Viikonloppu täynnä kulttuuria

Turku tarjoaa monipuolisia kulttuurielämyksiä koko jokivarren matkalla, tälpual ja toispual.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Historiastaan Turku tunnetaan

Suomen vanhimman kaupungin menneisyyteen voi tutustua eri puolilla kaupunkia – ja myös kaupungin alla.

Turun linnassa vierailija pääsee sukeltamaan keskiaikaisen linnan elämään, arkeen ja juhlaan niin hoviväen kuin palvelusväen näkökulmasta. Vankityrmien, loistokkaiden salien, tyylihuoneiden sekä pysyvien ja vaihtuvien näyttelyjen parissa vierähtää helposti useampi tunti.

Suomen ainoa arkeologinen museo Aboa Vetus vie maan alta esiin kaivettuun vanhaan Turkuun. Museossa voit kulkea vanhaa luostarin jokikatua pitkin ja tutustua keskiaikaiseen elämään.

Hieman uudempaa Turkua – silti satoja vuosia vanhaa – on nähtävillä Luostarinmäessä. Vuoden 1827 palosta säilynyt puutaloalue on nykyään ulkoilmamuseo, jossa voit tutustua nahkurien, seppien, painajien ja muiden ammatinharjoittajien elämään.

Merenkulku on tietysti ollut, ja on yhä, merkittävä osa Turkua. Merikeskus Forum Marinumissa pääset matkalle merenkulun, merivoimien sekä suomalaisen laivanrakennuksen vaiheisiin.

Modernimpaa meininkiä

Turussa on toki paljon muutakin kuin keskiaikaisia rakennuksia. Makasiini Contemporary (joka tosin sijaitsee upeassa 1800-luvulla rakennetussa talossa keskellä Turun Vanhaakaupunkia) esittelee suomalaista ja kansainvälistä nykytaidetta vaihtuvien näyttelyjen voimin.

Vanhassakaupungissa sijaitsee myös nykytaiteen museo Ars Nova, jonka kokoelma painottuu 1950-luvun puolivälin jälkeiselle ajalle ja nykypäivään. Kivenheiton päässä aivan Aurajoen rannassa sijaitseva galleria Titanik taas on Arte ry:n ylläpitämä uutta, kokeilevaa ja vakiintumatonta nykytaidetta esittelevä tila.

Uusi ja vanha sekoittuvat sopuisasti Wäinö Aaltosen Museossa. WAM esittelee paitsi Aaltosen tuotantoa ja elämää myös nykytaidetta ja valokuvataidetta meiltä ja maailmalta. Tammikuun puoliväliin asti esillä oleva Lux & Umbra -näyttely esittelee suomalaista valotaidetta kuuden taiteilijan ja taitelijaryhmän voimin.  

Kulttuuri laittaa liikkeelle

Melko usein kulttuurin kuluttaminen edellyttää paikallaan olemista hiljaa kuunnellen ja katsellen. Mutta Turussapa kulttuuriin voi tutustua kuntoillen. Kulttuurikuntoilureiteillä voit syventyä esimerkiksi Turun arkkitehtuuriin, patsaisiin, kaupunkitarinoihin tai historiaan karttaopastuksen avulla, omaan tahtiin kävellen, juosten tai pyöräillen. Maksuttomia kulttuurikuntoilukarttoja on jaossa mm. pääkirjastossa ja museoissa, ja sähköiset kartat löydät Turun kaupungin sivuilta.

Tanssahtele musiikin maailmaan

Mitä olisikaan kulttuuriviikonloppu ilman musiikkia ja tanssia?

Turun kaupunginteatterin Cabaret muuntaa teatterin päänäyttämön tiivistunnelmaiseksi Kit Kat Clubiksi. Huippusuosittu musikaali villitsi Turussa jo vuonna 2020, mutta esityskausi jäi koronan vuoksi kesken.

Nykytanssin ystäviä hemmotellaan loppuvuodesta: XS – Uuden tanssin ja esitystaiteen festivaali järjestetään Kutomolla 30.11.–10.12.2023. Tanssia, kuvataidetta, ääntä ja sanataidetta yhdistävän festivaalin ohjelma koostuu uuden tanssin ja esitystaiteen vierailu- ja kantaesityksistä, näyttelystä sekä juhlista. Nykytanssia on tarjolla myös Manillassa: Aurinkobaletin ja ranskalaisen Collectif ÈS -koreografiryhmän Stayin’ Alive -teos pohtii, voiko pop-kappaleesta tulla hymni.

Ja hymneistä puheen ollen: musiikinystävän kulttuurimatka Turkuun ei ole täydellinen ilman vierailua Sibeliusmuseossa. Kattavan soitinnäyttelyn ohella museossa järjestetään säännöllisesti konsertteja.

Kun kulttuurinnälkä on tyydytetty…

Ruokakaupunki Turku tarjoaa elämyksiä myös vatsalle. Kulttuuri-ihmisen kannattaa katsastaa ainakin nämä ravintolat ja kahvilat:

Viides näyttämö on Turun kaupunginteatterin yhteydessä toimiva ravintola, joka tarjoilee päivisin maistuvaa lounasta ja iltaisin herkullisia bistroannoksia. Menussa on panostettu kotimaisiin aineksiin ja tietysti kauden raaka-aineisiin.

Kirjakahvila on Turun vaihtoehtokulttuurin kohtaamispaikka. Vapaaehtoisvoimin pyörivässä kahvilassa järjestetään myös paljon tapahtumia ja näyttelyitä. Café Art sijaitsee kauniissa kulttuurimaisemissa jokirannassa. Herkulliset leivonnaiset, vastapaahdettu kahvi ja taiteellinen tunnelma vahvistavat fiilistä siitä, että Turku todella on Suomen Pariisi.

Café Sirius on mitä oivallisin paikka pitää pieni kahvitauko sisäpihan suojissa. Pääkirjaston yhteydessä sijaitseva kahvila tarjoaa suolaisia ja makeita herkkuja. Kahvihetken jälkeen kannattaa kiertää tutustumassa pääkirjaston Vähätorin puoleiseen vanhaan rakennukseen vuodelta 1903 JA upeaan uuteen puoleen, joka valmistui vuonna 2007.

Kakolanruusuun voi poiketa nauttimaan cocktailin, syömään lounasta tai herkuttelemaan illalla pidemmän kaavan mukaan – nauttikaa vaikkapa Kakolan pidot. Kakolan historialliselta, upeasti uudistetulta alueelta löytyy myös Kakola Brewing Companyn Taproom, joka tarjoilee olutmaistelun lisäksiä lisäksi herkullista pitsaa ja pikkusnackseja.

Tue pientä ja paikallista

Jos isoimmat museot ja galleriat ovat jo tuttuja, tee kierros pienempiin näyttelytiloihin. Osuuskunta Turun Tuulenpesän ylläpitämä Galleria Räyhä on Turun pienin galleria: vain 5,6 neliön kokoinen pikkuruinen tila esittelee lahjakkaiden taiteilijoiden ja muotoilijoiden töitä. Ratapihankadulla sijaitseva Galleria Jänis taas on taiteilijoiden ylläpitämä ikkunagalleria – ja avoinna vuorokauden ympäri.

Space 81 on Martin puutaloalueen keskellä sijaitseva kulttuuri- ja näyttelytila. Taidenäyttelyjen ohella tilassa järjestetään silloin tällöin myös työpajoja ja muuta ohjelmaa.

Monta kohdetta yhdellä visiitillä

Jos aikaa on rajallisesti, valitse kulttuurikohteeksi Turun taidekeskittymä Vanhalla Suurtorilla.

Brinkkalan Gallerian näyttelyissä painopiste on yhteisöllisyyttä esittelevillä töillä, ja Turun Taidehalli esittelee nykytaidetta monipuolisesti. Taiteen talo taas on vuonna 2022 avautunut eri taiteenlajeja yhdistävä tila. Ohjelmistosta löytyy niin näyttelyitä, teatteria, sanataidetta, konsertteja, festareita, työpajoja kuin klubejakin. Ja hei! Taiteen Talo on ehdolla vuoden 2023 Kulttuurigaalassa Vuoden kulttuuriteko -palkinnon saajaksi!

Teatteriin, mars!

Turun Kaupunginteatteri tuo esiintymislavalle loppuvuodeksi huiman monipuolisen ohjelmiston. Omista ja vierailevista esityksistä koostuva tarjonta sisältää niin draamaa, musiikkia, komediaa kuin lastenesityksiäkin.

Linnateatterin loppuvuoden ohjelmistossa nähdään tuttuun tapaan hulvatonta huumoria ja huikeita musiikkiesityksiä. Vuoden kruunaa Kiviä taskussa – teatteri-ilmiö, joka myydään loppuun esitys toisensa jälkeen.

Tehdas Teatteri tarjoaa loppuvuodesta hersyvää nukketeatteria niin lapsille kuin aikuisille – maailmanluokan nukkeosaamisella vauhditettuna.


Katso kaikki aktiviteetit Turussa


Turku tarjoaa matkailijalle monenmoista tehtävää kaupungin kaduilla ja lähiseudulla. Osta oma elämyksesi suoraan Book Turku -verkkokaupasta!

Julkaistu | Päivitetty