Turussa kaikki on lähellä ja kaupungin sykkeestä on yllättävän lyhyt matka luonnonrauhaan. Helposti saavutettavat läheiset luontokohteet houkuttelevat esimerkiksi patikoimaan pitkospuille, sukeltamaan luolan uumeniin ja nauttimaan upeista merimaisemista. Poimi tästä mainiot vinkit luontoelämyksiin ja lähde hengittelemään raitista ilmaa kaupungin ympärillä levittäytyvään luontoon!
Mikä on paikallisten ihana ikisuosikki ja turkulaisten oma takapiha? No tietysti Ruissalo – Ruisrockin, mielenrauhan ja pitsihuviloiden tyyssija. Ruissalo ei varsinaisesti esittelyjä kaipaa, mutta toisaalta se on kaikkien esittelyjen arvoinen. Ruissalossa on monta kivaa kohdetta luonnosta nauttimiseen ja siitä riittää iloa useammallekin päivälle!
Kuva Jyri Aerikkala
Saaristotunnelmaa Turussa
Pakene kaupungin vilinää Kuuvannokkaan, joka tarjoaa ihanteelliset puitteet niin päivän paistatteluun kuin illan ihasteluunkin. Kallioiselta niemenkärjeltä avautuva maisema Airiston selälle kutsuu viihtymään merellisissä tunnelmissa. Pakkaa mukaan retkikeitin, termospullo, hyvä kirja, kamera tai vaikkapa kiikarit Ruissalon lähiluodoilla pesivien saaristolintujen bongailuun. Kuuvannokassa kaikilla on hymy huulilla, eikä syyttä!
Kesäkaudella kannattaa ehdottomasti poiketa kupposelle kuumaa tai lasilliselle kylmää myös suloiseen Villa Kuuvan kesäkahvilaan. Herkkuhetki pitsihuvilan puutarhassa on täydellisen kesäpäivän synonyymi.
Kuvat Jyri Aerikkala
Ruissalo meloen
Muistathan, että valtaosa Ruissalosta on luonnonsuojelualuetta. Pidäthän siis koirat hihnassa, kuljet vain merkityillä reiteillä ja annat luonnolle sen ansaitseman rauhan.
Ruissalon henkeäsalpaaviin maisemiin kannattaa tutustua myös mereltä käsin! Osallistu vaikkapa merimelonnan alkeiskurssille ja hurahda Saaristomeren upeisiin maisemiin.
Paras aika vierailla:
Sopu sijaa antaa, Ruissalossakin. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa kuitenkin ajoittaa retki arkipäivään, jolloin nautiskelijoita saattaa olla liikkeellä vähemmän. Talvisin luontopolut ja kalliot saattavat olla liukkaita.
Miten sinne pääsee:
Turun keskustasta pääsee Ruissaloon Fölin bussilla numero 8 tai omalla autolla. Kuuvannokkaan mentäessä viimeinen kilometri parkkipaikalta niemenkärkeen on kuljettava jalan. Ruissaloon kannattaa ehdottomasti lähteä myös pyörällä, sillä upeissa maisemissa polkeminen palkitsee. Kansanpuistossa on Föli-fillareiden parkki. Kesäkaudella Ruissaloon liikennöi myös Fölin vesibussi.
Kuva Saara Kemppi
Meloen halki kansallismaiseman
Aurajokisäätiön toiminnan tavoitteena on ekologisesti terve ja maisemallisesti ja virkistyksellisesti arvokas Aurajoki!
Aurajoelta käsin Turku näyttäytyy täysin eri perspektiivissä kuin mihin on totuttu! Vuokraa kanootti tai kajakki Halistenkoskelta ja lähde yläjuoksulle ihailemaan maaseutumaista tunnelmaa. Välillä kannattaa myös rantautua herkuttelemaan eväitä Aurajokilaakson kansallismaisemaan ja yhteen Suomen vanhimmista kulttuurimaisemista. Anna virran viedä ja nauti upeasta Aurajoesta ja jokiluonnon kauneudesta yksin, kaksin, perheen kesken tai isommallakin porukalla.
Paras aika vierailla: Aurajokisäätiön kanoottivuokraus avoinna kesäkaudella.
Miten sinne pääsee: Aurajokisäätiö vuokraa kanootteja Myllärintalolla, osoitteessa Valkkimyllynkuja 2. Matkaa Myllärintalolle on Turun kauppatorilta vain n. 3,8 km, joten pääset sinne esimerkiksi pyörällä tai Fölin bussilla. Omalla autolla saapuvat voivat pysäköidä Myllärintalon parkkipaikalle.
