Turun seudun pyöräilyreitti 9 – Seitsemän kirkon kierros
Hyppää satulaan ja suuntaa Suomen vanhimmalle matkailureitille! Historiallinen reitti vie sinut Varsinais-Suomelle tyypillisten peltomaisemien halki kulttuuriaarteelta toiselle.
Pituus: n. 95 km
Kesto: 1 päivä
Vaikeustaso: Keskivaikea/haastava. Reitistä haastavan tekee lähinnä pituus. Voit hyvin lähteä reitille, vaikka et ole mikään himopyöräilijä, kunhan muistat vanhan totuuden: ei matka tapa, vaan vauhti! Sähköavusteisella pyörällä sunnuntaipyöräilijäkin pääsee nauttimaan tästä ihastuttavasta reitistä.
Maskun keskustasta polkaiset kasitien yli Halisojantielle ja pian jo huristelet avarien viljapeltojen keskellä. Vajaan seitsemän kilometrin maaseutuosuuden jälkeen saavut Nousiaisten kirkolle. Hirvijoen rantatörmällä seisova kirkko tapuleineen on uljas näky.
Nousiaisten Pyhän Henrikin kirkko on peräisin 1400-luvulta. Legendan mukaan kirkko pystytettiin siihen paikkaan, johon Lallin surmatyön jälkeen piispa Henrikin ruumista vetävät härät lopulta pysähtyivät. Nykyinen keskiaikainen kivikirkko kohoaa samalla paikalla. Suomen ensimmäinen piispanistuin perustettiin Nousiaisiin, josta se siirrettiin Turun Koroisiin 1200-luvulla. Kirkossa säilytetään Suomen arvokkaimpana pidettyä taide-esinettä, Pyhän Henrikin muistoarkkua eli kenotafia, jonka lahjoitti piispa Maunu II Tavast vuonna 1429. Arkku on päällystetty Henrikin elämää ja ihmetekoja kuvaavilla messinkilevyillä.
Kirkolta jatkat matkaa idyllistä Kirkkotietä pitkin kohti Nousiaisten keskustaa. Koljolantien risteyksestä oikealle muutaman polkaisun päässä sijaitsee Emovahan siirtolohkare. Kivenjärkäle on näkemisen arvoinen.
Keskustan kupeessa sijaitseva Maalaiskaffela on edullinen taukopaikka aivan reitin varrella. Keskustassa voit käydä täydentämässä muonavarastoja
Askaisista matka jatkuu kohti Merimaskua. Suunnilleen 4 kilometrin päässä Askaisista erkanee oikealle Velkuantie, jonne on syytä suunnata, jos haluat ajaa asvalttitietä. Suoraan jatkava, merenrantaa myötäilevä sorapintainen Merimaskuntie on reilu kolme kilometriä lyhyempi. Velkuantieltä käännyt Rauduistentielle, joka lopulta yhtyy Merimaskuntiehen. Rauduistentien varrella on kesäisin myyntikoju, jossa on tarjolla mansikkaa ja herneitä Länstalon tilalta Merimaskusta.
Tämä on aitoa lähiruokaa! Ennen Merimaskua maasto on yllättävänkin mäkistä. Kannattaakin hieman säästellä voimia, matkaa on kuitenkin runsaasti jäljellä. Kirkonsalmen sillalta, joka on yksi Merimaskun maamerkeistä, on hulppeat maisemat. Merimaskun kirkko vuodelta 1726 on reitin ainoa puukirkko. Kirkko hautausmaineen sijaitsee punaisen hirsiaidan sisäpuolella. Kirkon vieressä aivan veden äärellä sijaitsee ravintola Rantamakasiini, jonka listalta löytyy purtavaa kovempaankin nälkään. Rantamakasiini on Suomen ensimmäinen veneiden drive in -ravintola. Vierasvenelaiturin ja entisen lossilaiturin läheisyyteen on kunnostettu rantapolku, joka kiertelee poukamaa pitkin.
Naantalista palataan Turkuun Armonlaaksontietä. Krookilan kotiseutukeskuksen ympäristöstä löytyy Krookilan Toivo, jossa väsynytkin polkija virkistyy nauttiessaan ravintolan antimista viehättävässä maalaismiljöössä. Loppumatka kulkee Pernon kautta Turun satamaan ja edelleen Turun linnan vierestä Aurajoen rantaan. Jos kirkkoinnostuksesi ei ole vielä tyydytetty, voit polkea Naantalista Härkämäkeen ja sieltä Puistokatua pitkin, jonka varrelle jää satulinnamainen Mikaelin kirkko.
Taustaa:
Seitsemän kirkon reitin aloitti Varsinais-Suomen Matkailuyhdistys vuonna 1938.
Vinkkejä:
Seitsemän kirkon kierroksen voi yhtä hyvin aloittaa Naantalin kirkosta ja polkea reitin myötäpäivään.
Mainio opaskirja on Markus Hiekkasen teos Suomen keskiajan kivikirkot. SKS. 2021 (5. painos).
Turussa voit vuokrata pyörän Carfieldilta (pyörät ja sähköpyörät) tai 10Bikesilta (sähköpyörät).
Teksti Veli-Matti Rissanen. Kuvat Veli-Matti Rissanen, Sirpa Saari ja Pekka Vallila.
Julkaistu | Päivitetty