Turun seudun pyöräilyreitti 14 - Ruskon kierros

Upeita maisemia, mutkittelevia teitä ja hienoja kulttuurikohteita – tätä kaikkea tarjoaa Ruskon kautta kulkeva pyörälenkki. Hyppää satulaan ja nauti!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Pituus: n. 45 km

Kesto: 2-3 tuntia

Vaikeustaso: Keskivaikea

Reitti kartalla

Reitillä on kumpuilevaa maastoa, mutta sähköpyörä saa mäetkin tuntumaan tasamaalta! Mainioita menopelejä voit vuokrata Carfieldistä tai sähköpyöriin erikoistuneesta 10bikesista.

Reitin alku

Polkaiset liikkeelle Turun Tuomiokirkolta ja huristelet kaunista Virusmäentietä Vanhalle Tampereentielle, joka vie sinut Maarian keskiaikaiselle kirkolle. Kirkko ja 1700-luvun pappila pihapiireineen kuuluvat Aurajoen kansalliseen kulttuurimaisemaan ja maamme kirkollisen arkkitehtuurin keskeisiin muistomerkkeihin. Maarian kirkon kautta kulkee myös historiallinen Varkaantie, joka nykyään tunnetaan Aurajoentien matkailutienä.

Maarian kirkko – Rusko

Kun Orikedon teollisuusalue ja Turun kehätie ovat jääneet taa, käännyt pikapuoliin Paimalantielle. Juuri ennen suuria kasvihuoneita kurvaat Vaistentielle. Tätä mukavan hiljaista maantietä on leppoisaa poljeskella. Turun lentokentän laskeutumisvalojen kohdalla tie päättyy Moisiontiehen, joka nimensä mukaisesti vie sinut Moisioon. Moisiosta Ruskolle matkaa on kuusi kilometriä. Ennen kuin jatkat Ruskolle, voit halutessasi käydä vilkaisemassa maamme ensimmäistä buddhalaistemppeliä. Liên Tâm -luostari sijaitsee Moisiontien varressa, noin kilometrin päässä Moision- ja Kaharintien risteyksestä.

Ruskolle vievä kaunis ja vaihteleva maantie ei päästä mielenkiintoasi herpaantumaan. Matkalla voit nähdä monenlaisia eläimiä hevosista tarhamehiläisiin. Vähän ennen Ruskoa on aika vauhdikas lasku. Liikenneympyrästä voit poiketa Ruskon keskustaan ja jatkaa ihastuttavaan taukopaikkaan Loviisan Aittaan. Vanhassa kivinavetassa toimivassa sisustus- ja lahjatavaraliikkeessä palvelee myös kahvila, josta löytyy suolaista ja makeaa purtavaa. Viihtyisällä ulkoterassilla voit ihailla upeita varsinaissuomalaisia maisemia.

Rusko – Masku

Ruskon liikenneympyrästä reitti jatkuu kohti Maskua. Ylittäessäsi Ruskonjokea pane merkille sillan vasemmalla puolella näkyvä upea vanha kivisilta. Silta on osa Ruskon kirkonmäen kaunista maisemakokonaisuutta. Keskiaikaista harmaakivikirkkoa kannattaa käydä katsomassa lähempää, sinne johtaa lyhyt soratie.

Matka Ruskolta Maskuun on pyöräilyllisesti reitin kenties parasta antia. Kumpuilevaa ja kiemurtelevaa tietä on innostavaa polkea ja kahdeksan kilometrin matka sujahtaa hujauksessa. Tie tuo sinut Maskun Rivieralle, suositulle ulkoilu- ja virkistysalueelle, josta löytyy mm. uimarantoja ja frisbeegolfrata. Rivieran kolmen kilometrin pituinen ulkoilureitti on osa Karevan kiertoa, joka tarjoaa erinomaista maastoa vaelteluun, polkujuoksuun ja geokätköilyyn. Alueen hiekkakuopat syntyivät viime vuosisadalla, kun paikalta nostettiin hiekkaa rakennushankkeisiin. Sittemmin kuopat täyttyivät vedellä ja niistä tuli mukavia uimapaikkoja. Matkan varrelle jää parikin ravintolaa, Ravintola Rivieran keidas sekä Ravintola Kiisan pirtti, joka tarjoaa maanantaista lauantaihin lounasta noutopöydästä.

Masku – Raisio

Pyörätie kulkee aluksi jonkin aikaa vanhan kasitien viertä, kunnes se ylittää nykyisen moottoritien ja jatkaa sen vartta Raisioon saakka. Tie on lähes viivasuora mutta yllättävänkin mäkinen. Jos et halua polkea moottorintien viertä Raisioon saakka, ABC-aseman kohdalla voit kurvata Raisionkaaren kautta Kerttulantielle. Raision keskustassa on tarjolla ravintoloita ja kahviloita moneen makuun, ja lisää löytyy Myllyn kauppakeskuksesta.

Reitti kuljettaa sinut Kirkkoväärtinkujaa pitkin Raision Alppiruusupuistoon. Toukokuusta juhannuksen tienoille saakka alueen alppiruusumerta voi vapaasti käydä ihailemassa. Alppiruusujen kukinta-aikaan alueella palvelee myös Kahvila Alppi.

Raisio – Härkämäki – Tuomiokirkko

Puistosta kiemurrellaan alas Raisionjoen varressa kulkevalle kevyenliikenteen väylälle: sukella moottorien alitse ja käänny tunnelista heti oikealle. Pyörätie kiertelee vehreässä jokilaaksossa molemmin puolin Raisionjokea. Metsän reunassa joelle päin katsoo komea Huhkon kartano, jonka empiretyylinen nykyasu on 1800-luvulta. Kartano palvelee nykyään juhla- ja kokoustilana  . Ennen Härkämäkeä on noin parin sadan metrin pätkä soratietä. Jyrkkälässä joudut tekemään pienen ylimääräisen koukkauksen, koska Naantalintien ylittävä kevyenliikenteen silta on kunnostuksen takia toistaiseksi suljettu.

Pahaniemenkadulla on ylitettävä vartioimaton tasoristeys. Muista olla varovainen! Tässä kohtaa pääset pienelle aikamatkalle. Ensin ohitat Pahaniemen kylän 1800-luvun maatilarakennuksia ja sen jälkeen saavut idylliselle vanhalle puutaloalueelle. Sitten jyrkkä mäki alas ja taas ollaan nykyajassa! Mäen juurella sijaitsee viehättävä kesäkahvila Salainen puutarha, joka toimii yksityiskodin puutarhassa. Kannattaa poiketa nauttimaan paikan upeasta kukkaloistosta ja maukkaista herkuista! Tarjolla on myös pizzaa.

Lopuksi körötellään takaisin Aurajoen rantaan ja Tuomiokirkolle. Kirkkopuiston terassi on hieno paikka nostaa malja onnistuneelle pyörälenkille! 

Vinkki!

Kivan lisän reittiin saa, jos jatkaa Ruskon keskustasta Vahdontietä eteenpäin ja entisen Ruskon ja Vahdon osuusmeijerin jälkeen suuntaa Inkistentielle, joka vie Pakaisten kautta Maskun keskustan tuntumaan. Sieltä voi palata Mynämäen- ja Seppäläntietä Maskun Rivieralle. Tästä tulee n. 10 km:n lisälenkki, josta osa on soratietä.

Teksti ja kuvat Veli-Matti Rissanen.

Julkaistu | Päivitetty