Liikkuminen Turussa – miten edetä turuilla ja toreilla?

Turussa on paljon nähtävää ja koettavaa, mutta melkein kaikki on vain lyhyen matkan päässä kompaktista keskustasta. Lue alta vinkit ja keinot liikkumiseen ”täl pual ja tois pual jokke”.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kanna oma kortesi kekoon ja suosi liikkumisessa vastuullisia vaihtoehtoja – hyödynnä lihasvoimaa tai mainioita f-kirjaimella alkavia kulkupelejä: Föriä, Funikulaaria, paikallisliikenteen Föli-busseja ja Fölläreitä.

Kävellen

Kävellen ja pyörällä pääset tutustumaan Föriin, rakastettuun 100-vuotiaaseen kaupunkilauttaan, joka kuljettaa sinut kätevästi ja maksutta muutamassa minuutissa kaupunkia halkovan Aurajoen yli.

Anna välillä jalkojen levätä ja nouse kuuluisan Funikulaarin kyytiin. Se kiidättää sinut hetkessä ylös Kakolanmäelle herkuttelemaan ja viihtymään.

Tiedätkö mistä Föli on saanut nimensä? Lounaismurteissa sanotaan "ollaan fölissä", kun tarkoitetaan "ollaan mukana" tai "ollaan kyydissä".

Pyörällä

Nappaa alle kaupunkipyörä, eli Fölläri. Jokaisella Föllärillä on oma nimi, joten voit fillaroida turuilla ja toreilla halutessasi vaikka aina samalla tutulla ja turvallisella kaksipyöräisellä. Ja mikä parasta, pyörän saa käyttöönsä vain 2 eurolla! Tänä vuonna Föllärit ovat vuokrattavissa 23.12.2023 asti.

Jos jalat kaipaavat lepoa, vuokraa sähköpyörä, ja hurautat hetkessä jopa saaristoon saakka. Voit vuokrata pyörän vain muutamaksi tunniksi tai vaikka useaksi päiväksi. 10Bikesin opastetutuilla sähköpyöräretkillä pääsee pyhiinvaeltajien jalanjäljillä aina Nauvoon asti.

Bussilla

Voit ottaa Turun seudun haltuun myös hyppäämällä Fölin kyytiin. Katukuvaa piristävillä keltaisilla Föli-busseilla pääset Turun lisäksi Kaarinaan, Raisioon, Lietoon, Naantaliin ja Ruskolle.

Vesillä

Ohoi – nokka kohti Ruissaloa! Kesäkaudella Ruissaloon pääsee Turun keskustasta Fölin vesibussilla. Määränpään lisäksi myös matka on ehdottomasti elämys. Vesibussi pysähtyy matkan varrella Forum Marinumin, Ruissalon telakan ja Hirvensalon Pikisaaren pysäkillä. Kertalipulla on normaali kahden tunnin vaihto-oikeus muuhun Föli-liikenteeseen. Polkupyörän voi napata maksutta mukaan.

Nauti upeista maisemista saaristossa seikkaillen. Aurajoen suulta alkaa 40 000 saaren ja luodon silmiähivelevän kaunis saaristo, joka tarjoaa uskomattomia elämyksiä. Lähde Viking Linen upean uuden risteilijän kyydissä merelliselle irtiotolle Maarianhaminaan tai Tukholmaan asti, tai vietä mukava kesäpäivä saaristossa Aavameren merimelontakurssilla tai opastetulla kierroksella.

Jos haluat yhdistää veneilyn, kaupunkifiilistelyn ja herkuttelun, kannattaa kääntyä Lånan puoleen. Hyppää piknik-veneen kyytiin, pistä musiikki soimaan ja tutustu Turkuun joelta käsin oman perheen tai kaveriporukan kanssa. Aurajoelta pääsee näppärästi myös Naantaliin tai Loistokarille vanhan höyrylaiva S/S Ukkopekan kyydissä. M/S Rudolfina risteilee kesäkaudella Turun saaristolaivasatamasta päivisin merelle ja iltaisin Naantaliin.

Taksilla

Toisinaan saattaa olla tarvetta päästä matkaan nopeasti ja vaivatta. Tilaa taksi paikalle helposti esimerkiksi 02 Taksista, Menevästä tai Taxidatasta. Tai mikset kokeilisi Biketaxia? Sähkökäyttöisillä riksoilla kelpaa kierrellä kaupungin nähtävyyksiä ja lähialueita, ja ympäristö tykkää yhtä paljon kuin sinäkin! Kuomullisen riksataksin kyytiin mahtuu 2–3 matkustajaa, eikä pieni kesäsadekaan haittaa.

Autolla

Turussa riittää nähtävää ja koettavaa, mutta myös lähialueet ovat vierailun arvoisia. Vuokraa auto Avis autovuokraamosta ja lähde tutustumaan vaikkapa Naantalin vanhan kaupungin viehättävään tunnelmaan, Saloon Teijon kansallispuistoon tai Paraisten upeaan saaristoon.

Teksti: Saara Kemppi. Kuvat: Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty