Minibudjetin tekemistä Turussa

Mitä kivaa tekemistä Turussa on, jos eurot eivät kutittele taskun pohjalla? Yllättävän paljon – muksusta mummoon. Jatka lukemista ja löydä puuhaa pikkurahalla, jopa ilmaiseksi!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kuralan Kylämäkeen kera vekaroiden

Kuralan Kylämäki on aito 1950-luvun maalaiskylä, jonka alueella on ollut asutusta jo rautakaudelta lähtien. Kylämäen upeissa maisemissa voi ulkoilla ympäri vuoden. Täällä voi kesällä törmätä myös lampaisiin, lehmiin ja kanoihin. Tämäkyläily keventää lompakkoa korkeintaan Kahvila Omena ja Kanelissa nautittujen pullakahvien verran. 

Kupittaanpuisto

Kaikki kiva ei maksa mansikoita, ei ainakaan Kupittaanpuiston piknikillä. Osta marjat messiin ja levitä viltti puun varjoon tai valloita yksi puiston turkooseista penkeistä. Suomen vanhimmassa ja laajimmassa kaupunkipuistossa riittää pinta-alaa moneen menoon. Ehkä spurttailua puiston ympäri tai minigolfin mestaruus jakoon? Myös puistojumpat kannattaa pitää mielessä. Tai sitten vain relax.

Seikkailupuisto

Jos etsit parasta puuhaa lapsille ilman pääsymaksua, suunta on selvä: Seikkikseen! Kupittaanpuiston laidan klassikko on viihdyttänyt lapsia jo 40 vuotta: täällä tiedetään mikä on muksujen mieleen. Kiipeilyn, keinumisen, leikkimisen ja muun remuamisen parissa pari tuntia vilahtaa liian nopeasti. Kesällä ei ainakaan kiva lopu kesken, sillä Kupittaanpuiston puolelta löytyy vielä lintupuisto ja lasten Liikennekaupunki.

Samppalinnan ja Kupittaan maauimalaan polskimaan pikkurahalla

Eipä tarvitse matkustaa maauimaloita kauemmaksi päästäkseen pulikoimaan lämpimiin vesiin. Jos muksuja on mukana, Kupittaa on varma nakki. Lapsille löytyy oma allas, iso liukumäki sekä suurempi allas, jossa on uimisen lisäksi tarpeeksi tilaa vesileikeille. Samppiksessa taas hyppytorni hymyilyttää hurjapäitä, muut voivat kauhoa kuntoaltaassa tai lekotella auringonottoalueella. Fiilis kuin ulkomailla, mutta huomattavasti huokeampaan hintaan. Myös omia eväitä saa tuoda, joten pisteet siitä. 

Samppis aukeaa 9.5.2023 ja Kupittaa 1.6.2023.

Kulttuurikuntoilureitit

Turussa riittää nähtävää vaikka annat vain nenän näyttää suunnan. Homma menee mielenkiintoiseksi kun maisemat ja paikat saavat tarinan taustalle. Siksi turkulaiset ovat laittaneet kulttuurin ja kuntoilun samaan pussiin ja ravistaneet rivakasti. Lopputuloksena kulttuurikuntoilureitit, joita on lähes 20. Tämä huvi ei maksa kuin pienen vaivan: hae reittikartta kirjastosta tai Matkailuinfosta tai lataa se luuriin maksuttomalla Citynomadi-sovelluksella. 

Pari tärppiä: Olisiko ensin vuorossa Turun sattumat ja salat, jonka jälkeen voit keulia tietäväsi Turussa sijaitsevan salakäytävän. Toisaalta myös Synnin ja oikeuden paikat 1600-luvulla on koukuttava.

Opastetut kävelykierrokset

Oletko sitä tyyppiä, joka haluaa tutustua kaupunkiin oikean oppaan opastuksella? Peukutamme kovasti tätä ideaa, sillä Turun salat aukeavat kävelykierroksilla aivan uudella tavalla. 12 euroa kustantavia kierroksia on Pimeästä keskiajasta Salaperäiseen Turkuun – katso kaikki ihanat kävelykierrokset.

