Syksyn ihanuutta Naantalissa – 9 menovinkkiä

Hurmaavassa Naantalissa kannattaa kuule poiketa syksymmälläkin. Kesä ehkä loppuu, mutta tekeminen tai tunnelma ei. Tässä tulee 9 menovinkkiä.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Naantalin merenrantakaupunki hiljenee suloisesti kesän kävijäpiikin jälkeen, mutta ei tässä sentään talviunille vielä painuta. Loppukesä ja värikkään ruskan kyllästämä syksy ovat oikeastaan täydellistä aikaa pistäytyä pienelle staycationille Naantaliin. Pistä pari ideaa tästä talteen.

Missasitko mahdollisuuden aiemmin kesällä? Eipä mitään, ehdit pujahtaa ihmettelemään parturoituja pensaita ja hienoja huvimajoja opastetulla kierroksella 31.8. asti. Ja kyllä muuten kannattaa, sillä puutarha on suljettuna yleisöltä kesät 2023 ja 2024 peruskunnostuksen takia. 

P.S. Perjantai-iltaisin klo 18–20 puutarhaan voi tutustua omatoimisesti ilman pääsymaksua 26.8. asti.

Kultarannan puutarhan kierrokset

Bongaa auringonkukat

Armonlaaksontien auringonkukkapellon kukintaa odotetaan elokuun loppupuolella. Tätä instagrammattavan ihanaa keltaista kukkaloistoa kannattaa suunnata katselemaan ja napata muutamat kuvat muistoksi kesästä. Pelto sijaitsee ennen Ruonan yhdystien risteystä saariston suunnasta tultaessa.

Naantalin Luostaripäivät 27.–28.8.

Teleporttaa itsesi keskiajalle! Vanhan luostarikaupungin keskiaikainen historia tarinoineen herää henkiin Naantalin Luostaripäivillä.

Ai mitä ohjelmassa? Riippuu ihan siitä, kiinnostaako miekkailunäytös, teatteri, markkinakojujen tutkiminen vai opastus keskiaikaisten syntien ja paheiden pariin. Vai ehkä konsertit? Renessanssiajan hitit sekä birgittalaissisarten laulut 1400-luvulta kaikuvat hienosti Naantalin luostarikirkon valkeiden holvikaarten alla. 

Nappaa naperotkin mukaan, sillä myös lapsille löytyy keskiaikaisen kivaa viihdykettä. Lauantaina kannattaa muuten viihtyä ihan iltaan asti, jotta näette hienon tuliesityksen.

Naantalin Luostaripäivien ohjelma

Mannerheim-monologi Louhisaaren kartanolinnassa 3.–24.9.

Naantalin liepeillä Askaisissa sijaitseva Mannerheimin synnyinkoti Louhisaaren kartanolinna on vaikuttava paikka. Kaikille Mannerheim-faneille ja muille kulttuurin ystäville vinkkinä, että Mannerheimista kertova huikea monologiesitys tekee syyskuussa comebackin.

Roope Lipastin käsikirjoittamassa ja Petri Rajalan näyttelemässä monologissa vieraat pääsevät uppoutumaan Mannerheimin värikkään elämän muistelmiin. Intiimi ja mieleenpainuva esitys päättyy pienelle omatoimiselle kierrokselle linnan eri huoneiden läpi. 

Mannerheim-monologin esitykset

Saariston sadonkorjuujuhla Röölässä 17.9.


Jos näytät peukkua lähiruoalle ja satokauden herkuille, syyskuun puolivälissä kannattaa olla paikalla Röölässä. Suosittu sadonkorjuutapahtuma pistää tarjolle alkusyksyn sadon makuja suoraan saaristosta. Täydellinen päiväretki-idea syksyiseen saaristoon.

Saariston sadonkorjuujuhla Röölässä  

Louhisaaren kummituskierrokset 30.9.–12.11.

Jos kesän päättyminen aiheuttaa kauhua ja kylmiä väreitä, odotahan vaan. Syksy Naantalin suunnilla tarkoittaa jotain kauhean kivaa: Louhisaaren kummituskierroksia!

Osittain fiktiiviset ja näytellyt kierrokset pimeässä kartanolinnassa tuovat juuri sopivasti jännitystä syysiltoihin.

Heikkohermoisille tätä ei uskalla suositella, mutta muuten hieno kokemus kaikille yli 15-vuotiaille. 

Supersuositut kierrokset tosin myydään joka vuosi loppuun, joten aika kärppänä kannattaa olla lippujen kanssa.

Louhisaaren kummituskierrokset

Psst! Ota täydellinen irtiotto Naantaliin kummituslomalla. Tutustu kummitusmatkapaketteihin Visit Naantalin verkkokaupassa.

Kummitusloma Naantalissa

Lux Gratiae 28.–30.10.

Loistava kulttuurivinkki syksylle: Lux Gratiae. Perinteinen tapahtumaviikonloppu Naantalissa valaisee tunnetusti synkkää lokakuuta kirjavilla kulttuuriesityksillään, joita järjestetään eri lokaatioissa. Lähde ihailemaan valotaidetta, konsertteja ja muuta oikein vaikuttavaa. Harvoin sitä tulee mahdollisuus kuunnella esimerkiksi käsikelloyhteen soittoa.  

Lux Gratiaen ohjelma

Ei me yöks jäätäis?

Ei kai täältä nyt mikään kiire ole poiskaan, joten buukkaa yöksi tai pariksi jokin viihtyisä hotelli, huvila tai huoneisto. Pimenevissä illoissa on tunnelmallista käpertyä peiton alle ja hyggeillä itsensä höyhenmaille. 

Majoituskohteissa on muutenkin enemmän tilaa kesälomalaisten jäljiltä, joten omaa rauhaa saa runsaasti. Ihania vaihtoehtoja yökyläilyyn löytyy kaupungista paljon, ja lyhyen ajomatkan päässä Naantalin ytimestä voi hengähtää myös saaristossa tai vehreällä maaseudulla. 

Naantalin majoituspaikat

Pari ulkoiluvinkkiä

Luolalanjärven luontopolku – Naantalin kehittyminen kylpyläkaupungiksi sai alkunsa juuri Luolalanjärven rannalla sijainneen Viluluodon lähteen löytymisestä. Luontopolku kiertää järveä ja rannalla on kaksi lintutornia. Helppo kohde ihan kävelymatkan päässä Naantalin keskustasta.

Vaarjoen luontopolku – Vaarjoen luontopolku kulkee Soinisissa, Naantalin ja Maskun rajalla kulkevan Vaarjoen rantatörmää pitkin. Maisemat vaihtuvat pelloista kaislikkoon ja metsään. 

Rantaraitti – Jos metsämaisemat ei välttämättä niin kiinnosta, reippaile cityolosuhteissa ja fiilistele kaupungin merellisyyttä suositulla Rantaraitilla. Vanhastakaupungista lähtevä kevyen liikenteen reitti kulkee rantaviivaa pitkin Taimon uimarannalle asti. 

Teksti Jemina Sormunen. Video Visit Naantali ja Kim Allen-Mersh. Kuvat Visit Naantali.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?