Kustavi & Taivassalo x 5

Hirsimökkien ja Lohimarkkinoiden keskellä tuntuu saaristoelämän yltäkylläisyys. Luontomaisemat vievät jalat alta, ja yöunet jurtassa tuudittavat makoisaan uneen.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Kustavin käsityökylä

Turusta vain tunnin ajomatkan päässä aukeaa punamultatupien ja hirsitorppien valloittava maailma. Moni yllättyy siitä mitä keskeltä-ei-mitään löytyy: siskosten ylläpitämän savipajan ympärille rakentuneeseen Kustavin käsityökylään haluaa vain unohtua hengailemaan. 

Kesäisin Kustavin käsityöläiset takovat koruja ja puhaltavat lasia kävijöiden katsellessa. Lapset innostuvat polkuautoista, ja aina jostain kuuluu BÄÄ! Mukaan voisi rohmuta (lue: shopata) puoli käsityökylää kynttiläpajan ihanuuksista peukalolaseihin — ehkä leppoisa tunnelma tarttuu samalla matkaan?

2Lootholman saaristolaiskylä

Niemenkärjessä Kustavin saaristossa toimii Lootholman majoituskeidas uutukaisine ruohokattoisine hirsitaloineen. Siellä huumaannut huikeista merinäkymistä terassin kuumavesialtaassa istuen ja nautit läheltä pyydettyä kalaa kuunari Helenan kyljestä löytyvässä ravintolassa. Jos spesiaalimpi majoitusmuoto kiinnostaa, ota jurtta. Se on tilava, huoneen tapaan kalustettu teltta, jossa nukut  kunnon sängyssä luonnon helmassa. 

Luksukseen mäntymetsän keskellä, kallio- ja hiekkarantojen äärellä on helppo ihastua: eräänkin saksalaisperheen piti käydä täällä vain kääntymässä, mutta jäivät sitten muutamaksi viikoksi. Lootholmassa on myös suojainen satama ja leirintäalue.

3Kustavin luonto

Lounaisrannikolla sijaitsevassa “melkke 2000 saare” Kustavissa on asukkaita alle tuhat, mutta rantaviivaa yli 900 kilometriä. Kustavin kangasmetsien polkuja pitkin samoillessa voi olla oman elämänsä Kolumbus: kuinka makealta tuntuukaan itse löytää pystysuorat kallioseinämät tai suojaisa rantapoukama.

Silokallioilta aavalle merelle tuijotellessa on hienoa jakaa hetki vain merikihujen, merihanhien tai vaikka korkealla lentävän merikotkan kanssa. Haluttuun mökkipitäjään ajaa Turusta alle tunnissa – esimerkiksi päiväretkelle.

4Taivassalon kunta

Reilun puolen tunnin päässä Turusta löytyy eniten ammattikalastajia koko Saaristomeren alueella – vaikka asukkaita on vain 1700! Taivassalon huikeista saaristonäkymistä saa osviittaa lähes puoli kilometriä pitkällä Kaitaisten sillalla. Meren merkitys näkyy myös Viiaisten kartanomuseossa: mikä ihme on 1800-luvun sumppupaatti tai torpedo-elätys?

Keskiajan pirujen, lohikäärmeen ja helvetinlieskojen keskelle taas voi matkata Pyhän Ristin harmaakivikirkkoon. Hiljaiseksi vetävillä kalkkimaalauksilla on pyritty pitämään kansa kaidalla tiellä 1400-luvulla.

5Kustavin tapahtumat

Kustavi on 900 asukkaan saaristokunta, jossa riittää vipinää riittää jo keväälläkin. Kesällä tapahtumien sekä asukkaiden saattaa jopa triplaantua. Katso ajankohtaiset tapahtumat alla olevasta linkistä!

Julkaistu | Päivitetty