Herkulliset kulttuuri- ja ravintolavinkit Turkuun

Oi syksyinen Turku, mitä oot juoninut meidän varalle? Ai vuorotellen kulttuuria ja ravintolan herkkuja? Kuulostaa suunnitelmalta, joten sinä siellä, kurkkaa valmiiksi mietityt makuparit ja mars Turkuun.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Katso kaikki ravintola- ja kulttuurikombot, nauti ja tee rohkeasti omia yhdistelmiä.

Ei tarvitse liioitella, jos kehuu Turun ravintolatarjontaa erinomaiseksi. Lisäksi vanha pääkaupunki on pullollaan kulttuuria: täältä löytyy niin Suomen vanhin teatteri kuin sinfoniaorkesteri. 

Hetkinen. Koska jokaisen kulttuuritärpin lähellä on mainio ravintola, päätimme tehdä valmiit makuparit, joissa kulttuurikohteen tunnelma jatkuu myös ravintolassa. Tai osassa vastakohdat täydentävät toisiaan – saisiko olla esimerkiksi vampyyreita ja vegeä? Katso kaikki ravintola- ja kulttuurikombot, nauti ja tee rohkeasti omia yhdistelmiä.

Draculaa ja kasvissafkaa

Åbo Svenska Teater – Kultaa, juhlavaa punaista, hämmentävän hienoja yksityiskohtia. Suomen vanhin teatteri lyö ällikälle jo ennen kuin näyttelijät ovat ehtineet lavalle. Vuonna 1839 rakennettu teatteritalo on juuri sellainen kuin leffoissa on totuttu näkemään.

Esitykset ovat på svenska, mutta ei hätää. Kaikki Päänäyttämön näytelmät tekstitetään sekä suomeksi että ruotsiksi, joten pysyt varmasti mukana jokaisessa juonenkäänteessä. 

Syksyn purevin tärppi: Åbo Svenska Teaterin tulkinta Bram Stokerin yli 120 vuotta vanhasta Dracula-klassikosta on musiikkia, draamaa ja teräviä kulmahampaita. Dracula, ensi-ilta 15.9.

Draculan vastapainoksi kasvissafkaa? No toki. Kuori Food and Wine loihtii kekseliästä kasvisruokaa kotimaisista kauden kasviksista, sopivasti twistattuna maailman mauilla. Värikkäät salaatit, höyrytetyt bao bun -sämpylät ja falafelit vetävät vegaaneja, sekaaneja ja nautiskelijoita luokseen.

Taidemuseoita ja Mamin makuja

Turun taidemuseo – Puolalanmäen jykevä graniittilinna on yksi Turun maamerkkejä ja nähtävyys jo itsessään. Tartu ovenkahvana paistattelevaan pantteriin ja siirry peremmälle. Graniittiseinät pitävät sisällään vaihtuvia näyttelyitä klassikoista nykytaiteeseen sekä viihtyisän kahvilan. Ehdotus: Aloita viikonloppu aamiaisella Café Victorissa, niin vatsan nälkämurina ei keskeytä museokierrosta. 

 

Kurkkaa ainakin 16.9. alkaen tämä: 1900-luvun alkupuolella vaikuttaneiden Greta Hällfors-Sipilän ja Sulho Sipilän näyttely, jonka teoksiin taiteilijapariskunta sai inspiraatiota toisistaan, kodistaan ja ikkunasta avautuvasta Helsingistä huvituksineen.

WAM – Muun muassa Eduskuntatalon istuntosalin figuurit 1930-luvulla veistäneen Wäinö Aaltosen nimikkomuseo on yksi Turun kulttuuriskenen kulmakivistä. Turun kaupungin taidemuseona WAM esittelee paikallista taidetta ja tuo esille kaupungin taidekokoelman teoksia ja taiteilijoita. Oma juttunsa ovat rohkeat WAMx-näyttelyt, joissa pääset ihmettelemään nykytaiteen uusimpia virtauksia.

Vinkki: WAMissa ei tarvitse tyytyä pelkkään taiteen tuijotteluun, sillä ympäri vuoden järjestettävissä työpajoissa saa upottaa sudit ja sormet maaliin – tai mikä ikinä välineesi on. 

Poikkea museokierrokselta syömään Vähätorin keskieurooppalaiseen miljööseen, Ravintola Mamiin. Tämä kortteliravintola täyttyy lounasaikaan taidokkaan, mutta konstailemattoman lähiruoan ystävistä. Ehdoton Turku-klassikko ja ihana pimenevässä illassa – vaihtuvalla menulla ainakin kalaa ja lihaa. Ja ne jälkkärit! <3

Kuva Otto-Ville Väätäinen.

Tunnelmaa lavalla ja lautasella

Turun Kaupunginteatteri – Draamaa? Klassikoita? Naurua? Kaikkea tätä löytyy niin teatterin penkin suurkuluttajalle kuin satunnaiselle kävijälle. Teatterin edessä aukeava jokiranta iltavalaistuksineen virittää sopivalle taajuudelle ihanan raastavalle rakkaustarinalle, Hiljaiset sillat -musikaalille. Ensi-ilta 7.10.2022.

Tunnelmallinen Gunnar Eatery & Bar sopii ruokapaikaksi rakkauden täyteisen näytöksen jälkeen kuin Amorin nuoli sydämeen. “Gunun” sesonkien mukaan vaihtuvat herkut sekä tyylikäs sisustus vievät mennessään. Muista myös aikas ihana viikonlopun brunssi!

Linnan kautta Telakalle

Turun linna – Totta kai menet käymään Turun yli 700-vuotiaassa keulakuvassa – kysymys kuuluu mitä kivaa vierailun kylkeen? Opastettu teemakierros, näyttely vai ehkä himmelikurssi? 

Vinkki: 2.11. aukeava toiminnallinen Prinsessan matka -näyttely on varma nakki, jos mukana on muksuja. Selvittäkää, rullasiko prinsessa Katariina Jagellonican arki kuin Disneyn leffoissa vai ihan muissa merkeissä.

Jos Turun linnalla on kiehtova historia, sitä on myös Ruissalon Telakalla. Sinne siis safkaamaan.

Entisen veneveistämön historia näkyy mm. alueen rakennuksissa sekä yritysten nimissä. Raflavalintamme Tenlén BBQ & Smokery on saanut nimensä Turun Veneveistämön viimeiseltä johtajalta G.A. Tenléniltä – knoppi, jolla keulia kun odotatte savustettujen herkkujen saapumista pöytään. Menulta löytyy kaikkea steikeistä meriahveneen, ja viinikellarin punkut, skumpat sekä valkkarit nostavat maut vielä uudelle tasolle.

Muksujen makuun: Luostarinmäki & burgerit

Luostarinmäki – Ihana pala tosi vanhaa puutalo-Turkua, joka onnistui välttämään liekit Turun massiivisessa palossa 1827. Luostarinmäen kujat, pihat ja kodit näyttävät aikalailla samalta kuin 200 vuotta sitten. Kiva tärppi myös lapsiperheille.

Vastakohtana 1800-luvun vaatimattomaan elämään ehdotamme ruoaksi jotain suurta ja amerikkalaista. Sellaista löydät, kun klikkaat osoitteeksi MorriSon’s Turku. Haukkaa kiinni burgereihin, salaatteihin ja pihveihin – melkein voisi luvata, että maha on täysi ennen kuin lautanen on tyhjä. Lasten annokset lähtevät kympillä.

Leffamusiikkia ja makuja saaristosta

Turun filharmoninen orkesteri – Huikea poppoo, jonka instrumenteista irtoaa taidemusiikin lisäksi elokuva- ja viihdemusiikkia, kirkkomusiikkiteoksia sekä oopperatuotantoja. Kokemus näkyy ja kuuluu: TFO on Suomen vanhin ja yksi maailman vanhimpia yhä toimivia sinfoniaorkestereita.

Vinkki: Etenkin TFO:n leffamusiikkikonsertit ovat tosi suosittuja. Ei ole huono idea varata liput jo nyt seuraavaan spektaakkeliin, elokuvasäveltäjä John Williamsin juhlavuoden konserttiin. John Williams 90: Elokuvamusiikin mestariteokset 29.–30.9. 

 

TFO:n konsertin kylkeen sopii Ravintola OOBUn koreat tilat ja kauniit annokset. Saisiko olla savulohikeittoa, toast skagenia ja savulohisalaattia? Tähän kannattaa vastata kyllä kiitos kertaa kolme, sillä nämä klassikot ovat överi herkullisia. Ikkunasta aukeavat Aurajoki-näkymät ovat piste ihanan lounaan tai illallisen päälle.

Syksyn supertapahtumat ja pari drinksua

Logomon Teatro-klubi – Lukuisista viihdeohjelmista tutun Logomo-salin lisäksi saman katon alta löytyy pienempi ja intiimimpi Teatro-klubi. Ehdotus: Ensin drinksut ja pientä purtavaa Teatro Bar & Cafessa, sitten stand-uppia, jazzia ja muuta syksyyn sopivaa viihdettä. 

Suuremman tapahtuman nälässä suosittelemme kurkkaamaan ainakin nämä Logomo-salin tärpit: 

Happoradio – Majakka-konserttisalikiertue 21.9.
Arttu Wiskari – Suomen muotoinen kiertue 24.9.
Brittikomiikan kuningas John Cleese – Last time to see me before I die 23.9.

Kuva Jan Trygg.

Suunnitelman muutos: nyt tuli yökyläreissu

Näyttää kuulkaas siltä, että kulttuuria ja kivoja rafloja on sen verran paljon, että se on yökyläreissun paikka. Suosittelemme, että otat huoneen keskeltä kaupunkia, jolloin kaikki tämän jutun tärpit ovat kävelymatkan päässä. 

Sellainen majapaikka on esimerkiksi Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone, joka on vetänyt 1920-luvulta asti ihmisiä luokseen syömään, juhlimaan ja nukkumaan. Modernisti, mutta 20-luvun kuplivaa fiilistä säilyttäen rempattu hotelli on täynnä kivoja yksityiskohtia – varo vaan, kohta luuri pullistelee inspiskuvia Seurahuoneelta.

Jätämme tähän vielä pari lisähoukutinta. Nimittäin aamu- ja iltasaunan, vaahtokylvyt huoneessa (muista valita ammeellinen huone), alakerran ihanan Gunnar-ravintolan. Myös aamupalaa on kehuttu, joten mene buukaten.

Teksti Heidi Lajunen. Video Kim Allen-Mersh. Kuvat Terri Vahtera ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?