Turun seudun pyöräilyreitti 8 – Naantalin kierros
Tartu pyörää sarvista ja lähde nauttimaan kuuluisasta Naantalin auringosta!
Pituus: n. 37 km
Kesto: n. 2–3 tuntia
Vaikeustaso: Helppo/keskivaikea
Jos sinulla ei ole omaa pyörää, vuokraa menopeli pyörävuokraamo Carfieldistä tai sähköpyöriin erikoistuneesta 10Bikesista.
Pansio
Matkaan lähdetään Aurajoen rannoilta ja aluksi ohitetaan Suomen Joutsen ja Turun linna. Poljet kohti Pansiota Pansiontietä, jonka varrella on perinteikkäitä teollisuuslaitoksia. Pansiossa kannattaa tehdä kierros Laivateollisuus Oy:n hienolla yhtenäisellä pientaloalueella, jonka yritys rakennutti 1940-luvun lopussa telakan työntekijöille. Suunnittelijana toimi arkkitehti Erik Bryggman. Alueella on kaikkiaan 42 pientaloa ja se kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin ympäristöihin. Pansio tunnetaan myös Mauno ja Tellervo Koiviston ensitapaamisesta. Pari kohtasi toisensa Pansiolan työväentalon tansseissa vuonna 1950. Talo sijaitsi Valmetinkadun varrella ja tuhoutui tulipalossa vuonna 2015.
Pernon asuinalueen ohitettuasi saavut Krookilan kotiseutukeskukseen. Krookilan Wanhassa Tuvassa voit pysähtyä nauttimaan maittavaa lounasta ja kahvilatuotteita idyllisessä maalaismiljöössä. Kesäisin alueella järjestetään myös erilaisia tapahtumia, mm. kesäteatteriesityksiä.
Reitti vie sinut Krookilasta Raisionlahden rantaan. Lahden maisemia ja linnustoa voit tähyillä lähemmin lintutornista, jonne pääset pyörätieltä pitkospuita pitkin. Lintutornin jälkeen vasemmalla puolella näkyy Pernon telakka valtavine nostureineen. Täällä valmistuvat maailman suurimmat ja ylellisimmät risteilyalukset. Voit tarkkailla, millaisia merten jättiläisiä on parhaillaan rakenteilla. Vasemmalle jää myös Raision pienvenesatama, jossa voit käydä kahvilla tai pulahtaa uimarannalta mereen vilvoittelemaan. Pyörätie Naantaliin kulkee vilkasliikenteisen tien vartta, mutta pellot oikealla puolella luovat maalaismaista tunnelmaa.
Naantalissa kannattaa suunnata vierasvenesatamaan aistimaan rentoa merellistä ilmapiiriä. Satama-alue on kompakti kokonaisuus, jossa kaikki kohteet ovat kävelyetäisyydellä. Pyörä kannattaakin jättää parkkiin. Aluetta hallitsee suuri keskiaikainen harmaakivikirkko, joka oli alun perin osa Naantalin birgittalaisluostaria. Muumimaailma sijaitsee Kailon saarella, jonne pääsee kävelysiltaa pitkin. Auringonpalvojille löytyy läheltä Nunnalahden uimaranta. Naantalin vanhassa kaupungissa kannattaa kierrellä kiireettömästi ihailemassa vanhoja viehättäviä puutaloja. Vanhan kaupungin takana kohoavan Kuparivuoren kallioilta avautuvat mahtavat näköalat. Kuparivuorelle voit kivuta vaikka piknikille, mutta kallioilla on syytä liikkua varoen etenkin sateella. Kuparivuori on suosittu ulkoilupaikka, jossa risteilee polkuja. Alueelta löytyy myös mm. urheilukenttä, jäähalli ja skeittipuisto.
Vierasvenesatamassa on tarjolla runsain määrin ravintoloita ja kahviloita. Amandiksen maankuuluja vohveleita on ihan pakko maistaa. Vohveleita nauttiessasi voit tähyillä kahvilan terassilta, liehuuko lippu Kultarannan linnan tornin salossa, eli onko tasavallan presidentti kesäasunnollaan. Luonnonmaan saarella sijaitsevaan Kultarantaan pääsee näppärästi fillarilla, matkaa on vain n. 3 km. Luonnonmaalle johtavalla Ukko-Pekan sillalla kannattaa pysähtyä ihastelemaan upeita merimaisemia ja Kuparivuoren jylhiä kallioita.
Paluumatka kulkee Aurinkotietä Naantalin kylpylän ohitse. Naantalin kylpylä on Suomen suosituimpia kylpyläkohteita ja niittänyt myös kansainvälistä mainetta. Kylpylästä löytyy myös kahvila ja ravintoloita.
Aurinkotie muuttuu pian Raisiontieksi ja jatkuu kumpuilevana Raisioon saakka. Reitti kulkee Raision keskustan läpi aivan keskiaikaisen kivikirkon vierestä. Kirkkoa ympäröivä hautausmaa muodostaa rauhallisen, puistomaisen kokonaisuuden. Tarinan mukaan kirkon rakensivat jättiläiset Killi ja Nalli. Nämä jättiläiset ovat saaneet oman graniittiveistoksen kirkon ja kaupungintalon väliselle puistoalueelle. Patsas on kuvanveistäjä Harry Kivijärven käsialaa.
Kirkkoväärtinkujan päässä kangasmetsässä sijaitsee 4,5 hehtaarin suuruinen Alppiruusupuisto. Puistossa on suomalaisia ja ulkolaisia alppiruusuja yhteensä noin 1600 pensasta. Alppiruusujen kukinta ajoittuu toukokuun loppupuolelta juhannuksen tienoille. Puistossa voi vierailla vapaasti. Alppiruusujen kukinta-aikaan alueella palvelee Café Alppi.
Raisionjoen pyörätie
Raision kirkolta reitti jatkaa Raisiontietä vähän matkaa ja sujahtaa autoliikkeen ja Kuloisten päiväkodin välistä Lukkarlanpuistoon ja Raisionjokea myötäilevälle pyörätielle. Aivan uudella väylällä saat ajella rennosti maisemia ihaillen. Matkalla näet Huhkon upean keltaisen kartanorakennuksen metsän laidassa. Hieman ennen Härkämäkeä on lyhyt, n. 200 metrin pituinen soratieosuus. Härkämäestä jatkat Naantalintietä ja edelleen Puistokatua pitkin.
Puistokadulla reitti kulkee Mikaelinkirkon pääportaiden edestä. Satulinnamainen, uusgoottilaista tyyliä edustava kirkko on vuodelta 1905. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Lars Sonck, ja se on Turun suosituimpia vihkikirkkoja. Mikaelinkirkolta on enää muutama polkaisu Aurajoen rantaan.
Kiinnostavia kohteita eri aikakausilta:
- Pansion Laivateollisuuden pientaloalue
- Krookilan kotiseutukeskus
- Kultaranta
- Naantalin ja Raision keskiaikaiset kivikirkot
- Mikaelinkirkko
Teksti Veli-Matti Rissanen. Kuvat Pekka Vallila, Veli-Matti Rissanen ja Visit Naantali.
Julkaistu | Päivitetty