Kevät tulee ensimmäisenä Turkuun

Kun jossain vielä odotetaan viimeisten lumikasojen sulamista, tennarikelit ja kevätkukat ovat jo Turussa. Mikset siis sinäkin? Katso tärpit ja tee kevätreissu Turkuun.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Ollaan varmaan samaa mieltä, että piiitkän lumessa, loskassa ja hiekoitushiekassa tarpomisen jälkeen mieli vetää kuumille ja kuiville kesäkaduille? Ja väriä elämään, pliis. Sitä saat, kun otat varaslähdön kevääseen – Turussa tietenkin.

Kevätbreikin jälkeen voit etunenässä leveillä hiirenkorvilla, valkovuokoilla ja muilla kevään merkeillä – terassikauden avaamisesta puhumattakaan. Myös kulttuuri kukkii keväällä Turussa, joten tule jo.

Vesibussilla Ruissaloon syömään ja seikkailemaan

Ei tule kevättä ilman Ruissaloa. Turkulaisten suosikkiulkoilusaari on kevätreissun ykkösetappi niin ulkoilijoille kuin linnuille. Ruissalossa kasvaa yli puolet Suomen tammimetsistä, ja etenkin kolopesijät ovat ihan fiiliksissä vanhoista tammista. Ja kummasti lenkkarit kulkevat kevyemmin valkovuokkomattojen seassa mutkittelevilla luontopoluilla ja värikkäiden villojen täplittämällä promenadilla.

Pian Ruissaloon pääsee taas vesiteitse, kun Turun joukkoliikenteen eli Fölin vesibussit aloittavat liikennöinnin taas toukokuussa. Pysäkkejä löytyy pitkin Aurajoen vartta, ja kyytiin hyppääminen kustantaa vain bussilipun verran. 

Ruissalossa vesibussin kyydistä kannattaa jäädä Ruissalon Telakalla, josta löytyy mm. pari erittäin kivaa ravintolaa. Tenlén BBQ & Smokeryn savustimien mureita tuoksuja voi olla vaikea vastustaa, joten istu suosiolla pöytään. Menu on pullollaan kaikkea hyvin herkullista – annoksissa yhdistyy savustetut etelän maut ja suomalainen asenne.

Vinkkinä myös, että Pizzeria Zaké ja Café Avelia avautuvat jälleen toukokuussa 2024.

Täydellä mahalla sitten Ruissaloon bongaamaan kevättä, eikö? 

Rantapromenadi – Kiven heiton päässä Ruissalon Telakalta lähtevä tie tunnetaan mantereelle palaavan Ruisrock-yleisön Via Dolorosana, mutta keväisin parin kilometrin reitti on kaikkea muuta kuin kärsimystä. Rantapromenadin viereen kaislikkoon jää piiloon purjeveneiden ja lintujen bongaukseen sekä auringonpalvontaan sopiva laituri.

Vinkki: On myös hyvä idea ottaa Ruissalon Telakalta suunta Ruissalon puistotien yli luontopolulle, joka on keväisin vuokkojen valtakuntaa. Maisema on kuin satukirjasta!

Kulttuurikuntoilureitit – Menetkö Kansanpuistoon vai Kuuvaan? Molempiin tietty! Ruissalossa on niin paljon kaikkea, että kannattaa kokeilla valmiiksi suunniteltuja kulttuurikuntoilureittejä. Ota kartta käteen tai lataa se luuriin maksuttomalla Citynomadi-sovelluksella, sitten eteenpäin ja enjoy. Sopii niin Ruissalon keltanokille kuin konkareille.

Saaronniemi – Ruissalon uloin kärki on osoitteesi, jos harkitset talviturkista luopumista. Liian aikaista? Katso sitten kun joutsenet polskivat pitkin Airistoa. Eväät mukaan, sillä uimapaikan lisäksi täältä löytyy nuotiopaikkoja ja paljon nähtävää.

Ruissalon Kylpylä – Kevään voi ottaa vastaan Ruissalossa myös kylvyssä kelluen ja skumppaa siemaillen. Valitse virkistävään kevätlomaan huone merinäköalalla ja parvekkeella sekä kylkeen rentouttava hieronta. Hotellihuoneiden vaihtoehtona on majoittuminen tentsile-teltassa puussa ja herääminen luonnon omaan herätyskelloon.

Vinkki: Lemmikit ovat tervetulleita Ruissaloon, joten ota koirakamu mukaan nuuskimaan kevättuoksuja. Ruissalon Kylpylässä on lemmikkihuoneita, ja saarelta löytyy aidattu koirapuisto sekä kaupungin koirauimaranta.

Ihan kylpylän läheltä löytyy muuten idyllinen Honkapirtti, joka on tunnettu ulkoilijoiden lempparipaikkana. Honkapirtin hernari + pannari -kombo ei petä koskaan.

Myös Aurajokiranta ja kulttuuri kukkivat

Ihan alkuun somekelpoiset kukkatärpit. Turkulaisille tärkein kevään merkki on Teatterisillan narsissit, joita on ruukun tai pari sijaan koko sillan täydeltä. Värimaailmaan tulee mukaan myös punaista, kun pysähdyt Vähätorin tulppaanirivien viereen. Myös hattaraisia kirsikkapuun kukkia on tarjolla, jos satut oikeaan aikaan Turkuun.

Turun kaupunginteatteri – Teatterisillan narsissiloisto pistää suupielet kivasti hymyyn, mutta sillan toisessa päässä voi pistää ihan nauruksi Turun Kaupunginteatterin penkissä. Kurkkaa ohjelmistoon ja valitse kujeilevaa komediaa tai draaman kaaria.

Turun linna – Turun maamerkin kiviseinien suojassa on mukava lepuuttaa kevätauringon pienentämiä pupilleja sekä sukeltaa linnan pitkään historiaan. Linnanpuiston kukkaloisto on keväisin upea, kun idänsinililjat ja muut väriläiskät laittavat parastaan. 

Aboa Vetus Ars Nova – Kuvataiteilija Alvar Gullichsenin Kosmos -näyttely valtaa Aboa Vetus Ars Novan molemmat näyttelykerrokset. Gullichsen jäljittää ylikulttuurisia, universaaleja muotoja. Hän näkee paljon yhtäläisyyksiä eri kulttuurien ja aikakausien välillä. Kosmos -näyttely on esillä 19.5. asti.

Kyl maar piknikille…

Samppalinnan puisto – Samppalinnanmäki on yksi Turun keskustan seitsemästä kukkulasta ja oikein sopiva kevään ekaan piknikkiin. Kivat näkymät jokirantaan, ja liian porottavaksi innostuvaa auringonpaistetta pääsee puiden varjoon piiloon. 

Vartiovuori – Samppalinnanmäen naapuri, jonka huipulle kohoaminen polttaa reisiä, mutta näköalat ja aurinkoiset piknikspotit palkitsevat. Voit laittaa viltin kalliolle, nurmikolle tai levittäytyä eväiden kanssa penkille.

Jokiranta – Turkulaisten olohuone on klassikko ja kaupungin suosituin piknikpaikka. Aamupäivällä aurinko hellii tois pual jokkee ja illaksi kannattaa siirtyä täl pual jokke. Plussaa lähistön kahviloista, joista saa hetkessä lisää evästä.

…ja ravintolaan!

Haluatko päästä helpolla? Piknikin ruokapuoli hoituu helposti istumalla valmiiseen pöytään jossakin jokirannan kivassa ravintolassa. 

Gunnar Eatery & Bar – "Gunu" ja kevät ne yhteen sopii! Ravintola, jonka kevätmenu saa makuhermot lyömään kielen päällä kunnarin. Ravintola sijaitsee Solo Sokos Hotel Turun Seurahuoneen katutasossa, eli jos majoitut Seurahuoneella, sitten ainakin tänne. Ja muutenkin. Kevään kunniaksi iltapäivisin ilahduttaa kupliva Bubbly Afternoon. 

Vapun kynnyksellä aukeava kortteliterassi Gunnar Backyard on sisäpihan suojassa lymyilevä chillailupaikka, jota edes kaikki paikalliset eivät tiedä. Tänne siis nauttimaan auringosta ja Gunnarin herkuista. 

