Turun seudun pyöräilyreitti 1 – Aurajoen rantareitti

Lähde pyörälenkille nauttimaan Turun historiallisista nähtävyyksistä sekä Aurajoen upeista maisemista. Tutustu reittiin!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kokonaismatka: n. 14 km

Kesto: n. 2 tuntia

Vaikeustaso: Helppo

Reitti kartalla »

Tällä leppoisalla reitillä kilometrit kertyvät ihan huomaamatta. Lenkillä pääset nauttimaan historiallisista nähtävyyksistä sekä Aurajoen upeista maisemista. Myös lukuisat Turun museot ovat käden ulottuvilla. Reitti seurailee Aurajokea sen molemmilla puolilla ja voit itse vapaasti valita, mistä polkaiset matkaan ja millaisen lenkin poljet. Voit esimerkiksi käydä vain Tuomaansillalla saakka. Reitti kulkee Itäiseltä Rantakadulta Förin kohdalta yläjuoksun suuntaan eli lenkki kierretään vastapäivään.

Föri – Tuomiokirkko – Tuomaansilta

Pyörätie kulkee aivan joen partaalla Tuomiokirkolle saakka. Matkalla näet mm. kaupunginteatterin, Rettigin palatsin sekä Vanhan Suurtorin. Teatterisilta ja Kirjastosilta on sallittu vain kevyelle liikenteelle. Silloilta avautuvat kuvaukselliset näkymät sekä ylä- että alajuoksun suuntaan.

Tuomiokirkolta reitti suuntaa hetkiseksi hieman kauemmas joesta, Piispankadulle. Sen varrella sijaitsevat mm. Sibelius-museo, kotimuseo Ett Hem sekä arkkipiispan virka-asunto. Piispantalon jälkeen palataan taas joen äärelle. Jokikadulla pian vastaan tulee Tuomaansilta. Sillalla kannattaa poiketa ihastelemaan kansallismaisemaa Tuomiokirkon suuntaan.

Tuomaansilta – Halistenkoski

Reitti sukeltaa ensin Tuomaansillan ja sitten rautatiesillan ali. Rautatiesillan kohdalla asvaltti muuttuu soraksi. Täällä saa poljeskella vapautuneemmin kuin jokirannan vilinässä ja vilskeessä. Soratie ja oikealla puolella näkyvä Ylioppilaskylä jatkuvat Halistenkoskelle asti, joka on reitin kääntöpiste. 1930-luvulla rakennettu vanha Halistensilta on nykyään vain kevyen liikenteen käytössä. Sillalle voi pysähtyä seuraamaan kosken kuohuntaa ja onkijoiden touhuja. Näillä apajilla on aiempina vuosina viihtynyt myös säihkysiipinen kuningaskalastaja. Onnistutko sinä bongaamaan sen? Halistenkosken ja Liedon Vanhalinnan välinen osuus on erinomainen paikka kokeilla melomista.

Halistenkoski – Koroinen

Kääntöpaikalta polkaistaan nykyisen Halistensillan ali joen toiselle puolelle. Myös paluumatka rautatiesillalle saakka on soratietä. Tunnelma on maalaismainen, vaikka ollaan melkein kaupungin sydämessä. Välillä kannattaa pysähtyä katselemaan rauhassa ympärilleen. Näetkö kolme keskiaikaista kivikirkkoa yhdellä silmäyksellä?  

Koroistenniemellä sijaitsi piispankirkko ennen Tuomiokirkon rakentamista. Paikka on merkittävä historiallinen kohde, vaikka näkyviä jäänteitä piispankirkosta ei oikeastaan ole. Kirkon paikalta on myös upeat näkymät. Tässä kohtaa kannattaa ajella varovasti, sillä tie ja Vähäjoen ylittävä silta ovat aika kapeita. Sillan kupeeseen sijoitetuissa kuntoilulaitteissa voit käydä hankkimassa lisää habaa käsivarsiin. Hengen ravintoa tarjoaa hieman ennen rautatiesiltaa tien viereen pystytetty Eero Merimaan taideteos Joitakin teknokukkasia. Teoksen värivalotolpat toimivat liiketunnistimilla hämärän ja pimeän aikaan.

Rautatiesilta – Vähätori

Rautatiesillan ali kurvataan oikealle Lonttistentielle. Lonttistentiellä pitää varoa ja väistää kapeilta risteäviltä kaduilta tulevaa liikennettä. Jos menomatkalla unohtui ottaa kuvia Tuomaansillalla, ei hätää! Se onnistuu vielä tässäkin vaiheessa. Kutomonkadulla ja Yliopistonkadulla joutuu lyhyen matkaa polkemaan ajoradan reunassa. Onneksi liikenne ei ole vilkasta. 

Aninkaistenkadun ylittämisen jälkeen saavutaan viehättävälle Vähätorille, joka on täynnä idyllisiä rakennuksia, ravintoloita, baareja ja kahviloita. Läntinen Rantakatu Vähätorilta eteenpäin on suosittu promenadi, jonka ihmisvilinässä pääset kokemaan eurooppalaistaa tunnelmaa.  

Vähätori – Föri – Turun linna

Reitti jatkuu joen viertä ja matkan varrelle osuvat muiden muassa pääkirjasto, Apteekkimuseo sekä kaupungintalo. Barkerin puistossa legendaarisen turkulaisen moottoripyöräilijän, Jarno Saarisen patsas näyttää voiton merkkiä kuin osoitukseksi sinulle, että olet jo voiton puolella. Merenkulusta kiinnostuneille matka Föriltä satamaan päin tarjoaa monenmoista nähtävää, Suomen Joutsenesta miinalaiva Keihässalmeen. Ravintola Göranin sisätiloihin on asetettu näytteille matkakirjailija Göran Schildtin kuuluisa Daphne -purjelaiva. Kesäaikaan ravintolan terassilla voi ihailla Suomen Joutsenen lisäksi joessa lipuvia veneitä.

Reitin toinen ääripää on Turun linna, joka Tuomiokirkon ohella on Turun tunnetuimpia nähtävyyksiä. Linnaa kiertäessä näkee myös satama-alueen, sekä ruotsinlaivojen terminaalit. Linnalta poljetaan samoja jälkiä takaisin Förille. Lopuksi tehdään ilmainen miniristeily ja seilataan Förillä tois pualt jokke täl pual jokke!

Muista myös nämä:

Jokilaivat

Vierasvenesatama

 

 

Teksti Veli-Matti Rissanen. Kuvat Jemina Sormunen ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?