Turun seudun pyöräilyreitti 4 – Kakskerran kierros

Hyppää pyörän selkään ja lähde nauttimaan saaristolaistunnelmasta, kauniista luonnosta sekä maaseudun rauhasta. Kolmen saaren halki kulkevan reitin varrelle osuu myös mielenkiintoisia nähtävyyksiä.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Pituus: n. 40 km

Kesto: 2-3 tuntia

Vaikeustaso: Keskivaikea. Reitti sisältää mäkiä. Jos kaipaat vetoapua nousuihin, sähköpyörä on erinomainen ratkaisu. 

Reitti kartalla »

Hirvensalo, Satava ja Kakskerta ovat Turun eteläpuolella sijaitsevia saaria ja muodostavat yhdessä Hirvensalo-Kakskerran suuralueen, joka on Turun kaupungin nopeimmin kasvavia alueita. Kakskerta oli aiemmin itsenäinen kunta.

Hirvensalo

Aurajoen rannoilta poljet aluksi Hirvensaloon johtavalle sillalle, jossa pääset jo aistimaan merellistä tunnelmaa. Sillalta reitti vie laskettelukeskuksen ohi Moikoisten liikekeskukseen ja jatkaa suoraan läpi saaren. Matkalla voit poiketa ihailemaan arkkitehtuuristaan kautta maailman kiitosta saanutta Pyhän Henrikin taidekappelia tai tähystelemään lintutornista Friskalanlahdella viihtyviä monenlaisia lintulajeja ja hienoja maisemia. Jos on kauppa-asiaa, viimeinen tilaisuus hoitaa se on Haarlan liikenneympyrän kohdalla.

Tutustu myös Hirvensalon kierrokseen! 

Satava

Hirvensalosta Satavaan johtavalla sillalta avautuvat upeat, avarat merinäköalat sekä idän että lännen suuntaan. Sillan jälkeen vasemmalle jää Ekvallan uimaranta. Suositulle rannalle on helppo polkaista fillarilla, ydinkeskustasta matkaa kertyy n. 10 km. Esteettömältä rannalta löytyvät mm. pukutilat, suihkut, pelikenttä, kuntosalilaitteet sekä kioski. Täällä viihtyy mainiosti vaikka koko päivän. 

Uimarannalta reitti jatkuu edelleen pyörätietä pitkin. Pian Satava-Kakskerran paloaseman jälkeen tulet Museotorpalle. Tämä hirsirunkoinen rakennus on Salmelan tilan vanha päärakennus 1700–1800 -lukujen vaihteesta. Torpalta hurautat Höyttisten sillan yli Kakskertaan.

Kakskerta

Vauhdikkaan laskun jälkeen edessä on hieman pidempi mäki. Siinä saa kyllä sykkeen kohoamaan. Nousun jälkeen saavut risteykseen, jossa hauska 2X-taideteos viimeistään kertoo, millä saarella olet, jos se sattumalta jäi vauhdin hurmassa huomaamatta. Risteyksestä käännytään vasempaan. Reitti tekee 15 km:n lenkin kiertäen saaren keskellä sijaitsevan Kakskerranjärven ympäri. Kiersitpä lenkin kumpaan suuntaan hyvänsä, pääset näkemään sekä meri- että järvimaisemia.

Kirkko

Brinkhallintietä seuraileva pyörätie jatkuu aina Harjattulaan saakka. Vajaan kolmen kilometrin päässä 2X-risteyksestä saavut Kakskerran kirkolle. Vuonna 1769 käyttöön vihitty kivikirkko sijaitsee hienolla paikalla niemennokassa, aivan meren rannassa. Hautausmaalla, aivan kirkon vieressä sijaitsee Brinkhallin kartanon omistaneen Bonsdorff-suvun uusklassinen hautakappeli. Pistäydy kirkon laiturilla ihastelemassa saaristomaisemia ja kuuntelemassa veden liplatusta. Bongaatko vastarannalta aiemmin ohittamasi venevalkaman? Linnuntietä sinne on matkaa vain reilu puolikilometriä. Saaristossa matka ei aina etene kovin suoraviivaisesti, mutta sehän juuri on osa saaristomatkailun viehätystä!

Brinkhall

Kirkolta lähtiessä vastassa on oikea nitromäki, mutta ei kannata säikähtää, nousu on lyhyt. Mäen jälkeen pyörätie palaa Kakskerrantien viereen ja hetkisen päästä saavut Brinkhallin kartanolle.

Brinkhallin tilan historia ulottuu 1500-luvulle saakka. Nykyinen uusklassista tyyliä edustava päärakennus on vuodelta 1793. Kartano on alueen merkittävin kulttuuriperintökohde ja muodostaa piharakennuksineen ja omenatarhoineen upean, kuvauksellisen kokonaisuuden. Ei ihme, että kartano on ollut suosittu kuvauspaikka niin hääkuville kuin isommillekin produktioille. Monille se on tuttu Hovimäki-sarjasta ja Käsky-elokuvasta. Kartanossa järjestetään kesäisin tutustumiskierroksia, musiikkiesityksiä ja taidenäyttelyitä. Piharakennuksessa palvelee kesäisin kahvio. Pyöräilyn lomassa tänne kannattaa tulla lepuuttamaan väsyneitä jäseniä sekä nauttimaan kahvilan herkuista ja historiallisesta miljööstä. Kartanon alueelta löytyy myös majoitustiloja.

Melkein suoraan kartanoa vastapäätä Kakskerrantien toisella puolen on Brinkhallin uimaranta. Matala, suojainen ja rauhallinen ranta on oiva paikka käydä pulahtamassa Kakskerranjärveen. Tänne voi tulla myös bussilla, pysäkki on aivan vieressä. Rannalta löytyy pukusuoja ja WC.

Harjattula – Myllykylä

Harjattulan golfkentän kohdalla pyörätie päättyy. Rauhallisen maantien reunaa on kuitenkin leppoisaa polkea. 

Harjattulasta Myllykylän kautta kulkeva osuus on reitin ihastuttavimpia. Tie polveilee ja mutkittelee  kauniissa maalaismaisemassa niin viehkolla tavalla, ettei tylsää hetkeä tule. Muista kuitenkin kaiken ihastelun keskellä katsoa eteesi, sillä asvaltti on paikoin kehnossa kunnossa. Kumpuileva maasto tarjoaa mukavasti haastetta kuntopyöräilijällekin. Onhan näissä maisemissa kilpailtu maantiepyöräilyn Suomen mestaruuksista.

Lenkin heitettyäsi palaat samaa reittiä takaisin. Mikäli intoa ja energiaa vielä piisaa, voit kääntyä Haarlan liikenneympyrästä ja tempaista vielä lopuksi Hirvensalon lenkin ennen paluuta Aurajoen partaalle. Kierroksen jälkeen voi ansaitusti istahtaa herkuttelemaan johonkin Aurajokirannan lukuisista ravintoloista tai kahviloista. 

Vinkki: Kakskerran kierros on hyvä peruslenkki aktiiviharrastajalle. Hirvensalon lenkin kanssa matkaa kertyy yhteensä n. 50 km. Lisää pituutta (n. 13 km) reittiin saa pistäytymällä Satavan Erikvallassa.

Tähtikohteet:

 

Teksti Veli-Matti Rissanen. Kuvat Veli-Matti Rissanen ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?