Ideoita lapsiperheille

Pienten patsaiden bongailua – Jokirannassa voi kukkien lisäksi bongata myös lasten tekemiä pieniä patsaita. Minikokoisten veistosten piilopaikoista pääset jyvälle Piiloleikki-kulttuurikuntoilukartan vihjeillä tai GPS-koordinaateilla. Reitti kulkee Martinsillan ja Turun linnan välillä. 

Kuralan kylämäki – Aito 1950-luvun maalaiskylä, jonka kokeiluverstaalla testaat perinteisiä kädentaitoja. Tekemistä kaikenikäisille. Tänne ainakin:

Forum marinum - Tämä merikeskus vie suomalaisen merenkäynnin ja laivanrakennuksen vaiheisiin. Tässä museossa ei tarvitse olla hissun kissun: lasten oma merimuseo Tyrskynmyrskyn kutsuu pikkuseilorit oppimaan historiaa ja meritaitoja leikkien kautta.

Seikkailupuisto – Kupittaanpuiston laidalla sijaitseva Seikkis täyttää kesäkuun alussa 40 vuotta! Jos missasit tämän muksuna, vie omat tenavat purkamaan energiaa liukumäkiin, temppuvälineisiin, taidetyöpajoihin, kesämuskariin ja teatteriin. Kesällä myös Seikkiksen naapuri, Kupittaan lintulammikko, herää eloon.

Vinkki: Samppalinnan maauimala aukeaa 7.5. ja Kupittaan maauimala 1.6. Pulikoi, polski ja pötkötä, molemmista löytyy myös pienille vesihirmuille kivaa tekemistä.

Kiikarit kaulaan ja kauemmas ulkoilemaan

Ruissalon lisäksi Turussa on kävely- ja bussimatkan päässä muitakin kivoja, mutta vähemmän tunnettuja retkikohteita, joissa kevät etenee kaasu pohjassa.

Halistenkoski – Ulkoilijoiden lempparilenkki vie Aurajoen yläjuoksulle ja koskelta tois pual jokke takaisin keskustaan – toimii myös toisinpäin. Alue on lokkien, vesilintujen ja fasaanien suosikki. Maisemat ovat yllättävän lande, ja reitin varrella kannattaa viipyillä Koroistenniemellä, josta Turku sai huhun mukaan alkunsa 1100-luvulla.  

Katariinanlaakson luontopolku – Tämän varmempaa paikkaa oravien kevätpuuhien seuraamiselle ei ole. Luontopolulla on oravien syöttöpaikka, ja rohkeimmat pähkinänsyöjät nappaavat herkun suoraan kädestä. Parin kilometrin luontopolkuun on tiivistetty niin merimaisema, tammilehto kuin kalliot ja kukkulat. Bussi numero 13 vie keskustasta ihan luontopolun lähelle.

Järvelän kosteikko ja Littoistenjärvi – Viljelyspellolle vahingossa syntynyt kosteikko on nykyään vilkas lintukeidas. Liedon ja Kaarinan rajalla kahdeksan kilometrin päässä Turun keskustasta sijaitsevalla kosteikolla on lintutorni ja esteetön lintulava. Kiikaroitavaa riittää laulujoutsenista mustakurkku-uikkuihin. Siivekkäitä voi bongata myös viereisen Littoistenjärven rannoilta.

Jää yöksi!

Keväinen Turku vie mennessään, joten buukkaa hotelli yöksi tai pariksi.

Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone on modernisti rempattu hotellikaunotar, jossa on 1920-luvun tunnelma tallessa. Boutiquehotellin ikkunasyvennyksissä on ihana istua ja katsoa keskustan vilinää. Ja kyllä siinä ohessa kuoharilasillinen maistuu, joten tilaa ennakkoon huoneeseen.

Nauti artesaaniaamiainen pitkän kaavan mukaan ja kävele Aurajokirantaan lyhyellä kaavalla – vain pari kadunkulmaa ja kaikki kiva on nenän edessä. Päivän jälkeen kevätpölyt lähtevät vaahtokylvyssä tai asiakassaunan löylyissä. Sauna lämpiää myös aamulla.

Teksti Heidi Lajunen. Video Kim Allen-Mersh. Kuvat Terri Vahtera, Ilona Aaltonen, Jenni Virta ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?