Saavutettavuusseloste, Visit Turku

Tämä seloste on laadittu 21.9.2020.
(Selostetta on päivitetty viimeksi 21.9.2020.)

Sivuston saavutettavuuden on arvioinut Eficode 15.3.2020.

Tässä saavutettavuusselosteessa kerrotaan, miten visitturku.fi-sivustolla noudatetaan lakia digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, mitä puutteita sivuston saavutettavuudessa on ja miten voit antaa meille palautetta saavutettavuusongelmista.

Saavutettavuuden tila:

Visitturku.fi-verkkosivusto täyttää pääosin lain vaatimat A- ja AA-tason saavutettavuuskriteerit (WCAG-kriteeristö 2.1).

Visitturku.fi-sivustolla hyödynnetään verkkokauppa-osiossa palveluntarjoaja Bókunin verkkokauppa-alustaa. Kaupan elementit ja toiminnot tulevat tältä palveluntarjoajalta, emmekä pysty suoraan vaikuttamaan niiden saavutettavuuteen. Pyrimme huomioimaan saavutettavuuden kaupan jatkokehityksessä niin hyvin kuin se näissä raameissa on mahdollista. Lisätietoa Bókunista löydät täältä: https://www.bokun.io/

Työn alla olevat saavutettavuuskorjaukset

Tässä listatut puutteet pyritään korjaamaan 31.12.2020 mennessä.

  • Videoiden käynnistymisen pitäisi olla käyttäjän valittavissa. (WCAG 2.2.2) Tullaan vähentämäänvideoiden määrää ja poistetaan niiden näkyminen ruudunlukijoilta. Liike pyritään ottamaan kokonaan pois käyttäjiltä, joilla asetus prefers-reduced-motion päällä.
  • Ei-tekstuaalisella sisällöllä tulee olla tekstivastine. (WCAG 1.1.1, 2.4.4)
  • Ruudunlukija lukee videot "Unable to play media". Mikäli ei-tekstuaalisella sisällöllä on tarkoitus, sillä tulee olla tarkoitusta kuvaava tekstivastine. Jos ei-tekstuaalinen sisältö on yksinomaan koriste, jos sitä käytetään ainoastaan visuaaliseen muotoiluun tai jos se on käyttäjälle näkymätön, se toteutetaan siten, että avustava teknologia voi jättää sen huomioimatta. (WCAG 1.1.1) Visitturku.fi-sivustolla näytettävät videot ovat kaikki luokiteltavissa koristeiksi. Niillä ei ole sellaista oleellista sisältöä, mitä ei sivustolla olisi tekstimuodossa esitetty. Varmistetaan, että videot ovat ruudunlukijalle näkymättömissä.
  • Artikkeleiden harmaa Lue-lisää elementti on merkitty listaksi, mutta siinä on vain yksi kohde. Plus-painikkeella ei ole tekstivastinetta. Ruudunlukija lukee tämän "Plus". Teksti "Lue lisää" ei ole merkitty linkiksi/painikkeeksi, vaikka se toimii siten. Ruudunlukijalla elementin lukujärjestys ei ole looginen, sillä miinusmerkki luetaan otsikon jälkeen. (WCAG 2.4.4, 4.1.2)
  • Lisätietoihin ei pääse näppäimistöllä navigoitaessa. Kohdistusjärjestyksen tulisi olla ymmärrettävä ja kaikkiin sivun sisältöihin tulisi olla pääsy myös näppäimistöllä. (WCAG 2.4.3)

Sisällöt tai toiminnot, jotka eivät vielä ole saavutettavia (WCAG-kriteerien mukaan):

  • WWW-linkistä puuttuu ilmoitus siitä, että linkin kohde aukeaa uuteen ikkunaan. Tämä koskee myös sijainti-linkkiä. (WCAG 3.2.4)
  • Ei sua nää kiinnostais -osion kuvalinkkien kohdistusindikaattori ei näy kunnolla. (WCAG 2.4.7)
  • Otsikkorakenteita (H1-H6 elementit) ei ole käytetty loogisessa järjestyksessä. Koskee kaikkia sivuja. (WCAG 1.3.1.) Etusivulta ja kartasta puuttuu h1, koska näillä sivuilla ei näy otsikkoa. Artikkeleissa on selkeä rakenne h1 > h2.
  • Ruudunlukijalla ei pääse helposti hakukenttään, eikä hakutuloksiin (lukee hakutuloksen alla olevaa sivua). (WCAG 2.4.3) Korjauksia tähän jo tehty, mutta mahdollisuuksia parantaa käyttökokemusta voi olla vielä enemmän. Mahdollisuuksia selvitetään.
  • Saavutettavuuden kannalta on huono, että haku hakee automaattisesti, kun käyttäjä syöttää kirjaimia hakukenttään. (WCAG 3.2.2) Hakutoiminto, joka ehdottaa tuloksia jo ennen kuin käyttäjä on kirjoittanut kaiken haluamansa, on moderneilla verkkosivustoilla usein käytetty toiminto, koska se tekee hakutyökalusta huomattavasti kätevämmän suurimmalle osalle käyttäjistä.

Ei kuulu lainsäädännön piiriin

Tällä verkkosivustolla on videoita, jotka eivät ole saavutettavia. Niistä puuttuu tekstikuvaus. Ennen 23.9.2020 julkaistua video- tai äänisisältöä ei lain mukaan tarvitse tehdä takautuvasti saavutettavaksi tai poistaa verkkosivustolta.

Verkkopalvelusta ulos ohjaavien linkkien takaa löytyvä digitaalinen palvelu tai verkkosivusto on kyseisen palvelun tarjoajan vastuulla ja sen saavutettavuus on kuvattu omassa saavutettavuusselosteessaan.

Huomasitko saavutettavuuspuutteen verkkosivustollamme?

Pyrimme jatkuvasti parantamaan Visitturku.fi-sivuston saavutettavuutta. Jos löydät ongelmia, joita ei ole kuvattu tällä sivulla, ilmoita niistä meille ja teemme parhaamme puutteiden korjaamiseksi. Vastaamme yleensä viikon sisällä. Lain mukainen vastausaika on enintään 14 vuorokautta.

Tämän sivuston osalta saavutettavuusvaatimukset tulevat voimaan 23.9.2020.

Anna saavutettavuuspalautetta tällä verkkolomakkeella

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo saavutettavuusvaatimusten toteutumista. Jos et ole tyytyväinen palvelusta vastaavalta saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019)

Tämä verkkosivusto on julkaistu 1.10.2018.