Romanttinen viikonloppureissu Turkuun

Turku ei jätä ketään kylmäksi, joten ota kulta kainaloon, ja todetkaa yhdessä ettei vertaus rakkauden pääkaupunkiin, Pariisiin, ole tuulesta temmattu.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Älä siis odota vaan tartu murua kädestä ja suunnatkaa treffeille Turkuun.

Turku on täynnä kivaa tekemistä kahdelle. Romantiikka virtaa molemmin puolin Aurajokea, kun keskiaikainen ja moderni kaupunkimiljöö kulkevat suloisesti käsi kädessä. Kulttuuri, luonto, ruoka, Saaristomeri ja orastava kevät saavat romantiikkamittarin näyttämään ruusunpunaista. Näille Amorkin nyökkää hyväksyvästi. 

Älä siis odota vaan tartu murua kädestä ja suunnatkaa treffeille Turkuun.

Hemmotteleva hotelliyö kahdelle, kiitos

Ihan alkuun. Hankkikaa hempeilyyn sopiva huone kaikilla herkuilla. Ainakin Solo Sokos Hotel Turun Seurahuoneelta löytyy kahdenkeskiseen minilomaan kaikkea kivaa saman katon alta, vieläpä sopivasti keskeltä kaupunkia. Murun lisäksi viihtyvyydestä huolehtivat suloisen boutiquehotellin modernisti rempatut huoneet, joissa on kuitenkin 1920-luvun glamouria. Valitkaa vaikka ullakkokerroksen sviitti omalla saunalla tai kylpyammeellinen huone.

Ja mitä herkkuihin tulee, yhteiseen lomaan tulee lemmekäs lähtö etukäteen tilatuilla yllätyksillä. Sängyllä odottavat samppanja ja suklaa ovat varma hitti – kuten myös huoneeseen tilattu aamupala.

Romanttisen kynttiläillallisen perässä ei tarvitse liikahtaa kuin hissillä alaspäin. Gunnar Eatery & Barin hillityn tyylikäs meno on omiaan pariskunnan maistuvalle laatuajalle ja menulta löytyy niin blinit kuin burgerit. Tarjoiluehdotus: silmiin tuijottelua ja makupaloja toisen lautaselta. Siirappista? Kyllä. Rakkautta ilmassa? Ehdottomasti!

Vinkki: Jos reissu osuu keväälle, kurkatkaa hotellin sisäpihan suojaisa ja viihtyisä kortteliterassi Gunnar Backyard.

Ehkä sittenkin yöksi meren äärelle? Ottakaa suunnaksi Naantalin Kylpylä ja buukatkaa hattaraisen hempeä rakkaussviitti, Suite Romantic. Kaksikerroksisen huoneen hempeät sävyt, oma sauna ja tähtien tuijotteluun passeli parveke ovat très romantique! Nosta panoksia ja yllätä muru Span hemmottelevilla hoidoilla tai pulahtakaa yhdessä lämpimään ulkoaltaaseen. Naantalin vanhankaupungin kapeat kujat ovat omiaan ihanaan iltakävelyyn.

Liikuntaa ja lovee

Raitis ilma ja rakkaus ne yhteen sopii, joten vaikka pehkusta ja kullan kainalosta ei ole pakko poistua, suosittelemme silti lähtemään liikkeelle.

Puolalanpuisto ja Vartiovuori – Puistot ovat parhaita paikkoja niin kevään ekojen kukkasten bongailuun kuin suloiseen kylkikyljessä kävelyyn. Puolalanpuistosta voitte ihastella myös kansallisromanttista graniittilinnaa, joka paljastuu lähemmin tutkittuna Turun taidemuseoksi. Ehkä sisälle lämmittelemään jonkun kivan näyttelyn ääreen?

Sporttisempi pariskunta suuntaa Vartiovuoren puistoon spurttaamaan. Tämä on myös oikea osoite, jos tuli luvattua kullalle kuu taivaalta, sillä korkea kukkula sopii sen kurotteluun. 

Romanttinen Turku -kulttuurikuntoilureitti – Yhteistä kivaa kuntoillen ja kurkistus Turun parhaisiin pussailupaikkoihin. Ladatkaa sovellus puhelimeen tai napatkaa kartta Turun pääkirjastosta tai Matkailuinfosta. Sitten vaan tossua toisen eteen ja testaamaan. Pus pus. Reitin pituus on 6,2 km. 

Vinkki: Hörpätkää liikunnan lomassa kuumat terassikaakaot ja katselkaa hetki jokirannan menoa. Ihana vaihtoehto on esimerkiksi Grill it! Marinan lämmitetty terassi. 

