Turun seudun pyöräilyreitti 2 – Ruissalon kierros

Lähde leppoisalle pyöräretkelle Turun vehreälle keitaalle, Ruissalon saarelle. Ainutlaatuisen luonnon lisäksi Ruissalossa on tarjolla kiinnostavia kulttuurikohteita ja monenlaista aktiviteettia.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Pituus: n. 35 km

Kesto: Kierros vie 2–3 tuntia rauhallisesti polkien mutta aikaa kannattaa varata enemmänkin, jotta ehtii rauhassa pysähdellä ja nautiskella 

Vaikeustaso: Helpohko

Reitti kartalla »

 

Ruissalossa saa mukavan leppoisasti polkea sekä merellisissä maisemissa että vehreiden lehtimetsien keskellä, kaukana kaupungin hyörinästä.

Turun edustalla sijaitseva Ruissalon saari on ihana kesäparatiisi ja turkulaisten lempipaikka. Ruissalo on mainio pyöräretkikohde, jossa saa mukavan leppoisasti polkea sekä merellisissä maisemissa että vehreiden lehtimetsien keskellä, kaukana kaupungin hyörinästä. Reitti kulkee suurimmaksi osaksi kevyen liikenteen väylää. Hyviä ravintoloita ja kahviloita löytyy pitkin matkaa. 

Reitti alkaa Aurasillan kupeesta, Turun kaupungintalon edestä. Jos sinulla ei ole omaa pyörää, voit vuokrata mieleisesi menopelin esimerkiksi pyörävuokraamo Carfieldistä  tai sähköpyöriin erikoistuneesta 10bikesista.

Aurajoki – Ruissalon Telakka

Joen viertä ajellessa on hauska seurata jokirannan elämää ja nähtävyyksiä. Matkalle varrella jäävät mm. Föri, purjelaiva Suomen Joutsen ja Turun linna. Satama-alue täytyy kiertää, mutta koukkaus ei onneksi ole kovin pitkä. 

Ruissaloon saapuessasi unohda kiire ja nauti rauhassa tästä keitaasta kaikin aistein. Reitti johdattaa sinut aluksi Ruissalon Telakalle, jossa on kesäisin tarjolla monenlaista tapahtumaa. Telakka-alueelta löytyy ravintolaa, kahvilaa, juhlatiloja ja kesäteatteri. Venesataman isolla laituriterassilla sijaitsevan huippusuositun Zakén herkulliset artesaanipizzat maistuvat vaativammallekin italialaisen pizzan ystävälle. Telakalle kaupungista polkaisee vaivattomasti, matkaa kertyy keskustasta vain reilu 6 km. Alueelle pääsee Aurajoen rannalta myös vesibussilla, jonka pysäkki on aivan pizzerian nurkalla. 

Ruissalon Telakka – Kansanpuisto – Pikku-Pukin promenadi

Telakalta eteenpäin reitti jatkuu hiekkapintaista Rantapromenadia tai, ruisrokkaajien sanoin, Via dolorosaa pitkin. Polkiessasi voit nähdä valtavia hanhiparvia ja laiduntavia lampaita. 

Ruisrockista tunnetussa Kansanpuistosta löytyy huvilakahvila Villa Promenade. Kansanpuistosta poljetaan aivan veden rajassa kulkevalle Pikku-Pukin promenadille, jonka varrella sijaitsee toinen toistaan upeampia, värikkäitä ja koristeellisia pitsihuviloita söpöine uimakoppeineen. Promenadin toisessa päässä on pieni parkkipaikka, jonka tuntumasta löytyy jäänteitä Krimin sodan aikaisesta tykkipatterista. Promenadille voi tulla myös ilta-aikaan hämmästelemään kolossaalisten ruotsinlaivojen puikkelehtimista kapeissa salmissa.

