Karkaa kaupungista Ruissalon luontopoluille ja kulttuurikuntoilureiteille

Aurajokiranta on Turun olohuone, joten Ruissalo on kaiketi Turun puutarha. Lähde luontopoluille tai koe kulttuuria, tai yhdistä molemmat suosituilla kulttuurikuntoilureiteillä.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Jos Ruissalo osaisi puhua, sillä olisi hyvät jutut. Saarella on omakohtaista kokemusta niin Krimin sodasta, Suomen lentoliikenteen varhaisvaiheista kuin historian ensimmäisestä Ruisrockistakin. Ja tietysti paljosta muusta.

Ammuisina aikoina Ruissalo oli laidunmaata, jota alettiin raivata viljelykseen 1500-luvulla. Riistaa vilisevä "Runsala" antoi puitteet myös hovin metsästysretkille, joita vuosisadan puolivälissä järjesti Turun linnan oma renessanssiruhtinas, Juhana Herttua.

1800-luvulla Ruissalosta alkoi kehittyä turkulaisten suvisaari, jolle porvarit rakensivat toinen toistaan hurmaavampia huviloita ja palvelusväki kerääntyi sunnuntaisin promeneeraamaan. Ikonisia Ruissalon villoja on edelleen lukuisia jäljellä. Nyt niiden herkullinen arkkitehtuuri pastelliväreineen,  puupitsikoristeineen, huvimajoineen ja uimahuoneineen muodostaa Ruissalon Insta-ihanan ominaisnäyn. 

Poluille, luontoon ja kulttuuriin

Kasvitieteellinen puutarha – Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha toimii keskellä Ruissaloa ja esittelee kasvillisuutta joka puolelta maailmaa. Puutarhan yhteydessä on Ruissalo-info. 

Kulttuurikuntoilureitit – Turun kaupunki on julkaissut toista kymmentä kulttuurikuntoilureittiä, joilla liikunta ja matkanvarren tarinat yhdistyvät ravitsevaksi komboksi. Ruissalossa kulttuurikuntoilureittejä on kaksi. Tutustu kartalla.

Kansanpuiston kulttuurikuntoilureitti (8,7 km) – Reitti esittelee mm. 1920-luvun vesilentoaseman ja Ruissalon kansanpuiston, joka nykyään tunnetaan parhaiten Ruisrockin näyttämönä. Matkan varrella rivi huikeita huviloita jonottaa pääsyä Instagramiisi.

Kuuvan kulttuurikuntoilureitti (9,5 km) – Suomessa harvinaista pähkinälehtoa, Honkapirtti, Villa Roma ja Turun parhaat Airisto-näkymät. Muun muassa.

Pikku-Pukin promenadi – Kansanpuistosta eteenpäin suuntaava rantatie kokoaa yhteen Ruissalon huviloiden ja uimahuoneiden helminauhan. Rantatien mutkasta voit bongata Krimin sodan tykistöpatterin jäänteet. 

Ruissalon Kansanpuisto – Tänne perustettiin 1800-luvulla promenadi eli yleinen käytävä. Ei siis yleinen käymälä, vaan paikka terveellisille ja virkistäville sunnuntaikävelyille. Edelleen.    

Via DolorosaKärsimysten tie eli Rantapromenadi, jota pitkin kaikkensa antanut Ruisrock-yleisö kävelee kesäyössä reilun parin kilometrin matkan festarialueelta mantereelle. Rantatien maine on saanut myyttiset mittasuhteet. 

Uimaan – Ruissalon ykkösranta on saaren uloimmassa kärjessä, Saaronniemessä, jossa toimii myös Ruissalo Camping. Saaronniemessä on uudenkarhea sauna ja tarjolla myös talviuintia. Nuotiopaikat ja vaihteleva, iso alue minigolf- ja rantalentopallokenttineen muodostavat täydellisen ympäristön päiväretkille ja piknikeille. 

Fillaroimaan – Ruissalo on kiva kokea myös rennon maisemapyöräilyn merkeissä. 

PS. Ruissalo on Saaronniemeä lukuunottamatta Natura-luonnonsuojelualuetta, joten kulje merkityillä poluilla äläkä jätä käynnistäsi jälkiä luontoon. Näpit siis irti niistä ihanista vuokoista ja muusta kasvillisuudesta.

Ravintoloita ja kahviloita Ruissalossa

Ruissalon Telakka – Pian Ruissaloon siltaa pitkin saarelle saavuttua tie haarautuu vasempaan ja vie rouhealle vanhalle telakka-alueelle. Täällä toimi Turun Veneveistämö 1950-luvulle asti. Nyt paikka on hip, cool ja nam. Katsasta ainakin toukokuussa ovensa avaavan Zakén pizzat sekä Amerikan herkkuja tarjoava Tenlén BBQ & Smokery.

Ruissalon Honkapirtti – Paikallisten suosima hernekeitto- ja pannarikeidas toimii jyhkeässä hirsitalossa, joka näyttää jotenkin… karjalaiselta? Niin se onkin. Turkulaisten sotajoukkojen Jatkosodan aikana Itä-Karjalaan rakentama vienankarjalaistalo siirrettiin Ruissaloon 1944. Honkapirtissä tarjoillaan myös lounasta joka päivä!

Villa Promenade – Vappuna ovensa avaava Ruissalon kansanpuiston oma huvilakahvila. Tunnelmallisessa kahvilassa tarjoillan paikanpäällä leivottuja herkkuja sekä erikoiskahveja ja virvoitusjuomia.

Tsekkaa myös – Huvilakahvila Villa Kuuva Kuuvannokassa, joka avaa ovensa taas pääsiäisenä. Villa Kuuva on suloinen kesäkahvila ja nyt myös sisustuskauppa Ruissalon kauniissa luonnonmaisemissa meren äärellä. Villa Bella Vistan oma Paratiisi-kahvila. Villa Bella Vista sijaitsee ihanassa 130-vuotiaassa pitsihuvilassa ja alunperin rakennettu turkulaisen kauppiasperheen kesänviettopaikaksi, mutta nykyisin huvila toimii juhla- ja kokoustilana.

 

Majoitu Ruissalossa

Ruissalo Camping – jos nostalginen leirintä kiinnostelee sinuakin, ota suunnaksi Saaronniemen kaunis, hyvin hoidettu ja monipuolisesti palveleva leirintäalue. Se käy niin telttailuun kuin asuntoautoille ja -vaunuillekin, kuuluupa kokonaisuuteen huonemajoitustakin.  

Ruissalon Kylpylä – Klassikkokylpylä meren rannalla, vieressä vierasvenesatama ja Aura Golfin kumpuilevat kentät. Jos haluat kylpylähemmottelusi pienellä erätwistillä, kysy Tentsile-majoitusta. Kylpylän rantakallioille puiden väliin viritetyt 2–3 hengen teltat ovat epäretkeilijälle maino johdatus telttailun ja kaupunkilaisia jälleen kiinnostavan ulkona nukkumisen maailmaan. 

Miten sinne pääsee?

FöliBussi 8 tuo Turun keskustasta halki koko Ruissalon saaren, aina Saaronniemeen asti. Kesäkaudella Ruissaloon liikennöi Aurajoelta, Martinsillan kupeesta, myös kaksi Föli-vesibussia. Ruissalossa lautta pysähtyy Ruissalon telakalla ja Ruissalon kansanpuistossa. Kyytiin pääsee bussilipun hinnalla eli 3 €/aikuinen. 

PS. Omalla autollakin Ruissaloon pääsee, mutta parkkipaikkoja on aika niukasti ja muutenkin on tietysti asiallista suosia ympäristöystävällisiä liikkumismuotoja. Miten olisi sähköpotkulauta tai Föli-fillari?

Teksti Liina Komi. Kuvat Jemina Sormunen, Kim Allen-Mersh, Jenni Virta ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?