Hyggeily 2.0 – Turun ulkoilupaikat ja muut ideat loppuvuoteen

Taas se aika vuodesta, kun kaamos yrittää kampittaa. Älä vaivu vielä talviunille, vaan löydä loppuvuoden helpot ulkoilukohteet ja houkuttavat hyggeilyvinkit. Turusta, totta kai.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Ehdotus: tartu ulkoiluvinkkeihin, joilla otat vuorokauden valoisista tunneista kaiken irti.

Tiedetään. Loppuvuosi ei ruoki mielikuvitusta. Mihin mennä ja mitä tehdä, kun päivä lyhenee ja värit uhkaavat loppua luonnosta kesken. Ei hätää. Turku on siitä veikeä paikka, että tuletpa tänne keskellä kesää tai kaamosta, aina on tehtävää ja nähtävää.

Ehdotus: tartu ulkoiluvinkkeihin, joilla otat vuorokauden valoisista tunneista kaiken irti. Retkikohteita löytyy aivan kaupungin kainalosta, mutta tuntuu parhaimmillaan kuin olisit kaukana erämaassa. 

Ulkoilun lisäksi pimeän ajan avainsanoja ovat kiireettömyys, rentous, nautiskelu. Tai hyggeily, kuten tanskalaiset sitä kutsuvat. Se voi olla kynttilöiden polttelun ja viltin alla pötköttelyn lisäksi paljon muuta. Aisteja halaava näyttely. Hyvää ruokaa. Kävelylenkki kulttuurimaisemissa. Mitä vaan mistä tulee hyvä olo. 

Ruissalo – klassikko toimii aina

Jos juttelet paikallisten kanssa Turun parhaista ulkoilupaikoista, veikkaamme, että Ruissalo nousee huulille heti ensimmäisessä lauseessa. 

Syitä suosiolle on monia. Ruissalo on lähellä kaupunkia, mutta kuitenkin ihan oma maailmansa. Tunnelma on jotenkin erityinen – sitä on vaikea selittää, alueen taika pitää itse kokea. 

Koko Ruissalon saari on luonnonsuojelualuetta, ja siellä liikkuminen on tehty tosi helpoksi: pyörätiet ja lukuisat luontopolut risteilevät pitkin poikin, ja maisemat vaihtuvat hetkessä metsäisistä merellisiin. Esimerkiksi Kuuvannokassa sekä saaren uloimmassa kärjessä, Saaronniemen Kolkannokassa, on saaristofiilistä, johon on helppo sujahtaa tietä pitkin. 

Luonnon lisäksi Ruissalon suosiota pönkittävät överisöpöt pitsihuvilat, joiden ansiosta Kansanpuistosta lähtevä ja merta myötäilevä Pikku-Pukin promenadi on ulkoilijoiden kestosuosikki.

Viimeisenä seikka, josta Ruissalo on Ruisrockin lisäksi tunnetuin: no tammet, tietty. Tuliko yllätyksenä, että Ruissalossa kasvaa yli puolet kaikista Suomen tammimetsistä?  

Vinkki: Ruissalon tanakoin tammi seisoo Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ulkopuutarhasta – käykää kokeilemassa kuinka monta kaveria tarvitaan ihmisketjuun sen ympäri. Vihjeenä, että enemmän kuin kaksi.

Oisko tässä suunnitelmaa: Ruissalossa on useita tulipaikkoja, joten jos kirpeä ilma, kuppi kuumaa juomaa ja nuotio kuulostavat suunnitelmalta, ottakaa suunnaksi vaikka Kansanpuiston hiekkaranta. Psst! Tulen saa tehdä vain virallisille tulipaikoille – omat polttopuut mukaan. 

Kun etsitte omatoimiseen kiertelyyn jotakin extraa, tutustukaa kulttuurikuntoiluun: noin yhdeksän kilometrin mittaisiin Kuuvan ja Kansanpuiston reitteihin mahtuu mahtavien maisemien lisäksi monta kiinnostavaa knoppia. 

Miten perille? Föli-bussi numero 8 kulkee Ruissalon kärkeen eli Saaronniemeen saakka. 

