa ainakin näille nähtävyyksille!

Ateljee-galleria Kristiina Turtonen – Jos Naantalin vanhankaupungin kävelykadulla kuulet pianonsoittoa, musiikki kantautuu todennäköisesti kuvataiteilija Kristiina Turtosen omasta ateljee-galleriasta. Poikkea sisälle jutulle ja ihailemaan maalauksia, herkkiä lyijykynätöitä ja muita ajankohtaisia näyttelytöitä. Eloisa paikka, ja niin on myös Kristiina itsekin.

Saaristohotelli Vaihelan viinikellari – Velkuanmaan saarella voi löytää itsensä viinitastingista tunnelmallisten holvikaarten alta. Saaristohotelli Vaihelan pihapiirin hienouksiin kuuluva viinikellari vetää porukkaa ihailemaan ja siemailemaan noin 4 000 pullon mielenkiintoista kokoelmaa.

Hauska yksityiskohta: kellarin yli sata vuotta vanhat tiilet ovat peräisin Vehmaan vanhasta meijeristä. Hotelli on muutenkin kunnon idylli kukkatapetteineen ja rantasaunoineen, kannattaa tutustua.

Cafe Laituri – Ihana kesäkahvila! Pyörä- tai veneretkellä saaristossa kannattaa eksyä Velkualle Palvan saareen ja löytää paikallisten hehkuttama kahvilaihanuus.

Symppis rantakahvila laitureineen hengailee näyttävästi meren päällä, joten maisemat terassilta ovat seesteisen suloiset. Kahvila sijaitsee vain lossimatkan päässä Teersalon rannasta.

Herrankukkaron linnunpönttömajoitukset – Lapissa ehkä yövytään lasi-igluissa, mutta Rymättylässä uinutaankin unia ihmisen kokoisissa linnunpöntöissä. Herrankukkaron erikoiset telkänpöntöt ovat herättäneet hilpeyttä Aasiassa asti, ja urbaani linnunpönttökylä sen kuin laajenee Pienen rengastien varrelle.

Revontulia et pöntöstä ehkä bongaa, mutta saaristomaisemia senkin edestä. Ei muuten pöllömmät oltavat siellä: mukavuuksiin kuuluu mm. täysvarusteltu keittiö ja oma sauna. 

Naantalin vanhankaupungin puutalomajoitukset – Jos pelkkä päiväreissu Naantalissa ei meinaa riittää, venytä visiitti suosiolla yökyläksi. Ihan vain jo senkin takia, että pääset yöksi Naantalin vanhankaupungin puutaloihin.

Värikkäissä taloissa piilee uniikkeja majoituskohteita huoneistoista B&B -tyyppisiin söpöyksiin. Peppi Pitkätossun Huvikumpu meets mummola -fiilis on juuri niin tunnelmallista miltä kuulostaakin.

Kuppari-Hanna – Naantalilaisesta perinneparantajasta on jopa Forbes tehnyt jutun. Kuppari-Hannan Sauna & Perinnehoitola on paikka, jossa nykyaika ja kansanlääkintäperinteet kohtaavat kiinnostavasti. Akupunktiota, kuppausta ja hierontaa maanläheisellä folklore-tunnelmalla höystettynä.

Paikkakin on melkoisen vau: käsinveistetty hirsirakennus tunnelmallisella Livonsaarella, Pienen rengastien varrella. Vahva suositus, jos kaipaa syvällistä kulttuurikokemusta sekä kropalle että pääkopalle.

Kuulas Garden Grill & Café –  Keltainen puutalo, satavuotias omenapuutarha ja pihan laidalla paimentavat lampaat saavat verkkokalvot näkemään sydämiä. Näin hellyyttävä paikka löytyy Tammiston B&B:n takapihan ravintolasta.

Hiiligrilli on täällä se juttu, ja menussa maistuu sesongin mukaan lähituottajien raaka-aineet. Istahda isolle terassille tai pistä ihan piknikiksi: puutarhaan voi tilata etukäteen kivoja piknik-koreja ja levittäytyä rennosti räsymatoille. Tammisto on myös yöpaikkana kehuttu, kannattaa tutustua.

Päivittäin auki olevan kesäterassi aukeaa 1.6. 2023.

Trumputtaja ja iltavesper – Korvat hei höröllä, jos liikut Naantalissa kesällä iltakahdeksan aikaan. Komediaelokuvan nimeltä kuulostava naantalilainen kesäperinne alkaa trumputtajan rummutuksella, jonka jälkeen vesperin trumpettisoolo kajahtaa kirkontornista komeasti kaupungin ylle.

Touhu voi vaikuttaa erikoiselta, jos ei ole koskaan sitä kokenut livenä, mutta se on oikeastaan aika juhlallinen. Perinne muistuttaa Naantalin luostariajan rukoushetkestä. 

Vinkki: Jos haluat hyvän spotin seurata menoa, kannattaa hakeutua Kaivohuoneen kulmalle, rantakioskin kohdalle tai Presidentinlaiturille.

Teksti Jemina Sormunen. Kuvat Visit Naantali.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?