Mahtavien museoiden Turku – 10 tärppiä!

Tiesitkö, että Turku palkittiin vuoden 2021 Kulttuurigaalassa vuoden museokaupungiksi? Tästä inspiroituneena kannattaa ottaa haltuun Turun monipuoliset museot! Lähde kierrokselle ja vietä viihtyisä museopäivä.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Aina on hyvä syy lähteä inspiroitumaan museokierrokselle. 

Kuinka hyvin tunnet Turun eri museot? Vierailitpa museoissa tiuhaan tahtiin tai ihan vain joskus satunnaisin sunnuntaisin, aina löytyy hyvä syy lähteä museokierrokselle. 

Hyppely museosta toiseen on sitä paitsi Turussa hyvinkin iisiä. Keskustan museot sijaitsevat mukavan lähellä toisiaan, joten niitä on helppo yhdistää saman reitin varrelle. Poimi joukosta kiinnostavimmat tai kierrä läpi vaikka kaikki!

1. Turun taidemuseo

Kansallisromanttinen graniittilinna korkealla Puolalanmäellä on Turun oma Tylypahka. Maaginen ja mahtava, ei voi muuta sanoa Turun taidemuseosta. Kumpikohan ihastuttaa enemmän: itse museorakennus vai sisällä odottava taidekokoelmien kirjo?

Laadukkaat näyttelyt antavat monipuolisen mahdollisuuden inspiroitua niin klassikoista kuin nykytaiteen uusista nimistäkin.

Katso Turun taidemuseon ajankohtaiset näyttelyt

2. Sibelius-museo

Moderni betonirakennus historiallisen Piispankadun varrella paljastaa todellisen luontonsa vierailijalle vasta sisällä.

Sibelius-museo on musiikin kehto monella tapaa. Suomen monipuolisimmassa musiikkimuseossa pääsee tietenkin tutustumaan kattavasti suuren säveltäjäneron Jean Sibeliuksen elämään ja tuotantoon. Museossa esitellään myös eri soitinryhmiä ja musiikin kuuntelun historiaa sekä muita vaihtelevia näyttelyitä, jotka eivät liity pelkästään musiikkiin.

Katso Sibelius-museon ajankohtaiset näyttelyt

3. Tuomiokirkkomuseo

Totta tosiaan, tässä museo mikä saattaa välillä vähän unohtua. Vuonna 1300 käyttöön vihitty kirkko on edelleen Suomen kansallispyhättö. Eikä tietenkään sovi unohtaa, kuinka intensiivinen tiivistymä se on Turun historiaa: lattian alla ja kappeleissa lepää merkkihenkilöitä Knut Possesta Kaarina Maununtyttäreen. Kirkon etelälehteri onkin omistettu Tuomiokirkkomuseolle, joka sukeltaa historiaan aina keskiajalle asti.

4. Aboa Vetus Ars Nova

Vanhan turkulaisen Rettigin suvun yksityisasunnoksi 1928 rakennettu näyttävä rakennus on kirjaimellisesti palatsi keskellä kaupunkia. Nykyään se on arkeologian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus Ars Novan kotiAlakerrassa maan alta esiin kaivetut muinaisjäännökset kertovat keskiaikaisen Turun elämästä ja yläkerrassa odottaa vaikuttava taidekokoelma. Aika mainio kombo! 

Katso Aboa Vetus Ars Novan ajankohtaiset näyttelyt

 

5. Apteekkimuseo & Qwenselin talo

Vanhaa punaista säätyläistaloa keskellä jokirannan vilinää on vaikeaa olla bongaamatta. Pieni pala mennyttä maailmaa herättää kysymyksiä: kuka täällä on asunut, millaista arki on ollut? 

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo ovat täynnä tunnelmaa. Qwenselin talon tarinaa voi ihmetellä rokokoo- ja kustavilaistyylillä sisustetuissa huoneissa kulkien, ja Apteekkimuseon puolella odottaa Suomen vanhin apteekkisisustus. Kreisiä ajatella, että vanhimmat esineet täällä ovat yli 200 vuoden takaa.

Katso Apteekkimuseon ja Qwenselin talon ajankohtainen ohjelma

6. Forum Marinum

Meri ja saaristo ovat lähellä Turun sydäntä. Ja siis ihan kirjaimellisesti: seisoohan kaupunki aivan saariston sylissä. Aurajoen alajuoksulla kannattaa ottaa sivuaskel merikeskus Forum Marinumiin, josta alkaa hieno tutkimusmatka merelliseen historiaan ja saariston salaisuuksiin.

Toiminnallisessa  lasten merimuseossa pikkukipparit pääsevät testaamaan merenkulkutaitojaan seikkailulaivan kannella.

 

Kesäkaudella lisäiloa tuo tietenkin komea museolaivasto, jonka kulmakiviin kuuluu sulavalinjainen Suomen Joutsen ja sen muut Aurajoessa kelluvat kaverit. 

Katso Forum Marinumin ajankohtaiset näyttelyt

 

7. WAM

Wäinö Aaltosen nimikkomuseo WAM on Turun monipuolisimpia kulttuuriareenoja, jonka kauniin museorakennuksen valoisissa tiloissa taide herää hienosti henkiin.  Turun kaupungin taidemuseona WAM esittelee paikallista taidetta ja tuo esille kaupungin taidekokoelman teoksia ja taiteilijoita. 