Kuva Aurajokisäätiö
Ihmeellinen Pirunpelto
Nunnavuoren laelta avautuvat kauniit näkymät Turun ylle!
Nunnavuorella Runosmäessä komeilee noin 100 metriä pitkä ja 50 metriä leveä pirunpelto eli muinaisranta. Tuo näyttävä, paikoin yli kolmen metrin paksuinen kiviröykkiö on muodostunut yli 7500 vuotta sitten meren muovatessa kiviä mahtavilla voimillaan. Näyttävä kivimeri on kelpo retkikohde. Runosmäen syleilyyn piiloutuneet meren pyöristämät kivenlohkareet muistuttavat ammoisista ajoista ja ihmisen pienuudesta luonnon mahtavien voimien edessä.
Paras aika vierailla: Kivimeri on parhaimmillaan sulan maan aikaan. Märkinä kivet saattavat olla liukkaita.
Miten sinne pääsee: Turun keskustasta on matkaa Nunnavuoren pirunpellolle noin 5 km. Pääset sinne keskustasta Fölin bussilla numero 18. Omalla autolla kuljettaessa voit jättää auton Nunnavuoren kuntoreitin parkkipaikalle. Pirunpelto sijaitsee kuntoreitin keskellä, joten voit näppärästi poiketa sinne myös kesken lenkin.
Kuva Saara Kemppi
Kuva Jyri Aerikkala
Kuva Jyri Aerikkala
Pomponrahkan poluilla
Anna pitkospuiden johdattaa ja Pomponrahkan yllättää.
Ei uskoisi, että vain kivenheiton päässä kaupungin vilinästä avautuu uskomattoman monimuotoinen kohosuo, jossa kasvaa useita harvinaisia kasveja, uhanalaisia sammalia, hämähäkkilajeja ja luteita sekä rikas perhoslajisto. Mutta usko pois – totta se on! Pomponrahkasta ja pohjoisemmasta Isosuosta muodostuva Pomponrahkan suoalue on kuin pala erämaata olisi eksynyt kaupunkiin. Tämän helposti saavutettavan lähiretkikohteen ympyräreitti on vain vähän alle kaksi kilometriä pitkä, joten suon rauhaan ehtii nollaamaan mainiosti vaikka arki-iltana. Patikkapolku on hyvin erottuva, joten täällä voit huoletta keskittyä suunnistamisen sijaan nauttimaan luonnon tuoksuista ja ihailemaan kukkivia suopursuja ja tupasvillan haituvia.
Paras aika vierailla? Talvella pitkospuut saattavat olla liukkaita.
Miten sinne pääsee? Turun keskustasta on Pomponrahkalle matkaa 7,4 kilometriä. Pääset sinne esimerkiksi polkupyörällä tai Fölin busseilla. Omalla autolla kulkevat voivat pysäköidä Vahdontie 27:n kohdalta kääntyvän hiekkatien varrella olevalle parkkipaikalle.
Kuva 1 Jyri Aerikkala ja kuvat 2-3 Saara Kemppi
Kuva jyri Aerikkala
Pirunpesä ja Pallivaha
Pirunpesä on todiste luonnon mahtavista voimista ja ihmisen pienuudesta. Mykistävä paikka, joka jokaisen tulisi nähdä ja kokea!
Turun lentokentän kainalossa kohoaa korkeuksiin Suomen kolmanneksi suurin siirtolohkare, Pirunpesä. Pirunpesä on aikoinaan murtunut osiin ja lohkareet muodostavat alleen luolaston, jonka isoimmissa luolissa mahtuu kulkemaan. Tarinan mukaan siirtolohkareen suojissa on ammoisina aikoina asunut Piru. Jumala halusi karkottaa Pirun matkoihinsa ja antoi ukkosen halkaista kiven. Iskun jäljiltä suurin lohkare on haljennut keskeltä pystysuunnassa kahtia ja lohkareiden välissä on mykistävä, useita metrejä korkea suora rotko. Pirunpesälle on helppo poiketa, sillä sinne on tieltä matkaa vain noin 100 metriä. Lohkareen ympäri kävelee tarvittaessa vain muutamassa minuutissa, mutta erityisesti lapset viihtyvät luolissa ja onkaloissa helposti useammankin tunnin. Kannattaakin siis ehdottomasti pakata mukaan myös eväät ja tutustua tähän jylhään näkymään ja sitä ympäröivään metsään ihan rauhassa.
Kuva Saara Kemppi
Teksti Saara Kemppi. Kuvat Jyri Aerikkala (Instagram @aerijyr), Saara Kemppi, Aurajokisäätiö ja Visit Turku