Syyslomatekemistä Turussa koko perheelle x 18

Ai mitä tehdä syyslomalla? Ehdotamme teidän perheen retkikohteeksi tietenkin Suomen Turkua! Lue tästä 18 syytä viihtyä Turussa, niin johan alkaa lomasuunnitelmat hahmottua.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Koko perheen kulttuurijuttuja

1. Turun taidemuseo – Kansallisromanttinen graniittilinna korkealla Puolalanmäellä on Turun oma Tylypahka. Laadukkaat näyttelyt antavat monipuolisen mahdollisuuden inspiroitua niin klassikoista kuin nykytaiteen uusista nimistäkin. P.S. alle 16-vuotiaat pääsevät aina maksutta näyttelyihin.

 

2. Luostarinmäki – Historiallinen käsityöläiskortteli Vartiovuorenmäen rinteessä on koko perheelle mielenkiintoinen aikamatka. Museoalueella on 14 pihaa, joiden rakennuksiin on sisustettu noin 80 museointeriööriä ja viisi teemanäyttelyä. 

Lasten Luostarinmäellä pääsee tutustumaan historiaan itse tekemällä ja kokeilemalla – täällä saa koskea esineisiin ja leikkiä. Miltä mahtaa näyttää Pikkukellosepän verstaassa tai Pikkuhöökarin puodissa?

Kuva Joonas Mäkivirta.

3. Biologinen museo – Kuinka läheltä pirpanat ovat päässeet tarkastelemaan karhua, saukkoa tai hirveä? Pieni ja persoonallinen Biologinen museo vie huikealle seikkailulle Suomen luontoa esittävien dioraamojen ympärille.

4. Forum Marinum – Aurajoen alajuoksulla kannattaa ottaa sivuaskel merikeskus Forum Marinumiin, josta alkaa hieno tutkimusmatka merelliseen historiaan ja saariston salaisuuksiin. Lasten merimuseo Tyrskynmyrskyn on taattu hitti, joka pistää naperoihin vipinää. Kaikki maakravut seikkailulaivan kyytiin!

5. Turun linna – Turkulainen klassikkolinna vetää puoleensa aina vaan. Kuis ois, kiinnostaako vähän jännemmät jutut linnan menneisyydestä vai renessanssihovin loistosta? Syyslomalla kannattaa poiketa villille seikkailulle historiallisen monumentin muurien sisäpuolelle.

Syyslomaohjelma Turun linnassa 14.-29.10.

  • Pikkuritarikierrokset klo 11 ja 14
  • Turun linnan arkea ja juhlaa -kierrokset klo 12.15
  • Historian kauheuksia kouluikäisille K11 -kierros ti–su klo 16.30
  • Avoin syyslomatyöpaja 18.–22.10. ja 25.–29.10 klo 12–16

Huom! Turun linna on suljettu ma 18.10. ja ma 25.10.
 

6. Apteekkimuseo & Qwenselin talo – Turun vanhin säilynyt puutalo on soma aarre keskellä jokirannan modernia vilinää. Lähtekääs kurkistamaan, miltä elämä näytti 1700-luvun säätyläiskodissa ja miten apteekkari työskenteli 1800-luvulla. 

Syyslomaohjelmaa: Opastukset Apteekkimuseossa ja Qwenselin talossa 14.–22.10. klo 14. 

7. Kuralan Kylämäki – Idyllinen maatila pienen matkan päässä Turun keskustasta toimii eräänlaisena elävän historian kylänä ja kulttuurivirkistysalueena. Pihapiiriin pääsee vapaasti tutustumaan omatoimisella vierailulla vuoden ympäri, ja lisäksi syyslomalla on luvassa ohjattua toimintaa.

Kuralan Kylämäessä vietetään syyslomapäiviä 18.–19.10. klo 11–16. Syksyisiä leikkejä ja arkista aherrusta. Pellavan käsittelyä loukuin, lihdoin ja häkilöin sekä pellavakuidun kehräysnäytös.

8. WAM – Wäinö Aaltosen nimikkomuseo WAM on Turun monipuolisimpia kulttuuriareenoja, jonka kauniin museorakennuksen valoisissa tiloissa taide herää hienosti henkiin.
​​​​​​​

9. Aboa Vetus Ars Nova – Komea palatsi keskellä kaupunkia hautoo sisällään aikamoisia aarteita – niin ikivanhoja kuin upouusiakin. Ars Novan yläkerta on pyhitetty nykytaiteelle ja Aboa Vetuksen maanalainen alakerta esiin kaivetuille Turun keskiaikaisille raunioille. Söpön värikäs museokauppa on muuten täynnä ihania aarteita, kannattaa kurkata.

Lisää aktiviteetteja lomalaisille

10. Turun pääkirjasto – Syyslomalla kannattaa poiketa Turun pääkirjastossa haahuilemassa. Jos taskusta löytyy kirjastokortti, mikäs sen kivempaa kuin lainata läjä lomalukemista. 