Näyttelytila WAMx on pyhitetty nykytaiteen uusimmille virtauksille. Tila täyttyy jatkuvasti mielenkiintoisista, erikoisista ja ennakkoluulot yllättävistä näyttelyistä niin kotimaisilta sekä kansainvälisiltä taiteilijoilta. 

Katso WAMin ajankohtaiset näyttelyt

7. Biologinen museo

Kuinka läheltä olet päässyt tarkastelemaan Suomen eläimiä niille ominaisessa elinympäristössä? 115 vuotta sitten avattu pieni ja persoonallinen Biologinen museo vie seikkailulle Suomen luontoa esittävien dioraamojen ympärille. 

Konservaattori Gustaf Kolthoff poikansa Kjellin kanssa pyydysti ja täytti näyttelyyn tarvittavat eläimet sekä keräsi maastomateriaalit kasveineen. Kjell myös maalasi luontomaisemien taustamaisemat. Aika eteviä tyyppejä nuo Kolthoffit, sillä dioraamat ovat edelleen aikamoisia aarteita vielä näin 115 vuotta myöhemminkin.

Katso Biologisen museon ajankohtaiset näyttelyt

9. Turun linna

Aurajoen suulla seisova yli 700 vuotta vanha Turun linna on yksi tunnetuimmista – ellei jopa tunnetuin – maamerkki Turussa. Hassua ajatella, että keskiaikainen linna, joka on vartioinut Turkua yli 700 vuotta, seisoo vieläkin pystyssä nykypäivän kännykkäkansan ihmeteltävänä. Ikivanha ehkä juu, mutta ei yhtään tylsä. 

Linna on iso museo, jossa riittää ihasteltavaa linnan entisestä elämästä jäljelle jääneisiin esineisiin, huoneisiin ja tarinoihin. Vaihtuvia näyttelyitä on esillä puolestaan Isossa linnantuvassa.

Katso Turun linnan ajankohtaiset näyttelyt

Museokahvilat: Mikäs sen parempi tapa jakaa ajatuksia näyttelyn jälkeen kuin kahvikupin ja leivoksen äärellä. Viihtyisiä museokahviloita löytyy melkein kaikkien museoiden yhteydestä. 

Ruokatauko: Varsinkin, jos aiot koluta saman päivän aikana monta museota, tankkaa välissä muutakin kuin sumppia. Turun ravintolatarjontaa pääset selaamaan Ravintolat-sivulta.

Museokaupat: Aina pakollinen pyörähdys kierroksen jälkeen. Valikoimista voi löytää söpöjä tuliaisia tai lahjoja postikorteista kirjoihin, leluihin ja turkulaisiin designtuotteisiin. 

10. Kuralan Kylämäki

Missä museossa voi rapsuttaa kanoja ja tehdä 1950-luvun käsitöitä? Juttu piileekin siinä, ettei Kuralan Kylämäki olekaan museo vaan aito maatila, joka toimii eräänlaisena elävän historian kylänä ja kulttuurivirkistysalueena. Pihapiiriin pääsee tutustumaan omatoimisella vierailulla tai työpajoissa ja teemapäivillä puuhaillen.

Ohjelmaa järjestetään erityisesti kesäisin ja koululaisten lomien aikaan. Silloin voi seurata Iso-Kohmon emäntää hääräämässä askareidensa parissa ja askarrella kokeiluverstaalla vanhan ajan hengessä. 

Katso Kuralan Kylämäen ajankohtainen ohjelma

Yhden vai kahden päivän museokierros?

Vissiin huomasitkin, että museoita on Turulla aikamoinen satsi. Yhteen päivään ei millään pysty puristamaan kovin montaa kohdetta, varsinkin jos tulee toiselta paikkakunnalta. Ehdotus: mikäli vain aikataulut antavat myöten, jää yöksi ja jätä jotain vähän toisellekin päivälle. 

Pari hotelli-ideaa sinulle ja museokaverillesi:

Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone – Kulttuuriretken henkeen sopiva hotelli. Solo Sokos Hotel Turun Seurahuoneella on pitkälle ulottuva historia kaupunkilaisten yöpymispaikkana. Hotellissa on kestitty niin laivanrakentajia, liikemiehiä ja kaupungin kermaa. Modernissa putiikkihotellissa on onnistuttu säilyttämään kauniisti hotellin 1920-luvun henki.

Jokainen huone on omanlaisensa, ja ne on stailattu viimeisen päälle yksityiskohtia myöten. Minimalistisuus on heitetty romukoppaan, mikä on virkistävää vaihtelua. 

Radisson Blu Marina Palace Hotel – Museokierroksella tulee ravattua jokirantaa ympäriinsä, joten kaukaa viisas valitsee levähdyspaikan juuri sieltä. Radisson Blu Marina Palace on turkulaisista hotelleista ihan klassikkokamaa, jonka hyviin puoliin kuuluu ehdottomasti sen sijainti. Jokirannasta on kätevä kävelyetäisyys museoihin ja kaikkiin muihin kaupungin rientoihin. Siis kirjaimellisesti: WAM näkyy joen vastarannalta.

Aurajoen maisemaa ei tarvitse hyvästellä edes hotellihuoneeseen siirryttäessä, jos valkkaat huoneen jokinäkymällä. Oikea hotellivalinta, jos kaipaa rauhallista yöpaikkaa pienellä ylellisyydellä höystettynä. 

 

Teksti Jemina Sormunen. Video Joonas Tsokkinen ja Kim Allen-Mersh. Kuvat Joonas Tsokkinen, Terri Vahtera, Ania Padzik, Timo Jakonen ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?