Luontoelämys lähellä tai kauempana

Turun seutu on siitä uniikki paikka, että täällä voit kokea kaupungin sykkeen ja luonnon rauhan helposti yhdellä reissulla. Kun luonto kutsuu, nappaa alta vinkit paikallisiin luontoelämyksiin ja vietä päivä metsässä tai merellä.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Ruissalo kiehtoo monipuolisuudellaan

Turkulaisten ja turistienkin suosikkiluontokohde on tietenkin Ruissalon saari. Tunnelmallinen rantabulevardi, merenrannat kallioineen, jylhät tammilehdot, viihtyisät uimarannat ja kiinnostavat luontopolut houkuttelevat kaupunkilaisia ympäri vuoden. Tropiikin tunnelmaakin on tarjolla, jos suuntaat Turun yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan.

Ruissaloon hurautat keväästä syksyyn helposti fillarilla. Vuokraa vaikka kaupunkipyörä eli Fölläri, pakkaa mukaan uimapuku ja eväät ja nauti päivästä saareen tutustuen. Toisenlaisestakin vinkkelistä saarta voi lähestyä – jos nimittäin hyppäät vesibussiin ja matkaat paikalle vesireittiä pitkin.

Hyödyntää saareen tutustuessasi Citynomadin karttapalvelua ja suunniteltuja reittejä. Ruissalon kulttuurikuntoilureitillä opit saaren historiasta, luonnosta ja rakennuksista. Luontopolkureiteillä pääset tutustumaan Ruissalon monipuoliseen puustoon, kasvistoon ja linnustoon. 

Vinkki: Jos Ruissalon maisemissa herääminen houkuttelee, miksi et nukkuisi yötä puussa? Ruissalon kylpylä tarjoaa majoitusvaihtoehtona puumajoitteita, jotka on pingotettu puiden väliin, kallion laelle.

Suuntaa vesille

Upea Airisto ja tunnelmallinen Aurajokiranta – siinäpä kaksi takuulla kokemisenarvoista asiaa Turusta. Aurajoen maisemiin voit tutustua myös joelta käsin. Vuokraa sähkökäyttöinen Låna-vene ja kipparoi tunnissa alajuoksulle ja takaisin. Tai varaa Book Turusta opastettu Låna-veneily, jonka aikana opit lisää Turun historiasta ja joen merkityksestä kaupungille.

Kesäkaudella liikennöivä Vesibussi on mainio tapa lähteä vesille. Voit matkata vesibussilla vaikkapa Ruissalon telakalle tai kansanpuistoon tai Pikisaaren paviljongille asti – tai voit tehdä edestakaisen matkan merituulesta ja maisemista nautiskellen.

Tai entäpä jos risteilisit Naantaliin asti? Höyrylaiva Ukkopekan päiväristeily kulkee päivittäin (ti–la) Turusta Naantaliin ja takaisin. Parin tunnin matkalla näet Ruissalon pitsihuvilat ja Airiston maisemat. Perillä Naantalissa on aikaa tutustua vaikkapa Vanhaankaupunkiin kahden tunnin ajan.

Ukkopekan kyydissä pääset myös illallisristeilylle Loistokarin saarelle. Saariston maut, elävä musiikki, laituritanssit ja iltahämyinen saariston tunnelma kruunaavat ainutlaatuisen luontoelämyksen.

Minilomalle Vepsään

Lomasaari Vepsä on vähän kuin saaristokokemus pähkinänkuoressa. Saari on suosittu päiväretkikohde kaikenikäisten keskuudessa, mutta majoitusvaihtoehtojakin on. Saarella voit paitsi uida ja saunoa myös grillata, pelata erilaisia pelejä, vuokrata veneen tai kajakin tai kiivetä korkealle näköalakalliolle maisemia ihastelemaan.

Vepsään pääset kätevästi vesibussilla suoraan Aurajoelta. Tunnin mittainen venematka on juuri sopivan mittainen maisemien ihasteluun ja Vepsä-päivän suunnitteluun.


Mennään metsään

Turun eteläisessä reunassa, lähellä Kaarinan rajaa sijaitseva Katariinanlaakson luonnonsuojelualue on mukava luontoretkikohde kaikenikäisille – ja paikalle pääsee helposti vaikka fillarilla tai bussilla. Helppokulkuiset reitit kulkevat niittyjen, tammimetsien ja lehmustojen halki, ja matkan varrella bongaa taatusti monenlaisia lintuja ja pikkueläimiä. Reitti on pyritty tekemään esteettömäksi myös pyörätuolin tai lastenrattaiden kanssa liikkuville.

Katariinanlaakson luontopolku on parin kilometrin mittainen, mutta pidemmälle reitille mielivä voi jatkaa Pyhän Katariinan Poluille Rauvolanlahdelle ja Vaarniemeen. Sieltä löytyy muun muassa korkea näköalatorni, merenrannassa sijaitseva lintutorni sekä laavuja nuotiopaikkoineen.

Haikailetko kauemmas kaupungista? Hyppää Föli-bussin kyytiin ja suuntaa Kuhankuonolle Kurjenrahkan kansallispuistoon. Retkeilyreitistö levittäytyy laajalle Varsinais-Suomen alueelle, mutta suosittuja päiväretkireittejä ovat esimerkiksi Pöytyän Yläneen alueella sijaitsevat Kahden järven kierros sekä Savojärven kierros, joista kumpainenkin kestää 2–3 tuntia – riippuen siitä, miten usein pysähdyt ihastelemaan maisemia. Reittien varrella on useita taukopaikkoja eväshetkiä varten. Föli-bussi vie sinut kansallispuiston portille!

Koe uniikki saaristo

Jos lähiluonto on jo tuttu juttu, suuntaa katseesi kauemmas saaristoon. Korppoossa toimiva Naawa Nature Camp tarjoaa erilaisia luontokokemuksia niin yksin reissaaville, pariskunnille ja kaveriporukoille kuin isommillekin ryhmille.

P.S. Muistathan, että luonnonsuojelualueilla polkujen ulkopuolella liikkuminen on kielletty 15.4.–31.7. välisenä aikana.

Melontaretkelle saaristoon
 

Nauti upeista maisemista saaristossa seikkaillen. Opastettu melontaretki on näppärä tapa seikkailla Turun saaristossa, olitpa sitten lähdössä itsekseen, pariskuntana, pienessä ryhmässä tai isommassa porukassa. Tutustu monipuoliseen retkitarjontaan eri matkanjärjestäjiltä.

Julkaistu | Päivitetty