11. Hansakortteli – Mitäpä sitä löytyy Turun keskustasta? Kauppatorin kulmalla hengaileva Hansakortteli on mainio pysähdyspaikka aktiviteettien välissä.

Ehtisikö kerrankin pyöriä vähän kaupoilla? Pitikö niitä ulkoiluhousuja hankkia, tai vaikka katsella ale-rekkejä? Ruokatarjontaakin löytyy sushista burgeriin ja pullaan, joten matkaa kannattaa jatkaa museoon tai muualle täydellä vatsalla.


12. Flowpark Turku – Eiköhän kiipeillä syysloman kunniaksi! Flowparkin puihin rakennetuilla seikkailuradoilla saa koko perhe haastaa itsensä ja ottaa selvää, kuka on kaikista näppärin flowparkkaaja. Syyslomalla 16.10.–22.10. puisto on avoinna kaikkina päivinä laajemilla aukioloilla. 

​​​​​​​


13. Viking Line – Mitä jos syysloma loma olisikin ruskankirjavia saaristomaisemia, hitaasti nautittu meriaamiainen kaikilla herkuilla, shoppailua ja kiireetöntä fiilistä? Viking Linen kyydissä on harvinaisen hyvä lomamoodi käynnissä. Hypätkää siis Turusta Viking Gloryn tai Viking Gracen kannelle.

Ei vielä koti-ikävä

Mitä jos heittäytyisittekin ihan villeiksi ja lähtisitte löhöilemään johonkin kivaan hotelliin? Tässä muutama poiminta Turun seudun hotellitarjonnasta. 

14. Original Sokos Hotel Kupittaa – Jos kriteereistä ehdoton ykkönen on sijainnin helppous, Original Sokos Hotel Kupittaa tarjoilee lokoisaa luksusta ihan Kupittaan juna-aseman vieressä.

Moderni ja kutsuva hotelli hellii mukavuuksillaan, ja keskustan huvitkin ovat ihan lähellä. Jos mukana matkaa vaikka mummi tai serkut, kaksi huonetta voi yhdistää toisiinsa avaamalla välioven. 

Ja sitten syödään! Runsaasta aamiaisesta iltapalaan saa nautiskella saman katon alla Bistro Ellissä. Rennosta korttelibistrosta lapsetkin tykkäävät, kun saatavilla on omaan makupalettiin sopivaa popsittavaa.

15. Hotelli ja hostelli Linnasmäki  ​​​​​​​– Vai haluaisitko tuijotella yöpaikan ikkunoista mieluummin metsämaisemaa kuin kerrostaloja? Linnasmäki on rauhallinen ja viihtyisä paikka yöpyä perheen kanssa, ja Turun keskustaankin on matkaa vain 4 km. Kukkarolle myös edullinen vaihtoehto tinkimättä kuitenkaan mukavuudesta. Hotellissa hintaan sisältyy herkullisen runsas buffetaamiainen.

Vinkki: Linnasmäellä on myös oma Luontopolku sekä sen ohella kulkeva Lasten seikkailupolku, jolla lapset pääsevät hauskalle ja toiminnalliselle metsäretkelle. QR-koodien kautta mm. autetaan oravaa käpyjen keräämisessä, tutkitaan lammen elämää ja rakennetaan Matti Metsähiirelle kotipesä. 

16. Ruissalon kylpylä – Jos tekee mieli huilia vähän Turun keskustaa kauempana, Ruissalon Kylpylässä on syysloman ainekset hyvin kasassa: ruskaa ja ruokaa, ulkoilua ja unia. Kylpylän lämmössä on tunnelmallista uiskennella syyssateella tai auringonpaisteessa. Uskallatteko pulahtaa meressä ennen aamiaista?

Ruissalon maisemat ne vasta hellivätkin mieltä, kun näkökenttä täyttyy metsästä ja merellisyydestä. Pistäytykää muuten luontoretkeltä lämmittelemään ulkoilijoiden lemppariin Honkapirttiin. Symppiksessä hirsimökissä herkutellaan päivittäin hernekeitolla ja pannukakulla.

17. Ruissalon kasvitieteellinen puutarha – Ruissalo ei toki ole pelkkää tammimetsää. Kannattaa samoilla kohti Turun yliopiston kasvitieteellistä puutarhaa, jossa kasvilajien kirjo on riemastuttavan suuri jopa aikuisen mittapuulla.

18. Naantalin Kylpylä – Koko perheen syksyistä kylpylälomaa kannattaa suunnitella myös Turun naapuriin Naantaliin. Viihtyvyydestään palkittu kylpyläklassikko yhdistää samaan pakettiin niin riemua kuin rentoutumista. Nautiskelkaa tunnelmallisesta allasosastosta spa-hoitoineen tai reippailkaa Airiston auringonpaisteessa ympäri merenrantakaupunkia. 

Teksti Jemina Sormunen. Video Joonas Tsokkinen. Kuvat Joonas Tsokkinen, Terri Vahtera ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty