Turun seudun pyöräilyreitti 7 – Kuusiston piispanlinnan rauniot
Lähde pyöräretkelle suositulle arkeologiselle kohteelle! Itse piispanlinnan raunioiden lisäksi matkan varrelle osuu myös muita mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja upeita maisemia.
Lähde matkaan Turun Tuomiokirkolta Kaarinan suuntaan. Uudenmaantien ja Kaskentien risteyksestä alkaa kevyen liikenteen uusittu väylä, ns. laatukäytävä, jota on mukava ja turvallinen polkea.
Matkan varrelle oikealle puolelle jää ruusupensaiden ystävien paratiisi, Tähkäpuisto. Seuraavana vuorossa on Turun hautausmaa. Tämä alun perin 1800-luvun alussa suunniteltu hautausmaa tunnetaan myös nimellä Vanha hautausmaa. Nykyään alue on laajuudeltaan noin 60 hehtaaria ja sinne on haudattu lukuisia merkkihenkilöitä, mm. Paavo Nurmi ja Jarno Saarinen.
Kirkolta matka jatkuu ajoradan reunassa. Kiemurteleva ja kumpuileva tie halkoo maalaismaisemaa. Tuntuu kuin ajelisi syvällä maaseudulla. Kirkolta matkaa piispanlinnalle on n. 5 km. Parisen kilometriä ennen päätepistettä avautuvat hienot näkymät Kuusistonlahdelle. Pian tie kohoaa metsäiselle nyppylälle, ja sen sukeltaessa takaisin aukealle näkyviin ilmestyy Kuusiston kartano. Asfalttitie päättyy hieman ennen kartanoa.
Kartanon nykyinen päärakennus on vuodelta 1738. Se on maamme vanhimpia puisia asuinrakennuksia. Nykyään päärakennus toimii aikalaistaiteen näyttämönä. Kartanossa palvelee myös kesäkahvila.
Kartanon puutarhassa kasvaa vanhoja, kartanon omia omena- ja päärynälajikkeita sekä muita perinnekasveja. Näihin voi tutustua tarkemmin seurailemalla kartanon kulttuuripolkua. Alueen monimuotoiseen luontoon voi tutustua Kappelinmäen luontopolkua pitkin. Lintubongareille löytyy lintutorni. Kuusistonlahti on linnustollisesti Varsinais-Suomen merkittävimpiä alueita.
Soratie jatkuu kartanolta piispanlinnalle saakka. Piikkiönlahden rannalla sijaitsevan Kuusiston linnan rakennustyöt aloitettiin mahdollisesti jo 1200-luvun lopulla. Suomen oloissa ainutlaatuinen linna rakennettiin katolisen kirkon piispojen hallinto- ja turvapaikaksi. Se purettiin Kustaa Vaasan käskystä vuonna 1528. Linnasta on jäljellä vain pohjakerros. Raunioiden kiviä käytettiin lähitienoon rakennustöissä, mm. Piikkiön kirkon rakentamiseen.
Kuusiston linnanrauniot ovat avoinna vierailijoille maksutta ympäri vuoden. Linnanraunion muureja myötäilevää polkua pääsee kulkemaan myös pyörätuolilla. Raunioiden läheisyydessä on laituri, joten linnalle pääsee myös veneellä. Linnanraunioiden kupeesta löytyy myös vierailukeskus, jossa pääsee tutustumaan lähemmin linnan historiaan. Keskuksen alakerrassa toimii myös kahvila.
Paluumatka kulkee aluksi samoja jälkiä takaisin, kunnes käännytään Vieruntielle ja edelleen Munkkentielle. Kapea sorapintainen ura muuttuu pian asvalttitieksi. Tämä Kuusistonlahden rannan kauniissa maisemissa mutkitteleva tie yhtyy lopulta Linnanrauniontiehen vähän ennen Saaristotien risteystä. Nyt saat nauttia aiemmin kapuamasi mehumäen vauhdikkaasta laskusta. Heti Kuusistonsalmen sillan jälkeen puikahdat oikealle alas tunneliin ja kurvaat Paraistentieltä pikkukujia pitkin Hovirinnan uimarannalle. Upealla uusitulla uimarannalla voit käydä pulahtamassa mereen tai haukkaamassa huikopalaa! Vilvoittavan uinnin jälkeen matka jatkuu Hovirinnan venesataman ohi Kartanontielle. Hovirinnan kupeessa sijaitsee Mattelmäen rälssitila. Nykyään yksityiskäytössä olevan kartanon vanhimmat osat ovat 1600-luvulta. Kartanontieltä käännytään Kurkelantielle, joka vie sinut takaisin laatukäytävälle vanhan ykköstien viereen. Loppumatkan huristelet tuttua reittiä takaisin Tuomiokirkolle.
Hyvä tietää:
Reitti sisältää soratieosuuksia.
Jos reitin paikoin kumpuileva maasto mietityttää, sähköavusteinen pyörä on erinomainen vaihtoehto! Sähköpyöriä vuokraavat esimerkiksi 10Bikes ja Carfield.
Kolme kiinnostavaa nähtävyyttä:
- Kuusiston kirkko
- Kuusiston kartano
- Piispanlinna
Teksti Veli-Matti Rissanen. Kuvat Veli-Matti Rissanen ja Visit Turku.
Julkaistu | Päivitetty