Tervetuloa Turkuun – pikaopas pähkinänkuoressa

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

 

Jos luet vain yhden matkavinkkijutun Turusta, olkoon se tämä.

Matkailuinfon löydät Turun kauppatorin kulmalta Monitorista, Aurakatu 8.

KULKEMINEN

Bussilla

Turun alueen paikallisliikenteestä vastaa Föli. Kertalipun (3 €) voi maksaa bussiin noustessa lähimaksulla. Myös käteinen käy busseissa maksuvälineenä, mutta huomioithan, että käteisellä maksettaessa kertalippu maksaa 4 €. Tarjolla myös esimerkiksi vuorokausilippuja (8 €). Lataamalla Föli-sovelluksen voit hoitaa tarvitsemasi lippuostokset puhelimella.

Turusta Naantaliin liikennöivät bussit 6 ja 7.

Turun keskustasta Ruissaloon liikennöi bussi numero 8.

Pyörällä

Föli-vuokrapyörillä liikut kesäaikaan kätevästi Turussa ja lähistöllä. Vuokraus on edullista, esim. 2 €/tunti ja 12 €/päivä. Kaupunkipyöräkausi alkaa 1.4. 2023 ja jatkuu lokakuun loppuun asti.

Toimi näin:

  1. Lataa puhelimeesi Donkey Republic -sovellus ja rekisteröidy.
  2. Etsi pyöräasema (yli 70 ympäri Turkua) ja ota pyörä käyttöön sovelluksen avulla.
  3. Nauti pyöräilystä.
  4. Palauta pyörä vapaavalintaiselle pyöräasemalle ja lopeta vuokraus sovelluksessa. 

Junalla

Turussa on kolme rautatieasemaa: pääasema, Kupittaa ja Turun satama. Ratahankkeen vuoksi Kupittaan asema toimii väliaikaisena pääteasemana Helsingistä saapuville junille vuoden 2024 loppuun saakka. Katso ajankohtaiset asemajärjestelyt täältä.

Junaliput, aikataulut ja asemat: vr.fi 

Vesillä

  • Föli-vesibussit m/s Ruissalo ja m/s Jaarli liikennöivät kesäaikaan Martinsillan kupeesta lähisaaristoon Ruissaloon ja Pikisaareen. Kyytiin pääsee joukkoliikennelipun hinnalla.

  • Låna-veneet ovat sähkökäyttöisiä piknikveneitä, joita voi vuokrata Vähätorin rannasta Aurajoelle. Kyytiin mahtuu 8 henkeä. 

  • Höyrylaiva s/s Ukkopekka risteilee kesällä päiväaikaan Turusta Naantaliin ja iltaisin Airiston Loistokarille illallisristeilyn merkeissä. 

  • M/s Rudolfina tekee saaristoristeilyjä Aurajoen Saaristolaivasatamasta käsin.

  • Turun kaupungin virkistyssaarelle Vepsään vie Aurajoelta m/s Lily.

  • Ruotsinlaivat vievät Turun satamasta 11 tunnin saaristoristeilyille, Maarianhaminaan tai Tukholmaan. Tarkemmat tiedot ja liput: Viking Line tai Tallink-Silja

Muita tapoja päästä saaristoon »

POIMINTOJA TAPAHTUMISTA 2023

 

Katso Turun tapahtumakalenteri »

Katso Naantalin tapahtumakalenteri »

NÄKEMISTÄ JA TEKEMISTÄ

Ruissalo – Turun lähisaariston luonto- ja historiakohde, joka tunnetaan mm. lehtometsistä ja pitsihuviloista. Kohteita:

Bussi 8 keskustasta tai Föli-vesibussi Aurajoelta.

Saariston Rengastie – Noin 250 kilometrin mittainen matkailureitti vie Turusta pitkälle saaristoon ja takaisin pyörällä, autolla tai patikoiden. Matka saarelta toiselle taittuu siltojen, lossien ja lauttojen avulla. Reitin varrella on nähtävyyksiä ja matkailupalveluja.

Ohjeet ja vinkit Rengastielle ja muille saaristoreiteille sekä lauttavarauksiin:
rengastie.fi

Museoita

Mahtavien museoiden Turku – 10 tärppiä! »

Vanhakaupunki – Turun vanhakaupunki käsittää Turun tuomiokirkon, Vanhan Suurtorin ja Aurajoen toisella puolella sijaitsevan Vähätorin ympäristöineen. Kuvauksellisella alueella on paljon hyviä ravintoloita ja useita gallerioita sekä museoita. Kirkkopuiston terassi kokoaa yhteen usean paikallisen ravintolan tarjonnan kesäaikaan. 

Opastettuja kierroksia Turussa – Teemalliset kävelykierrokset ovat mainio tapa tutustua Turun historiaan ja nykypäivään. Tutustu valikoimaan, jonka nimetkin houkuttelevat: Paskareissu Turussa, Pimeä Keskiaika, Aaltojen Turku… Valikoimassa on myös lapsiperheille suunniteltuja kierroksia.
 

Kattobaareja

Walo Rooftop Bar toimii Original Sokos Hotel Wiklundin huipulla ja avaa näköalat Turun keskustan ja kauppatorin ylle 10. kerroksesta.

Kuppis Rooftop Bar puolestaan kruunaa Sokos Hotel Kupittaan. Näkymät antavat itäiseen keskustaan, mm. yliopiston kampusalueen yli aina Turun tuomiokirkolle asti.

Börs Katto sijaitsee kauppatorin laidalla, Scandic Hamburger Börsin 9. kerroksessa, ja tarjoaa hyvät näkymät uudistuvan torialueen ja keskustan kattojen ylle.

Katso lisää ravintoloita tästä.

NAANTALI

Turun naapurikaupunki Naantali tunnetaan vilkkaana kesäkaupunkina. Naantaliin vievät Turusta Föli-bussit 6 ja 7. Tarkista lähtöpaikat ja aikataulut Fölin nettisivuilta. Tai matkaa Turusta Naantaliin meritietä höyrylaiva s/s Ukkopekalla ja näe samalla saaristoa.

Naantalin tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat jo 30 vuotta täyttävä Muumimaailma, kuvauksellisten puutalojen muodostama Vanha kaupunki, eläväinen vierasvenesatama, keskiaikainen luostarikirkko, Suomen parhaaksi hotelliksi useaan otteeseen valittu Naantalin kylpylä ja presidentillinen Kultarannan puutarha. 

Visit Naantali järjestää monenlaisia opastettuja kierroksia Naantalissa, mm. tutustumiskierroksia Kultarannan puutarhaan, keskiaikaiseen Luostarikirkkoon ja idylliseen Vanhaan kaupunkiin.

8 uniikkia juttua Naantalista – tunnetko nämä? »

Matkailuneuvonta

Visit Turun matkailuneuvonta toimii Kauppatorin kulmalla Monitorissa (Aurakatu 8).

Julkaistu | Päivitetty