Turun seudun pyöräilyreitti 15 – Velkuan ja Taivassalon lenkki

Tällä saaristoon suuntautuvalla reitillä pääset myös pienelle merimatkalle. Lenkki on osa Saariston rengastietä. Hyppää satulaan, anna pyörän viedä ja nauti upeista maisemista!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Pituus: Yhteensä n. 136 km (sisältää lauttamatkan n. 6 km)

Kesto: 1–2 päivää 

Vaikeustaso: Keskivaikea/haastava

Reitti kartalla

Jos epäilet omia lihasvoimiasi, sähköpyörällä matka taittuu mukavasti. Pyöriä Turussa vuokraavat pyörävuokraamo Carfield ja sähköpyöriin erikoistunut 10bikes.

Turku – Naantali

Matka alkaa Aurajoen rannalta, Suomen Joutsenen ja Turun linnan kupeesta. Reitti kuljettaa sinut Turkuhallin eli Gatorade Centerin läheltä Naantalintien varteen, jossa saat polkea uudehkoa pyörätietä pitkin. Ylitettyäsi Pernontien silmiesi eteen avautuu Krookilan kotiseutukeskuksen idyllinen maalaismiljöö. Krookilan Wanha Tupa tarjoaa lounasta ja kahviherkkuja.

Krookilasta pyörätie jatkuu Raisionlahden rantaan. Lahden luontoa voit käydä tähystelemässä matkan varrelle jäävästä lintutornista. Pian saat hämmästellä valtaisia telakkanostureita ja rakenteilla olevia jättiläismäisiä risteilyaluksia. Telakkaa vastapäätä sijaitsevalla Hahdenniemen uudella uimarannalla voit käydä pulahtamassa mereen. Pyörätie jatkaa Naantalintien vieressä Naantaliin saakka.

Naantali – Merimasku

Naantali on oiva paikka pitää pidempikin tauko. Olipa nälkäsi pieni tai iso, kannattaa suunnata vierasvenesatamaan, jossa pääsee kahvittelemaan tai ruokailemaan aivan meren äärellä. Nykyinen vierasvenesatama sijaitsee keskiaikaisen harmaakivikirkon edustalla, joka oli alun perin osa Naantalin birgittalaisluostaria. Monet suosikkikohteet, kuten viehättävä puutaloalue, Muumimaailma ja Nunnalahden uimaranta ovat kävelyetäisyydellä satamasta.

Naantalista polkaiset Kuparivuoren urheilukentän kautta Ukko-Pekan sillalle, josta avautuvat upeat merimaisemat. Sillalta näkyy myös presidentin kesäasunto Kultaranta. Linnantornin huipulla liehuva Suomen lippu kertoo, että presidenttipari on kesän vietossa Kultarannassa. Reitti kulkee aivan Kultarannan sekä Naantalin asuntomessualueen* vierestä.

Koukkaat Kultaranta Resortin kautta Särkänsalmen sillalle. Resortista löytyy majoitusta ja useampikin ravintola. Ravintola Kultarannassa on tarjolla mm. vaihtuva buffet-lounas päivittäin. Gourmetpizzojen ystävät voivat suunnata Heineken Houseen

Sillalta seuraavaan kohteeseesi Merimaskuun on matkaa viitisen kilometriä. Kannattaa poiketa katsomassa Merimaskun hienoa puista kirkkoa vuodelta 1726. Kirkon kupeessa, aivan veden äärellä palvelee ravintola Rantamakasiini.

Merimasku – Teersalo

Merimaskussa ylität korkean Kirkonsalmen sillan, jolta näkymät ovat huikeat! Sillan jälkeen seuraa mäkinen osuus. Vastassa on vähän tiukempaakin nousua. Vauhdikkaissa laskuissa kannattaa hieman passailla tienpinnan vaurioiden takia. Rauduistentien varrella palvelee kesäisin myyntikoju, jossa on tarjolla mansikkaa ja herneitä Länstalon tilalta Merimaskusta. Vangenrauman sillan kautta hurautat Livonsaareen. Livonsaaren osuuskaupassa sinulla on mahdollisuus täydentää muonavarantoja. Maasto jatkuu vaihtelevana ja metsän siimeksessä kiemurteleva tie saa välillä unohtamaan, että ollaan saaristossa.

Teersalosta löytyy ravintola Wanha Salakuljettaja, joka tarjoaa ruoan ohella myös majoitusta pienissä herttaisissa rantamökeissä. Voit yöpyä meren äärellä ja hypätä suoraan kuistilta aamulautalle. Teersalon uimapaikka sijaitsee venesataman vieressä, palvelutalo Kummelin edustalla.

Teersalo – Hakkenpää (lautta)

Teersalosta lähtee lautta Hakkenpäähän kaksi kertaa päivässä, aamulla ja iltapäivällä. Lautta kulkee vain kesäisin ja ottaa ainoastaan henkilömatkailijoita, polku- ja moottoripyöriä. Merimatka kestää n. 45 minuuttia, joten sinulla on hyvää aikaa ihastella upeaa saaristoa.

Katso lautan aikataulut täältä (pdf).

Hakkenpää – Taivassalo

Hakkeenpäässä lähellä lauttarantaa on pieni uimaranta sekä ravintola Lilla Pärlan. Ponttoonien päällä kelluva kalankäsittelylaitos on saanut uuden upean elämän.

Hakkeenpäästä Taivassalon keskustaan on matkaa kahdeksisen kilometriä. Matkan varrelle jää Taivassalon museo, jossa on nähtävillä vanhasta kartanokulttuurista kertovaa sekä kalastukseen ja merenkulkuun liittyvää esineistöä. Taivassalon keskiaikainen kivikirkko on käymisen arvoinen kohde.

