Juomakulttuuria Turussa – Tutustu seudun panimoihin ja viinitiloihin

Turku on tunnettu upeasta ruokatarjonnastaan – mutta kuinka hyvin tunnet Turun seudun juomakulttuurin? Nappaa tästä vinkit paikallisiin pienpanimoihin, viinitiloihin ja olutravintoloihin.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kilistele Kakolanmäellä

Funikulaari voi olla oikukas, mutta retki Kakolanmäelle on riskin (tai kiipeämisen) arvoinen – varsinkin jos pidät hyvästä juomasta ja ruoasta. Kakola Brewing Companyn Taproom hemmottelee kävijöitä oman panimon oluilla ja herkullisilla syötävillä. Varaa vaikka omatoiminen olutmaistelu ja tutustu panimon tuotteisiin. KBC:n sivuilla voit myös varata paikan kuukaisittain järjestettävälle avoimelle panimokierrokselle.

Mallasjuomien jälkeen malttaa vielä tutustua Kakolan alueen historiaan. Kakolan opastetuilla kierroksilla pääset tutustumaan vankilan ja koko alueen historiaan ja vaiheisiin.

Viinin ystävä piipahtaa hotel Kakolan Viinitupa Hilariuksessa, jossa voi viinien lisäksi kilistellä drinksuja tai nautiskella vaikka livemusiikista. Iltaa voit jatkaa ruokailun merkeissä lyhyen tai pidemmän kaavan mukaan ravintola Kakolanruusussa. Varaa Kakolan Pidot ja nauti illasta kiven sisässä!

Koulun penkillä viihtyy

Panimoravintola Koulu on yksi Suomen suurimmista ravintolapanimoista, jonka valikoimista löytyy useita oman tuotannon oluita sekä siidereitä. Nimensä mukaisesti vanhassa koulurakennuksessa sijaitseva ravintola järjestää totta kai myös olutkoulutuksia ryhmille. Kaikkia hanaoluita on tarjolla maisteluannoksina, ja tokihan gastropubista saa juomien kaveriksi suolaisia ja makeita herkkuja. Koulun iso ja suojaisa terassi on yksi kaupungin suosituimmista läpi koko kesän.

Vieraile viinitilalla

Noin 30 kilometrin päässä Turusta, Paraisilla, sijaitsee Tammiluodon Viinitila. Tilan oman tarhan sadosta valmistetaan omenaviinejä, siidereitä ja omenalikööriä sekä helmeilevää kuohuviiniä. Tilalla on myös tislauslupa.

Tammiluoto on ainutlaatuinen paikka juhlaporukoille, mutta rannassa sijaitseva Viinitupa on kesäisin avoinna kaikille vierailijoille. Kannattaa poiketa myös Puodin puolella, jossa on myynnissä tilan omien tuotteiden lisäksi lähituottajien juomia ja herkkuja. Tammiluotoon ajelee Turusta noin kolmessa vartissa, ja lisäksi tilan omaan satamaan voi karauttaa vaikka veneellä. Sauna lämpiää tilauksesta.

Reilu tunti Paraisilta syvemmälle saaristoon, ja saavut Paratiisiin Nauvoon. Chateau Nagu on Suomen ensimmäinen viinitila, jossa kasvaa Cabernet Sauvignon-, Pinot Noir-, Merlot-, Chardonnay- sekä Riesling-viinilajikkeita. Viinitilan yhteydessä on Taidekeskus sekä kahvila, jossa voit nautiskella kesällä viiniköynnösten keskellä vaikka lasin kuohuviiniä ja herkullisen vohvelin. Kahvilan yhteydessä toimivasta puodista voit napata mukaan lähituottajien tuotteita ja monipuolisia herkkuja.

Giniä suoraan saaristosta

Tiesitkö, että Turun saaristosta löytyy entinen venetehdas, jonka tiloissa tehdään nykyään giniä? Nauvolaisen Nagu Distilleryn juomavalikoimasta löytyy tällä hetkellä kolmen ginilaadun lisäksi akvaviittiä, ja ensimmäinen viskierä on valmistumassa. Nagu Distilleryn tuotteet ovat voittaneet lukuisia kansainvälisiä alan palkintoja.

Siideriä Salosta

Lepolan maukkaat siiderit valmistetaan paikallisten omenatarhojen omenoista perinteisin menetelmin. Lepolasta löytyy myös myymälä, josta voit ostaa kaikenlaisia herkkuja: hilloja, mehuja ja hunajaa. Nam! Myymälän yhteydessä on myös terassi, jossa voi nauttia kesäpäivästä ja siemailla raikastavaa siideriä.

Joko olet testannut nämä olutravintolat?

5piste5, Brahenkatu 2: Pienen olutravintolan yhteydestä Vähätorin laidalta löytyy myös olutpuoti, jonka jatkuvasti päivittyvästä valikoimasta löydät maistuvaa kotiinvietävää.

Gastropub Hiivari, Käsityöläiskatu 5: Vuodesta 1969 asti toiminut olutravintola henkii menneen ajan ravintolakulttuuria. Erikoisoluiden ja muiden juomien lisäksi tarjolla on myös maistuvaa ruokaa.

Mallaskukko, Yliopistonkatu 37: Laajasta olutvalikoimastaan tunnettu Mallaskukko tarjoilee englantilaistyyppistä pubitunnelmaa. Peräti 18 oluthanaa ja satakunta erilaista olutmerkkiä miellyttävät takuulla oluenystäviä.

Uusi Apteekki, Kaskenkatu 1: Legendaarisen olutravintolan kellarissa toimi vielä vähän aikaa sitten oma Kaskenmäen Panimo. Panimo on lopettanut toimintansa, mutta pubin puolella olut virtaa – ja muidenkin juomien valikoima on kattava.

Kesätapahtumissa maistuu olut ja viini

Turun Viinijuhlat 28.–29.6.2024

Nauti viinijoogasta, osallistu tastingeihin ja fiilistele huippuartistien keikoilla Uittamon kansanpuistossa. Esiintymässä mm. Samuli Edelmann, Cyan Kicks ja Punomo.

Turun Viinijuhlat

Suuret Oluet – Pienet Panimot 8.–10.8.2024

Jo kymmenettä kertaa Turussa järjestettävä SOPP esittelee pienpanimotarjontaa Tuomiokirkkotorilla ja Brahenpuistossa elokuussa. Mukana on useita pienpanimoita eri puolilta Suomea.

Ølfest tulee taas kesällä 2024

Kaveriporukalla talkoohengessä järjestetty olutfestari lupaa fuusioida saksalaisen Biergarten-kulttuurin moderneihin käsityöläisoluisiin. Paikka ja tarkempi ajankohta julkaistaan myöhemmin.

Julkaistu | Päivitetty