Aurajokiranta – turkulaisten olohuone

TURKU ON KASVANUT AURAJOEN SUULLE – SE KUVASTUU JO KAUPUNGIN RUOTSINKIELISESTÄ NIMESTÄKIN: ÅBO TARKOITTAA JOKIVARREN ASUKASTA.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Vanhempi itäpuoli – eli siis se Turun tuomiokirkon puoli – on "tämä" ja uudempi länsipuoli on se "tois pual".

Turun keskusta syntyi aikoinaan Aurajoen itärannalle, mikä kuuluu turkulaisten puheissa edelleen. Turussa on tapana sanoa, että jokin sijaitsee "täl pual jokke" tai "tois pual jokke". Vanhempi itäpuoli – eli siis se Turun tuomiokirkon puoli – on "tämä" ja uudempi länsipuoli on se "tois pual".

​​​​​​​Aurajoki on Turun sydän ja sielu, jonka suistoon Suomen vanhin kaupunki alkoi kasvaa jo 1200-luvulla. 800 vuotta urbaania historiaa ei ole vähentänyt joen merkitystä Turun kaupunkikuvassa – päinvastoin. Nykyään jokiranta tunnetaan nimittäin myös paikallisten vilkkaana kohtaamispaikkana. Jos haluat reissullasi kohdata niitä åboriginaaleja, kannattaa suunnata kävelylle jokirantaan eli turkulaisten toiseen olohuoneeseen.

Kävelyretki rantatörmää pitkin onkin paras tapa tutustua Aurajokeen ja sen ympäristöön. Muutaman tunnin mittainen lenkki Tuomiokirkolta Turun linnalle antaa mainion kokonaiskäsityksen Turun kaupunkikuvasta sekä kaupungin historiasta ja nykypäivästä. Matkan varrelle sijoittuu paljon mielenkiintoisia museoita sekä toinen toistaan upeampia ravintoloita ja kahviloita. Eipä Turku suotta ole tullut tunnetuksi herkkusuiden paratiisina. Myös ravintoloina toimivat jokilaivat ovat Turun mainio erikoisuus ja voit bongata niitä pitkin joen vartta aina kaupunkilautta Förille asti.

Föri on Tuomiokirkon ja Turun linnan ohella yksi Turun ominaisimmista maamerkeistä. Sillä seilaat paikallisten sanoin Turusta Åboon ja takaisin – ja matkan aikana voit maisemien ihailun ohessa pähkäillä, kumpi rannoista nyt oli se Turku ja kumpi Åbo. Vaikka et ratkaisua keksisikään, kannattaa kuitenkin ehdottomasti kokeilla, kyyti on ilmainen! Förin vieressä ylös Kakolanmäelle kulkee nykyään myös toinen kuuluisa turkulaiskulkuneuvo, Funikulaari. Myös Funi-ajelu kannattaa käydä testaamassa. Sekin on ihan ilmaista lystiä, vaikka onkin osa Turun joukkoliikennettä.

Jäitkö edelleen miettimään, miten ne täl pual ja tois pual jokke menivätkään? Tässä pieni kertaus: Aurajoen itärannalla eli täl pual jokke sijaitsevat mm. jo yllä mainittu Turun tuomiokirkko ja sen lisäksi myös Turun yliopisto, Åbo Akademi ja Vanha Suurtori, jonka laidalla komeilee Brinkkalan talo, jonka parvekkeelta jouluaattona suoritettava joulurauhanjulistus on monelle turkulaiselle ja suomalaiselle tuttu ja tärkeä traditio. Uudemmalla rannalla eli tois pual taas sijaitsevat mm. Turun linna, nykyinen ydinkeskusta Kauppatoreineen ja ostoskeskittymineen sekä Vähätorin idyllinen aukio, jonka reunalla kohoaa Turun pääkirjasto. 

Mikäli kävelyretki ei innosta, Vähätorin rannassa toimii myös Låna, josta voit vuokrata sähkökäyttöisen piknikveneen jokikruisailulle. Eikä nähtävä ja koettava tietenkään rajoitu vain Turun linnan ja Tuomiokirkon välille, vaan idyllistä maisemaa riittää myös pitkälle Tuomiokirkon ohi. Ei siis ole yhtään hullumpi idea suunnata myöskään yläjuoksun suuntaan kohti Koroisten ristiä, Halistenkoskea ja Kuralan Kylämäkeä.

Teksti Maija Ryyppö. Kuvat Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?