Taivassalo – Askainen

Taivassalosta suuntaat kohti Mietoista, jonne matkaa on reilu 23 km. Reitti kulkee Turuntietä pitkin. Ole valppaana, sillä etenkin kesäisin tie on vilkasliikenteinen, ja kunnollinen piennar alkaa vasta Uuteenkaupunkiin vievän tien risteyksen jälkeen. Parin kilometrin päässä Taivassalosta sijaitsee Muntin silta. Tätä kaunista kivisiltaa kannattaa pysähtyä katsomaan lähempää. Taivassalon ja Mietoisten välille osuu useampikin kiva taukopaikka. Muntin sillan lähellä sijaitsee Ketarsalmen kievari, jolla on kiinnostava historia. Kesäisin kievarissa on tarjolla lounasta noutopöydästä. Lempoisten kohdalla sijaitsee kesäravintola-kahvila Pollin piha.  Vanhaan kivinavettaan rakennutussa ravintolassa talttuu isompikin nälkä ja jano. Idyllisen pihapiirin ulkorakennuksissa on majoitustilaa sekä kotimuseo. Alueella on myös erinomainen maastopyöräilyreitistö, josta löytyy reittejä niin kokeneille kuin aloittelevillekin maastopyöräilijöille.

Vähän ennen Mietoista aivan tien vieressä sijaitsevassa grilli-kahvila Helwin Virvokkeessa kannattaa poiketa maistamassa paikan omatekoisia munkkeja. Mietoisten kohdalla kurvaat Kustavintieltä pienemmälle ja rauhallisemmalle maaseututielle kohti Askaista.

Askaisissa reitti kulkee kirkon ja Ritaripuiston välistä. Mannerheim-ristin ritareiden kunniaksi pystytetyssä puistossa on jokaiselle 191 ritarille on mustasta graniitista veistetty muistokivi. Viimeinen elossa ollut ritari Tuomas Gerdt (numero 95) kuoli vuoden 2020 lopulla. Askaisten kirkko on alkujaan rakennettu Louhisaaren kartanon kappelikirkoksi. Kirkon nykyinen ulkoasu on 1600-luvun puolivälistä.

Kirkolta johtaa hiekkatie kahden kilometrin päässä sijaitsevalle Louhisaaren kartanolle. Tämän barokkilinnan rakennutti Herman Klaunpoika Fleming 1600-luvulla. 1700-luvun lopussa kartanolinnan omistajiksi tulivat Mannerheimit. Linnassa on syntynyt myös Suomen marsalkka Mannerheim.

Louhisaaren kartanoon pääsee tutustumaan itsenäisesti tai opastetuilla kierroksilla. Kartanolinnan kahvilassa on leivonnaisten lisäksi tarjolla lounasta päivittäin toukokuusta elokuuhun.

Askainen – Naantali

Askaisista tie vie sinut Merimaskuun. Suunnilleen 4 kilometrin päässä Askaisista erkanee oikealle Velkuantie, jonka varrella pääset ihastelemaan järvimaisemia, kun tie seurailee jonkin matkaa Merijärven rantaa. Jos haluat hieman oikaista, voit jatkaa suoraan sorapintaista Merimaskuntietä, joka kulkee meren rannassa. Ennen Merimaskua edessäsi ovat taas tutut mäet mutta toisesta suunnasta poljettuna ne tuntuvat aivan erilaisilta. Merimaskusta matka jatkuu samoja jälkiä Naantaliin.

Naantali – Turku

Paluumatka Naantalista Turkuun kulkee Aurinkotietä Naantalin kylpylän ohitse. Naantalin kylpylä on Suomen suosituimpia kylpyläkohteita. Kylpylästä löytyy myös kahvila ja useita ravintoloita.

Aurinkotie muuttuu pian Raisiontieksi ja jatkuu kumpuilevana Raisioon saakka. Reitti kulkee Raision keskustan läpi aivan keskiaikaisen kivikirkon vierestä. Jos olet liikkeellä alppiruusujen kukinta-aikaan, niin Kirkkoväärtinkujan päässä kangasmetsässä sijaitsee 4,5 hehtaarin suuruinen Alppiruusupuisto. Puistossa on suomalaisia ja ulkolaisia alppiruusuja yhteensä noin 1600 pensasta.

Reitti tuo sinut Raisiosta Länsikeskuksen kautta suorinta tietä lähtöpisteeseen Aurajokirantaan. Jos kuitenkin voimia ja intoa vielä riittää, voit polkea maisemareittiä ja lasketella pian Raision kirkon jälkeen autoliikkeen ja Kuloisten päiväkodin välistä Lukkarlanpuistoon ja Raisionjokea myötäilevälle pyörätielle. Tie kiemurtelee Raisionjoen varressa ja matkalla näet myös Huhkon kartanon. Härkämäestä jatkat Naantalintietä ja edelleen Puistokatua pitkin Aurajokirantaan

Huom! Voit tehdä Velkuan ja Taivassalon lenkin yhtä hyvin myös toiseen suuntaan. Lautta kulkee vain kaksi kertaa päivässä, joten laadi matkasuunnitelmasi lautta-aikataulun mukaan.

Jos haluat välttää vilkasliikenteisen Kustavintien, voit polkea Taivassalosta Asutustietä pitkin Vehmaalle ja sieltä Mietoisiin. Tästä tulee n. 15 km:n lisälenkki mutta tiet ovat rauhallisempia ja mukavia polkea.

Välimatkoja:

Turku – Teersalo n. 45 km

Turku – Hakkenpää n. 85 km

Teksti ja kuvat Veli-Matti Rissanen.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?