Vain Turkujutut

Suomen vanhimmassa kaupungissa on tietenkin linna sekä tuomiokirkko, mutta Turusta löytyy monta muutakin uniikkia juttua, jotka herättävät tunteita ja saavat hymyn huulille. Ne ovat olennainen osa rakasta kaupunkiamme, eikä Turku olisi Turku ilman föriä tai Piispistä. #Vainturkujutut

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kaupunkilautta Föri

Aurajoki jakaa Turun kahteen osaan -  "täl pual jokke" ja "tois pual jokke". Ikoninen kaupunkilautta Föri on kuljettanut ihmisiä väsymättömästi puolelta toiselle jo vuodesta 1904. Pirtsakanoranssi Föri onkin Suomen vanhin jokapäiväisessä ammattiliikenteessä oleva kulkuneuvo. 

Vinkki! Förillä kulkiessa on hyvä pitää mielessä alla olevat ohjeet:

Älä lähre mihenkkäs ennenku föri on kii kaijas ja puami ylhäl.
Älä poistu föriltä ennen kuin se on kiinni laiturissa ja puomi on ylhäällä.
Förbjudet att stiga av färjan innan den lagt till och bommen är upplyft.

Murretekstin käännös: Turkuseura

Posankka

Tämä ihana vaaleanpunainen kumiankan ja marsipaanipossun risteymä on Turun virallinen kaupunkieläin. Se vastaanottaa Helsingin moottoritieltä saapuvat autoilijat Turun Ylioppilaskylässä, Caribian pihalla. Posankka on Alvar Gullichsenin suunnittelema, ja se on jopa 5 metriä korkea. Posankka on oiva esimerkki siitä, että turkulaisilla riittää huumorintajua ja pilkettä silmäkulmassa!  

Vinkki! Turun päivänä järjestetään Posankka Race -tapahtuma,  jossa tuhannet pikkuposankat uivat kilpaa Aurajoessa. Tapahtuman tuotot menevät Pidä Saaristo Siistinä ry:lle.

Kakolan Funikulaari

Tunteita herättävä Kakolan Funikulaari on Suomen ensimmäinen ulkona kulkeva kaupunkivinohissi. Funikulaari tarjoaa esteettömän kulun Kakolanmäelle osoitteessa Linnankatu 55b. Hyppää maksuttoman Funin kyytiin, ja lähde ihailemaan yhtä Turun seitsemästä kukkulasta!

Vinkki! Välillä Funikulaari ottaa rennosti ja keräilee itseään ;) Tsekkaa ajantasaisin tieto rakkaan vinohissimme mahdollisista häiriöistä Turun liikennekeskuksen Twitter-tilillä

Piispanmunkki eli piispis

Tämä herkku tunnetaan laajalti berliininmunkkina, mutta erityisesti Turun seudulla piispanmunkkina, eli piispiksenä. Ikuinen väittely turkulaisten ja ulkopaikkakuntalaisten välillä onkin se, että onko se nyt berliininmunkki vai piispanmunkki. Rakkaalla lapsella on selvästi monta nimeä.

Vinkki! Facebookista löytyy aktiivinen ryhmä nimeltä Piispanmunkki on piispanmunkki, jossa voi käydä keskustelua munkin oikeasta nimestä. ;)

Turun tuomiokirkko

Tätä ikonista Aurajoenrannalla sijaitsevaa maamerkkia on vaikea olla näkemättä, kun saapuu Turkuun. Tuomiokirkon torni kohoaakin huikeaan 85 metrin korkeuteen. Turun tuomiokirkkoa pidetään Suomen arvokkaimpana rakennushistoriallisena muistomerkkinä. 

Vinkki! Kesäisin kirkon edusta muuntuu suureksi yhteisterassiksi, joka tuo ravintolat ja ystävät yhteen historiallisessa miljöössä. Kirkkopuiston Terassi on ihanan tunnelmallinen paikka kesäpäivän viettoon! #terdefiilis

Aurajoki

Turusta on vaikea puhua mainitsematta Aurajokea ja sen jokilaivoja.  Aurajoki on Turun sydän ja sen keskusta syntyikin aikoinaan Aurajoen itärannalle. Nykyään Aurajoenranta on tunnettu kaupunkilaisten vilkkaana kohtaamispaikkana. Myös ravintoloina toimivat jokilaivat ovat Turun erikoisuus ja voit löytää niitä pitkin joen vartta aina Förille asti.

Vinkki! Kävelyretki jokirantaa pitkin on paras tapa tutustua Aurajoenrantaan! Matkan varrelta löytyy paljon mielenkiintoisia museoita, ravintoloita sekä kahviloita.

Ruisrock

Suomen vanhin rockfestivaali Ruisrock järjestetään Ruissalon kansanpuistossa. Ruisrock on tunnettu myös legendaarisesta Rantapromenadistaan, joka johdattaa festarikansan alueelle. Se tunnetaan ruissikävijöiden keskuudessa myös toiselta nimeltään Via Dolorosana, eli Kärsimysten tienä. Iltahämärällä rankan rokkaamisen jälkeen matka saattaakin tuntua ikuiselta, mutta kilometrejä Ruisrockin festivaalialueelta Ruissalon sillalle kertyy vain hieman yli 2. 

Vinkki! Yli 70-vuotiaat rokkaavat Ruisrockissa ilmaiseksi! Muista vain noutaa +70 -ranneke itsellesi.

Teksi Saara Kemppi ja Eva-Stina Oikia, kuvat: Instagram-käyttäjien kuvia

Julkaistu | Päivitetty