Tee testi: millainen kaupunkiloma Turussa sopii sinulle?

Ikuinen kysymys: mitä tehdä Turussa? Helpotimme hommaa ja Ideoimme valmiiksi kolme erilaista reissusuunnitelmaa Turkuun kolmelle erilaiselle kaupunkilomailijalle. Tee testi, katso suositukset ja löydä inspiraatiota reissullesi!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1. Selvität ensimmäisenä uudesta kohteesta….
a)
Tietenkin ne merkittävimmät must see -nähtävyydet.
b) Millaista kulttuuritarjontaa kaupungista löytyy.
c) Mitä erikoista ja kiehtovaa kohteessa voisi tehdä.

 

2. Minkä näistä haluaisit nähdä Turussa?
a)
Jotakin kovin perinteikästä turkulaista.
b) Superkiinnostavan näyttelyn.
c) Paikallisten omia suosikkeja.


3. Hotelli pitäisi varata. Mikä vaikuttaa valintaasi?
a)
Luotat varmoihin valintoihin. Turha lähteä keulimaan.
b) Onko hotellilla kiinnostava historia tai tarina? Sitten se!
c) Ehdottomasti nautiskelu ja kokemus edellä.


Eniten vastauksia a = Perusturisti

Eniten vastauksia b = Kulttuurikoluaja

Eniten vastauksia c = Hifistelijä

 

Perusturistin parhaat klassikot

Kaupunkilomalla tykkäät ottaa selvää kohteen päänähtävyyksistä ja hyväksi havaituista paikoista. Mikäs sen parempi tapa ottaa uusi kaupunki haltuun kuin luottaa suosituksiin – ja kai ne klassikot ovat syystäkin klassikoita. Mitä kohteita laittaisimme Turun must see -listalle, jotta pääsisit hyvin jyvälle entisen pääkaupungin kujeista ja varsinaissuomalaisesta mielenmaisemasta? Ole hyvä ja kurkkaa reissusuunnitelmasi.

Turun linna: No kävitkö edes Turussa, jos et käynyt Turun linnassa? Eipä kovin monella kaupungilla Suomessa linnaa ole, mutta Turulla on. Kerrosten ja käytävien kolkkiin mahtuu miljoonia mielenkiintoisia tarinoita ja esineitä linnan menneisyydestä. Klassikko vai klisee, päätä itse.

Posankka: Lähetä kuvaterkut Turun kaupunkieläimenä tunnetun Posankan pepun vierellä poseeraten! Omituisen ihana vaaleanpunainen otus aiheuttaa takuuvarmasti hilpeyttä. 

Aurajokiranta: Vähänkö on hei hieno. Paikallisten oma olohuone ja Turun kansallismaiseman kulmakivistä kovin tarjoilee rannoillaan ruhtinaallista kaupunkikulttuuria. Mene katsomaan, niin tajuat ne Suomen Pariisi -löpinät.

Aboa Vetus Ars Nova: Turun hieno arkeologian ja nykytaiteen museo on kirjaimellisesti palatsi keskellä kaupunkia. Suositussa museossa ihmetyttävät maan alta esiin kaivetut muinaisjäännökset, jotka ovat jäljellä keskiaikaisesta Turusta. Samalla visiitillä pääset vilkaisemaan yläkerran vaikuttavia taidenäyttelyitä.

Ravintola Mami: Mamissa on klassikon makua. Huokailuttavan hyvä turkulaisravintola tarjoilee ikkunoistaan upeat näkymät Vähätorin kulinaristiseen kuhinaan sekä Aurajoelle. Katse kääntyy toki väkisinkin myös taidokkaisiin annoksiin – ruoka kun on vaan täällä ihanaa. ​​​​​​​

Föri: Rakastettu oranssi kaupunkilautta kärrää porukkaa Aurajoen yli Tervahovinkadun ja Wechterinkujan välillä. Kätevä kyyti, hienot maisemat ja ilmainen miniristeily täl pual ja tois pual jokke. Tästä turkulaisemmaksi ei voi mennä.

Radisson Blu Marina Palace Hotel: Jos pähkäilet yöpaikkaa, Marina Palace on place to be. Luottohotelli onnistuu olemaan samaan aikaan halattavan rento sekä ripauksen luksus. Täällä on hemmotteltu julkkiksia ja kuninkaallisiakin. Lisäbonuksena iisi sijainti jokirannassa, josta pääsee käsiksi oikeastaan minne vain mieli tekee.

Saattaisit pitää myös tästä: Paskareissu Turussa -kävelykierros

Kulttuurikoluajan kuumimmat

Haalit reissusi täyteen museoita, gallerioita, kaupunkikulttuuria ja historiaa. Täytyykin vinkata, että Turku on oikea osoite kaikille kulttuuria janoaville reissaajille. Ja kun kylkeen lisätään mainiota majoitusta ja hyvin syömistä, nautinnollinen kaupunkiloma on siinä. Tässä alustava reissusuunnitelmasi, johon on napattu kulttuurikentän kuumia kohteita ja muita hyviä kaupunkiloman höysteitä.