Turun pääkirjasto

Kaupungin hulinasta on ihana poiketa hetkeksi pääkirjaston hiljaisuuteen. Uutta ja vanhaa yhdistävä pääkirjastokortteli on pika-pika-aikamatka 1900-luvun alusta 2000-luvulle. Suosittelemme astumaan sisään myöhäisrenessanssiajan tyyliä edustavalta vanhalta puolelta. Ulkokuori on upea, sama meno jatkuu sisätiloissa. Arkkitehtuurin lisäksi esimerkiksi kattava lehtivalikoima vie mukanaan. Sisällä ja kirjastopihalla järjestetään tapahtumia katutansseista lavarunouteen.

Kuvat Dunja Myllylä.

Turun Vanhakaupunki

Turun Vanhakaupunki pursuaa nähtävää eikä juuri kevennä kukkaroa. Korkeimpana maamerkkinä kohoaa Turun tuomiokirkko – kurkkaa rohkeasti sisään ja selvitä, ketkä menneen maailman kuuluisuudet on haudattu lattian alle. Esillä monenlaista esinettä, lisää nähtävää löytyy parin euron pääsymaksulla Tuomiokirkkomuseosta. Vanhan Suurtorin värikkäiden sivukujien imua on mahdoton vastustaa, joten anna mennä ja kulje ainakin Luostarin välikatu päästä päähän. Mitäs vielä? Kiertele ja löydä loput itse.

Vinkki: Vanhankaupungin ja Aurajoen välissä kukoistaa Turun vanhin puu, Kalmin tammi. Löydät sen Sibeliusmuseon takapihalta.

Turun ilmaiset galleriat

Tämä galleriakierros ei tule galliiksi, joten vältä valinnanvaikeus ja kierrä kaikki. 

Turun linnanpuisto

Ehkä Turun linna on jo tuttu juttu, mutta miten on sitä ympäröivän puiston laita? Puisto on kuin suunniteltu piknikkiin tai kiireettömään kävelykierrokseen. Kun linnan hahmo kurkkii toisessa silmäkulmassa ja puiston vehreys toisessa, huomaat, että tässä se on – Turku parhaimmillaan.

Kuusiston Piispanlinnan rauniot

Turun naapurista löytyy historiaa erittäin huokeasti: ei pääsymaksua, vain kyytikulut. Merta vartioiva Piispanlinna on ollut raunioina jo satoja vuosia, mutta on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Alueella on lisäksi pari tulipaikkaa sekä Kappelinmäelle vievä luontopolku.

Ruissalon Kansanpuisto

No Ruissalo on aina hyvä idea! Silmien edessä ja varpaiden alla riittää ihanuutta ihan ilmaiseksi. Mainitaan nyt ainakin meri, ohi lipuvat laivajätit (miten ne mahtuvat niin kapeaan salmeen?) ja pitsihuvilat.

Tiesitkö, että Ruissalossa kasvaa yli puolet Suomen tammimetsistä? Lisää vihreää ja kukkivaa katseltavaa odottaa Turun Kasvitieteellisessä puutarhassa. Mikä parasta: ulkopuutarhaan on vapaa pääsy.

Maisema vaihtuu minimäärällä massia

Turussa liikkuminen on tehty älyttömän helpoksi, mistä lompakko kiittää ja kumartaa. Seuraavassa lyhyt oppimäärä Turun kulkupeleistä.

F, niin kuin:

Föli-bussi, jolla matkat taittuvat superkätevästi ja edullisesti. Kertalippu on helppo ostaa lähimaksulla suoraan bussista tai mobiilisti Föli-sovelluksesta. 

Fölin vesibussi, jonka kyydissä viiletät hetkessä Aurajoelta merelliseen Ruissaloon. Vesibussit kulkevat vielä tokokuusta syyskuuhun. Vinkki: Kätevintä on ostaa Fölin 1 vrk matkailijalippu, joka kelpaa maksuvälineenä molemmissa edellä mainituissa kulkupeleissä.

Funikulaari, josta tuli yhdessä yössä Turun legendaarisin kulkupeli. Kyyti Kakolanmäelle on edelleen kova juttu eikä maksa mitään, joten käy kokeilemassa ja somettamassa. 

Föri, tuo turkulaisten pikku kaupunkilautta! Ilmainen kyyti sekin, ja ehkä turkulaisinta ikinä.

Hinnat:
Fölin kertalippu: 3 €, käteisellä bussista ostettuna 4 € (voimassa 2 h​​)
Matkailijalippu 1 vrk: 8 €

Teksti Heidi Lajunen. Video Kim Allen-Mersh. Kuvat Terri Vahtera, Jemina Sormunen ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?