Turussa kuvattuja elokuvia: Odotus + 10 muuta leffavinkkiä!

Ilouutisia Turku-faneille! Suomen vanhimman kaupungin fiilistely onnistuu myös kotisohvalla röhnöttäen. Esittelyssä 11 kotimaista elokuvaa, jotka vievät sinut hetkeksi Turun seudulle.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Nyt kun matkailun kanssa pitää olla varovainen, Turun seudulla kuvatut elokuvat tarjoavat vaihtoehtoisen tavan päästä rentoutumaan turkulaisissa maisemissa. Vuosien varrella Turusta onkin muotoutunut varsinainen Suomen Hollywood, jossa kuvataan sekä kotimaisia että kansainvälisiä elokuvatuotantoja.

Odotetuin leffauutuus: Odotus

Kesällä 2020 Turun saaristossa, idyllisellä Seilin saarella kuvattu Odotus on kaunis ja rehellinen tarina rakkaudesta. Intiimi ihmissuhdedraama saa alkunsa, kun pariskunnan luo saarelle saapuu kesävieras menneisyydestä. Tunnekuohuja on luvassa, kun saarelle ilmestyy toinenkin vieras sekoittamaan pakkaa. 

Odotus on muuten Suomen ensimmäinen hiilinegatiivisesti tuotettu elokuva. Päärooleissa nähdään Inka Kallén, Aku Hirviniemi, Andrei Alén ja Adeliina Arajuuri. Inka Kallén on myös käsikirjoittanut elokuvan yhdessä ohjaaja Aku Louhimiehen kanssa. 

Visit Turku on yksi elokuvan pääyhteistyökumppaneista, ja osana yhteistyötä meille toteutettiin kuvausten yhteydessä oma romanttinen pienoisfilmi – näet sen tuossa alla! Filmiä tähdittävät Odotuksessakin päärooleja esittävät Adeliina Arajuuri ja Andrei Alén. Herkän rakkaudenosoituksen Turulle käsikirjoitti Eka Ruola ja ohjasi Aku Louhimies. 

Odotus sai Suomen ensi-iltansa elokuvateattereissa 1.4.2022. Kannattaa myös katsoa elokuvan tekovaiheista kertova dokumentti, joka antaa mukavasti pientä esimakua elokuvasta. 

Katso Odotuksia-dokumentti ilmaiseksi mtv-palvelusta

Turun seudulla kuvattuja elokuvia x 10

Ari (Mikko Nousiainen) on nuori raikulilääkäri, kunnes tapaa rannalla – Ruissalon Saaronniemessä btw – kauniin Tiinan (Laura Malmivaara). Tiinan kautta Ari tutustuu ystäväporukkaan, jonka pitkä ja kuuma kesä saa kulisseikseen helteisen Turun kauneimmat spotit. Ja jos toimitukselta kysytään, Turku todellakin varasti Aku Louhimiehen läpimurtoelokuvan pääroolin.

Bongaa Turusta: Aurajoen ranta, Ruissalo, Samppalinnan mäki, Turun tuomiokirkko, Suomen Akatemia, TYKS, Vanha köysitehdas, Kakskerran kirkko, Turun saaristo, Papa Joen terassi ja Ravintola Uusi Apteekki.

Katso Levottomat Elisa Viihteestä

Mika Kaurismäen leffassa otetaan aikahyppy 1600-luvulle ja paikkahyppy Tukholman kuninkaanlinnaan – ja kaikki tämä kuvattiin Turussa vuoden 2014 paikkeilla.

Kristiinasta (Malin Buska) tuli kuusivuotiaana Ruotsin kuningatar, ja hänet kasvatettiin isänsä pyynnöstä prinssinä. Nuori kruununperijä oli moderni ja muutoshakuinen hallitsija, joka haistatti pitkät aikansa naiskäsitykselle ja aiheutti skandaalin romanttisella suhteella hovineitoonsa, kreivitär Ebba Sparreen (Sarah Gadon). ​​​​​​​

Bongaa Turusta: Tuomiokirkko, Turun linna, Nautelankoski ja Luostarinmäki.

Katso Tyttökuningas Elisa Viihteestä 

Ville Jankerin ohjaama kepeä komedia kertoo pikavipeillä velkaantuvasta muotibloggaajasta Marjasta (Minka Kuustonen), joka painii kroonisen rahapulan kanssa, mutta yrittää parhaansa mukaan pitää kulissit pystyssä. Marja törmää vaatimattomaan miljoonaperijään Olaviin (Olavi Uusivirta) ja päättää ratkaista rahaongelmansa tämän avulla. Lopputulos on varsin viihdyttävää settiä kivalla kattauksella turkulaisia paikkoja ja maisemia.

Bongaa Turusta: Martinsillan grilli, ravintola Tårget, ravintola Smör, Kaskenkatu ja Hämeenkadun risteys, Samppalinnan ravintola, Ruissalo, Saaronniemi, Logomon ratapiha-alue, Kauppatori

Katso Onnenonkija Elisa Viihteestä

Taneli Mustosen ohjaamaa kotimaista menestyskomediaa tähdittävät koko kansan naurattajat Sami Hedberg, Aku Hirviniemi sekä Jaajo Linnonmaa. Lapsuudenkaverit suuntaavat äijäporukalla luokkajuhlaan vanhaan kotikaupunkiinsa, ja edessä on villi viikonloppu vailla velvollisuuksia. Kaverusten sekoilumeininki lähtee kuitenkin aika pahasti lapasesta, kuten arvata saattaa.

Bongaa Turusta: Yökerho Apollo, Taideakatemia (elokuvassa yökerhon ulko-ovet) ja Naantalin kylpylä. Elokuvaa kuvattiin niin Turussa kuin Naantalissakin, ja erityisesti Naantalin kylpylä on tässä Suomen Kauheassa kankkusessa hyvin esillä.  ​​​​​​​

Katso Luokkakokous Elisa Viihteestä

Saara Cantellin ohjaamassa elokuvassa Onneli ja Anneli saavat naapureiltaan Tingelstiinalta ja Tangelstiinalta tehtävän: tädit lähettävät tytöt pitämään huolta hajamielisestä keksijäveljestään Vekotiituksesta. Edessä on kuitenkin ongelmia, kun Vekotiituksen tilaan kohdistuu purku-uhka. 

Bongaa Turusta: Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha ja Kuralan Kylämäki. Elokuvasta tuttu punainen tuulimyllymökki nököttää muuten edelleen Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa Ruissalossa. 

Katso Onneli, Anneli ja Nukutuskello Elisa Viihteestä

Leena Landerin romaaniin pohjautuvassa ja Dome Karukosken ohjaamassa elokuvassa rankan lapsuuden murjoma Juhani (Niilo Syväoja) päätyy saaressa sijaitsevaan poikakotiin. Saaren tiiviissä yhteisössä vallitsee kova kuri, josta pitää huolen poikakodin ankara johtaja, Olavi Harjula (Tommi Korpela). 

Bongaa Turusta: Kulhon saari, jolle myös Leena Landerin alkuperäisteoksen tapahtumat sijoittuivat. Elokuva kuvattiin Kulhossa 1925–68  oikeastikin toimineen poikakodin rakennuksissa ja ympäristössä.

Katso Tummien perhosten koti Elisa Viihteestä

Reijo Mäen dekkarisarjaan perustuva kolmannes Vares-elokuva vie keskelle kesäistä Turkua. Yksityisetsivä Jussi Vares (Antti Reini) päätyy tutkimaan Ruissalossa murhatun opiskelijatytön tapausta. Tutkinnan ohella käydään Apteekissa bissellä, kuljetaan Förillä ja sekaannutaan naissuhteisiin.  Elokuvan on ohjannut Anders Engström. 

Bongaa Turusta: Ruissalo, Puolalanpuisto,  Läntinen pitkäkatu 12 (elokuvassa pääpoliisiasema),  Jokiranta, Föri, Uusi Apteekki, Alvar Baari, Wanha Rahtilaiva.

Katso kaikki Vares-elokuvat Elisa Viihteestä

Johanna Vuoksenmaan elokuvassa joukko itseään etsiviä ihmisiä osallistuvat  houkuttelevasti brändätylle "aikuisten kesäleirille" Turun saaristossa. Aika pian käy kuitenkin ilmi, ettei leiri täysin vastaa mainonnan antamaa kuvaa, ja kurssin vetäjäkin häippäsee paikalta. Jengi jää oman onnensa nojaan saarelle, joka on leffassa söpö Taattisten tila Naantalissa. Rooleissa nähdään Minttu Mustakallio, Taneli Mäkelä, Iina Kuustonen, Minna Koskela, Essi Hellén, Jarkko Pajunen, Jarkko Niemi, Lauri Tanskanen ja Anna-Leena Sipilä.

Bongaa Turusta: Turun rautatieasema, Taattisten tila, Ruissalon pursiseuran satama.

Katso Viikossa aikuiseksi Elisa Viihteestä

Samuli Valkaman ohjaamassa elokuvassa 25-vuotias Ville (Jussi Nikkilä) järkyttyy pahasti, kun Villen isä Taisto (Ville Virtanen) tuo baarista mukanaan Villen ikäisen, amerikkalaisen Saran (Emilie de Ravin). Kolmiodraamahan siitä syntyy, sillä myös Ville ihastuu välittömästi samaan kaunottareen. Mutkikas isä-poika-suhde ja samasta naisesta taistelu johtaa pirteään romanttiseen komediaan, ja vieläpä varsin Turun näköisessä kaupungissa. 

Bongaa Turusta: Luolavuori, Elinantie, T-talo, Vuorityömiehenkadun mukulakiviä ja vanhoja puutaloja.

Katso Hulluna Saraan Elisa Viihteestä

Hannaleena Haurun elokuvassa teini-ikäiset bestiskapinalliset Satu (Inka Haapamäki)  ja Heidi (Rosa Honkonen) sabotoivat pinnallisia kesähäitä, koska rakkaus ei ole bisnes. Ystävyys joutuu kuitenkin koetukselle, kun Heidi  rakastuu komeaan lätkäpoikaan, Lauri Mäntyvaaraan (Tiitus Rantala). 

Bongaa Turusta: Elokuvassa on kauniita kohtauksia, söpöjä kissanpentuja ja rasvattuja rintalihaksia, mutta kyllä se kesäinen Turun saaristo näyttää myös aika hyvältä. ​​​​​​​

Katso Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset Elisa Viihteestä

P.S. Lainasimme tämän kivan juttuidean tästä House of Laplandin artikkelista 8+1 elokuvaa, jotka vievät Lappiin kotisohvaltasi. Tsekkaa myös se, jos kaipaat Turun lisäksi Lapin maisemiin.

Vielä yksi vinkki leffafaneille: Turussa kannattaa mennä joskus Visit Turun järkkäämälle Movie Walk -kävelykierrokselle. Opastetulla käppäilyllä pääsee tutustumaan livenä Turussa kuvattujen elokuvien kuvauspaikkoihin ja kuulemaan juttuja kulissien takaa.

Teksti Jemina Sormunen. Kuvat Jemina Sormunen, Ilona Aaltonen, Patrick Selin ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?