Pikku-Pukin promenadi – Honkapirtti

Saaren puolivälin paikkeilla puiden siimeksestä siintää jyhkeä tummahirsinen rakennus. Historiaa huokuva, Karjalasta siirretty Honkapirtti toimii nykyään kahvila-ravintolana. Tunnelmallisessa miljöössä voi nauttia paikan klassikkoparin, hernekeiton ja pannarin, tai oman leipomon herkkuja kahvin kanssa. Kävelyreittien ja luontopolun varrella sijaitseva Honkapirtti onkin ulkoilijoiden suosiossa.

Honkapirtin kohdalla pyörätie kulkee aivan laidunmaiden vieressä. Pyörän selästä saatat nähdä laitumella ylämaankarjaa tai villejä metsäkauriita ja valkohäntäpeuroja. Tien reunaan perustetulta auringonkukkapellolta voi loppukesästä käydä ilmaiseksi poimimassa auringonkukkia. Keväisin Ruissalo peittyy valkovuokkoihin. Saaren luonto on kaiken kaikkiaan Suomen oloissa ainutlaatuinen. Maamme laajimmissa tammimetsiköissä elää monia harvinaisia eläin- ja kasvilajeja. Ruissalon luontoon pääsee tutustumaan vielä lähemmin luontopoluilla, joita risteilee pitkin poikin saarta.

Golfkenttä – Kuuvannokka – Saaronniemi

Pyörätie seurailee jonkin matkaa Ruissalon golfkenttää. Golfkentän kohdalta erkanee tie Kuuvaan, jonne voit halutessasi poiketa ihailemaan merimaisemia. Kuuvantiellä poljetaan ajoradan reunassa, mutta tie on melko rauhallinen. Kuuvannokan jykeville rantakallioille matkaa on kolmisen kilometriä, loppumatka n. kilometrin verran poljetaan hiekkatietä. Kuuvannokasta avautuvat huikeat näkymät Airistolle. Tunnelmallisinta Kuuvannokassa on auringonlaskun aikaan.  

Ruissalon kylpylässä voi nauttia kylpylä- ja ravintolapalveluista, ja sen avaralta terassilta on hienot merinäköalat. Kylpylän jälkeen saavutaan Saaronniemen leirintäalueelle ja reitin päätepisteeseen Saaronniemen uimarannalle. Saaronniemestä löytyy sekä hiekkarantaa että rantakallioita. Rannalla voit viettää leppeää kesäpäivää uiden ja omia eväitä grillaten tai lähtemällä vaikka Aavameren melontaretkelle. Rannan tuntumassa, upeassa huvilarakennuksessa sijaitseva kesäkahvila-ravintola Café Villa Saaro tarjoaa maittavaa ruokaa isompaankin nälkään.

Saaronniemi – Kasvitieteellinen puutarha

Paluumatkalla voit polkea Jarno Saarisen tietä, joka oli osa Ruissalossa järjestettyjen moottoripyöräkilpailujen ajorataa. Kansanpuiston kohdalla kannattaa poiketa Kasvitieteelliseen puutarhaan. Kansanpuistotiellä joutuu polkemaan ajoradan reunassa, ja sen jälkeen vielä lyhykäisen pätkän vilkasliikenteisellä Ruissalon puistotiellä.

Puutarhalle pääsee myös luontopolkua, joka lähtee Kansanpuistotien viereiseltä parkkipaikalta. Polulla pyörää on talutettava mutta matkaa on vain n. 300 m. Puutarhassa on yli 5000 kasvilajia maapallon eri ilmastovyöhykkeiltä. Kasvitieteellinen puutarha koostuu sekä kasvihuoneista että ulkoalueista. Puutarha ja kahvila ovat auki läpi vuoden.

Kansanpuistosta poljetaan samoja jälkiä takaisin lähtöpisteeseen.

Kolme hienoa luontokohdetta:

 

Hyvä muistaa: 

  • Ruissalo on luonnonsuojelualuetta, joten pyöräily maastoissa ja poluilla on kielletty. 
  • Ruissalon puistotie on vilkasliikenteinen eikä siinä ole suositeltavaa pyöräillä.

Teksti Veli-Matti Rissanen. Kuvat Jemina Sormunen, Terri Vahtera, Jenni Virta ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?