Muut luontotärpit lähellä Turun keskustaa

Jokiranta – Vahva suositus, kun kaipaatte kivoilla maisemilla kuorrutettua ulkoilua ilman vaelluskenkiä. Kaikkea pastellisista kivitaloista keskiaikaiseen Turun linnaan. Toimii säässä kuin säässä – valaistuksen ansiosta myös illalla. Eväät voi jättää kotiin, sillä jokiranta pullistelee kivoja kahviloita ja ravintoloita. 

Pomponrahkan suoalue – Jos veri vetää erämaahan ja pitkospuille, sellaista on tarjolla Pomponrahkan poluilla vain seitsemän kilometrin päässä Turun keskustasta. Hyvin merkityllä reitillä on pituutta vajaa pari kilometriä ja eksymisvaara olematon. Kanervat vierellä ja suon tuoksut sieraimissa on helppo nollata työpäivä.

Kärsämäen Pirunpesä – Suomen kolmanneksi suurin siirtolohkare hämmästyttää Turun lentokentän lähellä. Haljennut kivenjärkäle vetää tottuneenkin samoilijan sanattomaksi ja laittaa mielikuvituksen laukkaamaan: pienimpien retkeilijöiden suusta voi odottaa tarinoita jättiläisistä ja muusta jännittävästä. Metsässä kulkee merkitsemättömiä polkuja, joten seikkailua on helppo venyttää.

Nunnavuoren Pirunpelto, Runosmäki – Näkökentän täydeltä pyöreitä kiviä viiden kilometrin päässä Turun keskustasta. 100 metriä pitkä ja 50 metriä leveä pirunpelto eli muinaisranta yllättää aluetta kiertävän kuntoreitin keskellä. Talvisin hiihtoladut. Kurkatkaa ihmeessä myös näkymät läheisen Nunnavuoren päältä.

Liedon Vanhalinna ja Linnavuori – Liedon puolella sijaitseva Linnavuori näyttää siltä, kuin se olisi tiputettu keskelle tasaista pelto- ja jokimaisemaa. Vaikka reidet kramppaavat, kannattaa kavuta 55 metriä korkealle kalliolle johtavat portaat ylös asti. Vinkki: Linnavuoren juurella tulee vastaan Vanhalinnan kartano, jonka alakerta on kalustettu kartanokotimuseoksi. 

Kuusiston Piispanlinnan rauniot – Koukkaus Kaarinan puolelle palkitsee keskiaikaisilla linnanraunioilla. Ja merellä. Sekä parin kilometrin luontopolulla ja grillauspaikalla. No mutta, tässähän on ainesta kokopäiväretkeen. Jos mietit miksi linnasta on vain rauniot jäljellä, selitys löytyy uskonpuhdistuksesta: kuningas Kustaa Vaasa määräsi linnan purettavaksi vuonna 1528. 

Katariinanlaakson luonnonsuojelualue – Rantakaislojen, jalopuiden ja veikeiden oravien seassa kulkeva kahden kilometrin luontopolku sopii helppoon eräilyyn. Alueen yllättävin nähtävyys on kolmihaaraisen tammen edessä nököttävä siirtolohkare, Katariinan kivi. Sen pöytämäinen pinta oli Juhana-herttuan vaimon vakkaripaikka sunnuntai-piknikille. Kokeilkaa, toimiiko edelleen. 

Kulkeeko? Kurkkaa lisää Turun seudun ulkoilureittejä!

Viking Linen risteily + hyggeily = syksyn superpari

Laivalle kaamosta karkuun? Jo vain. Ja epäilijöille tiedoksi: jos et luokittele laivaa hyggeilyn kannalta kuningasideaksi, usko pois, kyllä se on. Parit perustelut: Onko kiireetöntä? Kyllä. Aikaa rentoutumiselle ja puitteet nautiskelulle? Tuplakyllä.

Viikkarin uusimmat lippulaivat Grace ja Glory kätkevät sisäänsä paljon muutakin kuin perinteisiä risteilyaktiviteetteja. Mikäs siinä lipuessa pitkin Saaristomerta hotellitasoisessa hytissä, spassa tai vaikka joogatunnilla. Tai haarukoimalla hyggeilyn ytimeen buffassa ja lukuisissa ravintoloissa.

Uusi Glory on suunniteltu niin, että Saaristomeren kauneutta ei pääse karkuun (kuka edes haluaisi?), vaan meri tervehtii niin aamupalalla, kuntosalilla, saunassa kuin ikkunallisessa hytissä. Loistava tapa maksimoida loppuvuoden muutama valoisa tunti!

Oisko tässä suunnitelmaa: Turusta klo 8.45 Saaristomerelle suuntaava Piknik-päiväristeily on ehkä helpoin tapa irtautua arjesta. Tai sitten repäisette oikein kunnolla ja seilaatte Tukholmaan ja takaisin – pitempi matka, enemmän hyvää safkaa ja nautiskelua.

Naantalin Kylpylä uppoaa hyggeilijän sydämeen

Aamiainen huoneeseen, vilkutus merelle heti herätessä, pulahdus lämpimään altaaseen – hyggeily on helppoa Naantalin Kylpylässä. Nauttikaa koko kropalla hoidoista ja hieronnoista, saman katon alta löytyvät ravintolat pitävät mielen ja kielen tyytyväisinä. Tarjolla makumatkaa Aasiaan, Skandinaviaan ja Italiaan, aah.

Myös muutaman tunnin rentoutumispaketit tekevät ihmeitä. Ainakin Friday Night Special ja Vapaapäivä-paketin pizza ja uinti -setti kuulostavat täydellisiltä minibreikeiltä. Juonipaljastus: Molempiin liittyy kylpeminen kivoilla lisämausteilla. 

Luonto ulottuu vahvasti Naantaliin joka kolkkaan. Ottakaa testiin ainakin merenrantakävely kylpylältä Kuparivuoren kallioille saakka sekä vanhan kaupungin kierrokset periaatteella aivot narikkaan ja nenä saa näyttää suunnan.

Lisää hyggeiltävän hyviä vinkkejä

Ravintola Mami – Vähätorin idyllinen kortteliravintola kuuluu niihin, joiden pöytään kerran istuuduttuaan palaa takuulla takaisin. Uudestaan ja uudestaan. Mikä on salaisuus? Rento palvelu, huolella valmistettu simppeli ruoka ja laadukkaat raaka-aineet. Todellinen turkulainen klassikko! 

Turun taidemuseo ja Café Victor – Komea jugendlinna pitää sisällään näyttelyitä aina klassikoista nykytaiteeseen sekä viihtyisän kahvilan, Café Victorin. Ehkä ensin kierros museossa ja sitten päälle pullakahvit?

Luostarinmäen käsityöläismuseo – Turun palosta selvinneen käsityöläiskorttelin kujilla ja kodeissa aika on pysähtynyt 1800-luvulle. Alue tarjoaa kiinnostavaa katsottavaa koko päiväksi ja ihanan aikahypyn ihan toiseen maailmaan.

Qwenselin talo & Apteekkimuseo – Rokokoo- ja kustavilaistyyliin sisustetun Qwenselin talon historia ulottuu 1600-luvulle. Turun vanhimman säilyneen puutalon monet yksityiskohdat nappaavat mukaansa, joten pieni hyggeilyhetki on helppo toteuttaa. Cafe Qwenselin herkut, kuten Afternoon Tea -setti, viimeistelevät vierailun. Viereinen Apteekkimuseo on myös tosi kiva! 

Impivaaran uimahalli – Uimaan! Impivaaran uimahalli on Suomen suurin allaspinta-alaltaan, joten onpa tyylisi sammakko tai kroolaus, sitä ei tarvitse tehdä kylki kyljessä muiden uimareiden kanssa.

​​​​​​​

Turun pääkirjasto – Ai että, mitä arkkitehtuuria. Kirjaston vanhan osan 1900-luvun alun tunnelmat vaihtuvat muutamalla askeleella uuden puolen 2000-luvun linjoihin. Parasta: oleskelua omassa rauhassa, mutta kuitenkin ihmisten ympäröimänä. Uppoutukaa lehtiin, ja jos kirjastokortti kutittaa taskussa, kiinnostava kirja kainaloon ja kotiin viltin alle hyggeilemään.

Teksti Heidi Lajunen. Kuvat Idaliina Karppanen, Terri Vahtera, Jarmo Piiroinen ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?