Turun taidemuseo: Kansallisromanttinen graniittilinna korkean kukkulan päällä ei voi jäädä kokematta. Täällä kulttuurikoluaja viihtyy haahuillen hyvän tovin. Kahlaa läpi suomalaisten taiteilijoiden klassikkoaarteita ja vaihtuvien nykytaiteilioiden kultakimpaleita.

Taiteen talo: Rettigin vanhan tupakkatehtaan kiinteistössä toimiva Taiteen talo kokoaa saman katon alle rikasta taide- ja kulttuurikuhinaa Turun Vanhankaupungin sydämeen. Talon kuudessa eri kerroksessa mahtuu tapahtumaan vaikka ja mitä kiinnostavaa, kannattaa pitää mielessä.

Ravintola Tenlén: Ruissalon telakan ravintola tekee kunniaa entiselle Turun Veneveistämön johtajalle G.A. Tenlénille. Ruokaa valmistetaan samalla mentaliteetilla kuin Tenlén valmisti veneitä – intohimolla ja antaumuksella. Listalla lepäilee savuisia lihaherkkuja ja kylkeen löytyy mahtavia viinejä, mutta kyllä keittiön puolella myös maustetaan mereneläviä ja savustetaan seitania.

Piispankatu: Tuomiokirkolta alkava katukaunotar on hurmaava haahuilupaikka, joka henkii hellästi Turun historiaa. Piispankadun ja Tehtaankadun kulmassa sijaitsevassa työläiskorttelissa sijaitsee myös Mauno Koiviston synnyinkoti.

Åbo Svenska Teater: Suomen vanhimman teatteritalon koristeelliset yksityiskohdat, kattomaalaukset ja valtava kristallikruunu päihittävät glamourillaan monet paikat maailmalla. Ohjelmistossa kaikkea säväyttävää Draculasta draamaan.

Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone: Kulttuuriretken henkeen sopiva hotelli. Solo Sokos Hotel Turun Seurahuoneella on pitkälle ulottuva historia kaupunkilaisten yöpymispaikkana, ja modernissa putiikkihotellissa on onnistuttu säilyttämään kauniisti hotellin 1920-luvun henki.

Hifistelijän hienoimmat

Kaupunkilomalla arvostat eniten kaikenlaista fiilistelyä ja uusien elämysten keräilyä. Valtavirtaa on täysin ok seurata, mutta väliin kaipaat pientä yllätyksellisyyttä. Eipä muuta kuin Turkuun sitten vaan, täältä löytyy kiehtovia kujeita klassikkokohteiden rinnalle. Suosittelemme reissusuunnitelmaasi sopivan satsin vanhaa ja uutta. Inspiraatiota tulee tässä.

Kakolan alue: Vanhan vankila-alueen tyylikäs uusi elämä trendikkäänä kulttuurikukkulana yllättää erilaisuudellaan ja palveluiden runsaudellaan hapanjuurileipomosta pienpanimoon. Yö vanhassa vankilassa on ihan varmasti kokemus. Suomalaisesta vieraanvaraisuudesta kertoo kivasti se, että myös eristyssellissä voi nukkua.

WAM: Näyttävää taidetta näyttävässä miljöössä. WAMin näyttelytila WAMx on pyhitetty nykytaiteen uusimmille virtauksille, ja tila täyttyy jatkuvasti erikoisista ja ennakkoluulot yllättävistä näyttelyistä. Kannattaa tutustua.

Kuva Olli Sulin.

Jazz City Turku: Iso suositus: turkulainen jazzkokemus. Turun oma jazzhaltijakummi järjestää säväyttäviä keikkoja ympäri vuoden ja kokoaa yhteen taitavia jazzmuusikoita koko kansan nautiskeltavaksi.

 

Walo Rooftop Bar: Original Sokos Hotel Wiklundin ylimmän kerroksen kattobaarissa on ihana siemailla sesongin drinkkejä ja upottautua pehmeille sohville. Tyylikäs lounge-tunnelma tuntuu ihanan ylelliseltä vaihtelulta kotisohvalla makoilulle.
 

 

Putiikkikierros: Turussa sykkii vahva second handin sydän, ja kivijalkaputiikkeja löytyy keskustasta useampi ihana. Jos vaatekaappi kaipailee uusia aarteita, Turussa on jemmassa rekkitolkulla koluttavaa.

Ravintolasuositus: Turussa on maan parhaimmat ravintolat. Makuhermoja kutkuttelee kivasti vegeruoan veikeä sanansaattaja Roots Kitchen Turun Kauppahallissa. Mutta pureskele ihmeessä oma mielipiteesi. Arkisin lounasta, lauantaisin brunssia. Toinen maistuva vegevinkki: ravintola Kuori!

 

Kupittaan siirtolapuutarha: Ei ihan niin tunnettu nähtävyys, mutta tietäjät tietää. Kupittaan siirtolapuutarha jatkaa Kupittaan alueen jo 1700-luvulla alkanutta aivan erityistä kaupunkipuutarhahistoriaa. Valloittava vuoden ympäri, saa mennä ja tutkia.

Teksti Jemina Sormunen. Kuvat Terri Vahtera, Joonas Tsokkinen ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?