Syömistä ja söpöstelyä

Hansakortteli – Kierrelkää käsi kädessä kauppoja ja kahviloita. Ehkä vaaleanpunaista kylpyvaahtoa iltaa varten? Tai pusun kestävää huulipunaa ja kakkupala jaettavaksi? Keskustan suurimmassa kauppakeskuksessa vierähtää mukavasti tunti jos toinenkin. 

Luostarin välikatu – Vanhan Suurtorin historiallisten rakennusten välissä piilotteleva keskiaikainen valtaväylä hehkuu söpöissä väreissä ja on sopivan suojaisa paikka pienelle pussailulle. 

Roots Kitchen – Ihanaa vegaanista ruokaa vatsalle, jota nipistelee lemmen lisäksi nälkä. Arkisin reilut lounasannokset ja lauantaisin makuhermoja viettelevä brunssi täyttävät Kauppahallin käytävän vegaanisen ruoan ystävillä. Hummukset, leivät ja muut herkut ovat oman keittiön käsialaa. 

Vinkki: Poiketkaa lounaan tai brunssin jälkeen Turun romanttiseen jokirantaan, jossa söpöistä söpöin Turku Kahvilla -kahvimopo huolehtii ohikulkijoiden kofeiinitasapainosta. Liikkuvan espressobaarin erikoiskahvit maistuvat taivaallisilta!

Ruissalon Telakka ja Tenlén BBQ & Smokery – Vanhan veneveistämön miljöö on ihana yhdistelmä merta ja mainiota ruokaa. Myös Telakan tapahtumakalenteria kannattaa pitää silmällä – ainakin musiikkia ja kesäteatteria löytyy listalta. Jos etsit hurmaavaa hääpaikkaa, tsekkaa Telakka silläkin silmällä. Ehkä buukkaus ensi kesäksi?

Jos sydämesi sykkii kultasi lisäksi myös etelän savuisille herkuille, ottakaa suunnaksi Ravintola Tenlén, jossa suomalainen terva yhdistyy amerikkalaiseen hitaasti savustettuun BBQ-ruokaan. Kippistelyyn laajalta viinilistalta vaikka rakkauden punaista punkkua. Mikä parasta, Tenlén on auki ympäri vuoden.

Telakalta matkaa kannattaa jatkaa syvemmälle tammien täyteiseen Ruissaloon. Turkulaisten kestosuosikissa on roppakaupalla romantiikkaa ympäri vuoden. Päivällä pastelliset pitsihuvilat nostavat tunnelman ylisöpöksi: oispa ihana asua joskus täällä. Jos ilta yllätti, toimii tähtien tuijottelu aina. 

Vinkki: Bussinumero 8 vie perille, lähes Saaronniemen kärkeen asti.

Ja hei, tie sydämeen käy vatsan kautta, joten vilkaise Turun verraton ravintolatarjonta.

Kulttuuritreffit

Turun linna – 1280-luvulta Aurajoen suuta vartioinut linna on renesanssirakkauden näyttämö, jonka jykevien kiviseinien sisällä voi hetkeksi siirtää oman rakkaustarinan linnanneitojen ja ritarien aikaan. Linnaa kiertävä puisto kannattaa myös katsoa – kahvit mukaan ja kulta kainaloon.

Tuut, tuut – laiva on lastattu lemmellä ja luksuksella

Romanttista reissua kannattaa venyttää toiseenkin yöhön ja suunnata sinne, missä moni suuri rakkaustarina on saanut alkunsa. Laivalle siis. 

Keväällä 2022 seilailut aloittanut luksuslaiva Viking Glory yllättää tottuneenkin Turusta Tukholmaan risteilijän. Viihtyvyyteen on panostettu isosti. Hytit ovat kuin hotellihuoneita pehmeine pehkuineen ja isoine ikkunoineen – joissakin huoneissa on jopa oma poreallas. Aikas täydellinen romanttiselle reissulle! Lisäksi runsas ravintolatarjonta, kivat kaupat, kylpylä ja esteettömät merinäkymät tekevät rakkauden aalloilla lipumisen astetta ihanammaksi. Kaiken lisäksi Glory on yksi maailman ilmastoviisaimmista. Sydän sille! 

Myös Viking Grace on varma valinta hemmottelevaan rakkausristeilyyn, sillä laivasta löytyy kaikki kahden keskiseen minilomaan. On hyvää ruokaa ja juomaa, shoppailua, kylpylähemmottelua ja merellistä meininkiä. Ja seura, se on tietenkin parasta. Kippis rakkaudelle!

Teksti Heidi Lajunen. Video Joonas Tsokkinen. Kuvat Joonas Tsokkinen, Terri Vahtera, Kim Allen-Mersh, Otto-Ville Väätäinen ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?